Ingunn Kristiansen: - Schneider Electrics kompetanseforum er et 25 år gammelt årlig arrangement. Foto: Ole Peter Galaasen.

Interessen for digitalisering i byggebransjen er økende

Schneider Electric koblet hele byggenæringen på Let’s Connect 2018

0

Interessen øker: Schneider Electric samlet aktører fra både elektro-, IT- og byggebransjen under ett og samme tak på sitt årlige arrangement, Let’s Connect på Scandic Fornebu.

– Konferansen er en videreutvikling av det som tidligere var kjent som Schneider Electrics kompetanseforum, et 25 år gammelt årlig arrangement hvor vi inviterer representanter og distributører fra hele landet, sier Ingunn Kristiansen i Schneider Electric.

Hun forteller om økende interesse for konferansen fra andre aktører enn tradisjonelle elektrogrossister.

– Elektrobransjen flyter over i andre bransjer og vi har derfor invitert installatører og andre partnere fra ulike bransjer. Vi er veldig fornøyd med interessen og har over 350 partnere til stede i dag. Det viser at det er stor interesse for innovasjon, digitalisering og IoT, sier hun.

Store besparelser med IoT

Kristiansen er opptatt av at digitaliseringen er noe som skjer i dag og at hele industrien må tilpasse seg.

– De som ikke forstår konsekvensene av utviklingen risikerer å miste markedsandeler. Vi er opptatt av å sy sammen IoT og elektro i en helhetlige arkitektur tilpasset alt fra lysbrytere og stikkontakter til industrielle strømforsyningssystemer og prosesser. Det vi ser er at den største verdien ligger i å kunne analysere data fra mange systemer og kunne fjernstyre anlegg og installasjoner, sier hun.

Selskapet har flere innovative prosjekter og samarbeider blant annet med Drammen kommune om energioppfølging på 85 offentlige bygg.

– Løsningen kobler sammen SD-anleggene i en felles styring- og overvåkningssentral som gir automatiske varsler på forbruk, vedlikehold og avvik. Løsningen er en av landets største og gir store besparelser for kommunen, sier Kristiansen.

Må forstå samspillet

Hun mener økt kompetanse, tettere samarbeid og ny teknologi er forutsetninger for en mer konkurransedyktig og bærekraftig byggenæring.

– Nå samler vi hele bransjen for å kunne lære av hverandre og skape nye muligheter sammen. Vi vet at kundene er klare for teknologien, og det er vi i bransjen som må sørge for å levere etter kundenes ønsker og behov, sier hun.

– Vi ser også at det er aktørene som bygger kompetanse og forstår samspillet mellom elektriske produkter og programvare som vil vinne i fremtiden. Vi håper dette arrangementet har bidratt til en generell kompetanseheving for hele bransjen, sier Kristiansen.

Her får en av deltakerne på konferansen en prøve på virtuell opplevelse. Foto: Ole Peter Galaasen.

Omstiller byggebransjen med «big-data»

Michael Jacobs i Atea: – Som IT-selskap jobber vi aktivt med smarte bygg og smarte byer. Foto: Ole Peter Galaasen