Jostein Fjell Nilsen fra ABB demonstrerer hvordan persiennene senkes når sollyset fører til for mye varme i nye Nesbru bo- og omsorgssenter, i tillegg økes lysintensiteten for å kompensere for bortfall av naturlig lys.

Styringsteknologi sørger for minimalt energiforbruk – samtidig ivaretas sikkerheten

Styringsteknologi fra ABB skal gjøre omsorgssenter selvkjørende med lavt energiforbruk og høy sikkerhet. Leverandøren har levert KNX-basert styring av lys, varme, ventilasjon og persienner til passivhuset Nesbru bo- og omsorgssenter i Asker kommune.

0

ABBs partner Gulbrandsen & Olimb har stått for installasjon og konfigurasjon av styringssystemet, basert på KNX-standarden hvor en rekke leverandører tilbyr automatiseringsutstyr for næringsbygg og boliger.

– Styringen av Nesbru bo- og omsorgssenter er robust, energibesparende, sikker og velfungerende, sier Iver Fjæstad, prosjektleder for byggingen av senteret i Asker kommune. – Smarthusteknologi som dette har trolig en tilbakebetalingstid på et par år, sier han.

Nesbru bo- og omsorgssenteret er et moderne nybygg på rundt 9000 kvadratmeter. Det har 72 enkeltrom for personer med behov for heldøgnstjenester samt ti dagplasser.

Saken fortsetter under bildet:

ABB-styringsteknologi sørger for minimalt energiforbruk ved Nesbru bo- og omsorgssenter samtidig som komfort og sikkerhet er i høysetet.

– Vi er stolte over å levere ABB Ability-basert digitalteknologi som bidrar til det grønne skiftet og samtidig øker komforten og sikkerheten til beboere og ansatte ved bo- og omsorgssenteret, som bare ligger et steinkast fra vårt hovedkontor, sier Steffen Waal, administrerende direktør i ABB i Norge.

Ekstrem energiutnyttelse

Senteret henter blant annet energien fra 23 jordbrønner 250 meter under bakken. Det er bygget som såkalt passivhus for ekstra lavt energiforbruk. Samtidig er kravene til dagslys store, noe som på solrike og varme dager kan kreve ekstra kjølebehov og derved økt energiforbruk.

– Styringen sørger for at lys, varme, kjøling og persienner hele tiden spiller sammen for minimalt energiforbruk samtidig som både komfort og sikkerhet ivaretas, forklarer Jostein Fjell Nilsen, ansvarlig for ABB Ability-baserte elektrifiseringsprodukter innen styring og overvåking i ABB. – Derfor senkes persienner automatisk dersom varmestrålingen fra solen betinger ekstra kjøling, samtidig som lyset i aktuelt område økes for å kompensere for bortfall av naturlig dagslys.

På andre områder grenser styringen mot kunstig intelligens eller det mange kaller maskinlæring. Løsningen gjør det tryggere og mer smidig for de ansatte å ferdes i korridorene etter mørkets frambrudd.

– For å spare energi halveres automatisk lysstyrken i korridorene på natten etter en halv time uten aktivitet, sier Fjell Nilsen. – Men dersom det er flere besøk til samme beboerrom flere ganger i løpet av en viss tidsperiode, vil lysstyrken foran aktuelt rom være hundre prosent hele tiden.

Digitalisering fra A til Å

Nok en standardløsning er i sving på bo- og omsorgssenteret for å muliggjøre sømløs integrasjonen mellom KNX-systemet og belysningen, nemlig DALI-nettverk (digital addressable lighting interface) for individuell styring av lysstyrke. Samtidig sender KNX-systemet data fra styringen til sentral driftskontroll (SD-anlegget) for senteret.

Foruten KNX-basert styringsutstyr som detektorer, termostater, brytere og DALI-grensesnitt har ABB levert installasjons- og betjeningsmateriell og elektriske tavler til Nesbru bo- og omsorgssenter. I likhet med KNX-jobben, har Gulbrandsen & Olimb stått for ingeniørarbeider, installasjon og igangkjøring av utstyret.

– Samarbeidet med ABB har vært utrolig bra. Vi har fått god støtte gjennom hele prosjektet, forteller John Heine Lilleborgen, såkalt bas hos Gulbrandsen & Olimb.

Nesbru bo- og omsorgssenter ble åpnet høsten 2017, mens siste avdeling tas i bruk vinteren 2018.