trangt, mikrodatasenter, datarommet
Schneider Electrc anbefaler mikrodatasenter når det er trangt og varmt i datarommet. Fotomontasje: ITBaktuelt

Trangt, rotete og varmt serverrom? Anbefaler mikrodatasenter

M2M, IIoT og utvidet virkelighet

0

Trangt? Med stadig flere sammenkoblede dingser og apper er båndbredde, latens (forsinkelse) og prosesshastighet en betydelig utfordring for enhver bedrift. Det er vanskelig å holde tritt med konkurrentene når IT-utstyret ditt ikke klarer å gjøre det. Kanskje er det på tide å vurdere et mikrodatasenter?

IoT-tidens utfordringerUtfordringen er større nå som enda flere enheter sammenkobles, spesielt med tanke på maskin til maskin-kommunikasjon (M2M), IIoT (Industrial Internet of Things), Augmented Reality (utvidet virkelighet) og smarte biler.

Salget av wearables, «teknologi du kan kle på deg», vil ligge rundt 123 millioner enheter i 2018, ifølge Statista.com. Det er nesten tre ganger så mye som i 2015, og vil sannsynligvis øke enda mer de neste årene.

Den stadig økende datamengden som må behandles og analyseres i sanntid, endrer datasentermarkedet og teknologiene knyttet til det. Bedrifter ser nå etter nye måter å utvide sin digitale infrastruktur på, mest mulig økonomisk. Dette har ført til oppblomstringen av edge computing-plattformer som bringer databehandlingsoppgavene nærmere mobiltelefoner, nettbrett og sensorer.

Trangt? Hvorfor et mikrodatasenter?

– I bransjer hvor det er behov for å dele og analysere en økende datamengde, som i detaljhandelen, industrien og i telekom-bransjen, gir et mikrodatasenter mye mening. Det dreier seg i all hovedsak om et plug and play-datasenter som er ideelt for å skape private nettskyer og konvergerte IT-systemer, sier Arild Bjørkedal, salgsdirektør i Schneider Electrics IT-divisjon i Norge.

– Hvis du ønsker å redusere forsinkelsen, øke kapasiteten raskt, sikre den løpende administrasjonen eller øke påliteligheten gjennom standardisering og fabrikktesting, bør du sterkt vurdere et mikrodatasenter. Som bonus kan du minimere IT-installasjons- og driftskostnader og redusere energiforbruket betydelig, sier han.

Hvordan fungerer det?
Et mikrodatasenter er et selvstendig databehandlingsmiljø, som omfatter alt fra nødvendig strømforsyning og kjøling til sikkerhet og tilhørende administrasjonsverktøy. Det inkluderer all lagring, databehandling og nettverk som er nødvendig for å kjøre applikasjoner.

Å skape mikrodatasentre er noe selskaper har gjort i årevis, men ofte på en ad hoc måte. Ved å samarbeide med leverandører og skape en konsistent og standardisert arkitektur, kan bedrifter gjenvinne kontrollen over disse kritiske eiendelene. Dermed øker også muligheten til raskt å introdusere nettstedspesifikke tjenester, samtidig som risikoen og driftskostnadene reduseres og servicenivåene blir bedre, ifølge Gartner.

Eaton med UPS-som-en-reserve for å støtte primærreserver i strømnettet