Asle Randen (f.v.) prøver ut Backes egen BIM-kiosk mens Mårten Skällenäs (strategi- og utviklingsdirektør Backe), Tage Skotvold (InnoWin), Arne Berre (SINTEF Digital), Lena Bygballe (BI), Jørn Egil Tøien (Lean Communications) og Bjørn Ungersness (Lean Communications) følger med. Foto: Christian Aarhus/Byggeindustrien

Får 15,7 millioner for å heldigitalisere byggeprosessen

Backe, Lean Communications, SINTEF og BI

0

Backe Entreprenør, Lean Communications, SINTEF Digital og Handelshøyskolen BI får 15,7 millioner kroner over fire år av Forskningsrådet, gjennom BIA-programmet,til sitt DigiBuild-prosjekt som skal heldigitalisere byggeprosessen.

– Det handler om å skape en heldigital prosess, og ikke nødvendigvis den samme prosessen som vi har i dag, forteller administrerende direktør Asle Randen i Backe Entreprenør til Byggeindustrien på gruppens oppstartsmøte.

Randen sier at de har satt seg tre hovedmål; å utvikle kunnskap om hva en heldigitalisert byggeprosess innebærer, å utvikle en teknologisk plattform og å utvikle et verktøy som sikrer at vi ikke bare har kunnskap, men lærer oss å bruke det, legger han til.

– Vi har mange tanker og har pratet om mye, men det blir helt sikkert noe annet enn det vi tenkte i går. Vi har et team med BI og SINTEF på forskningssiden sammen med oss og Lean Communications, så vi har et godt grunnlag til å skape noe som er litt annerledes, sier Randen.

– Dette er et forskingsprosjekt med forskningsbasert kunnskap som kan stilles til rådighet for alle, sier førsteamanuensis Lena Bygballe i Institutt for strategi og entreprenørskap ved BI.

– SINTEF vil bidra til realiseringen av en digital plattform for sikker deling og utveksling av informasjon gjennom en digital tvilling, for bruk både på langs og på tvers i byggeprosessen, skyter sjefforsker Arne-Jørgen Berre fra SINTEF Digital inn.

Samtidig har Backe med seg Lean Communications, et selskap de har samarbeidet tett med på egne prosjekt i mange år. De mener Lean er en utmerket tilnærming for å finne frem til fremtidens byggeprosess.

Alle parter tror dette er et prosjekt som vil komme hele næringen til gode, og samarbeidspartnerne ønsker innspill fra hele næringen, skriver Bygg.no.

Lean Communications, Rambøll
og RIF samarbeider om kurs

Illustrasjonsfoto: Lean Communications