Blant foredragsholderne var Oslos byrådsleder Raymond Johansen under Sweco-frokosten i Cannes.

– Sikkerhet viktigste kriteriet når fremtiden planlegges

Sweco serverte frokost og fag i Cannes

0

Over 200 bransjefolk var i dag samlet til Sweco-frokost under MIPIM, verdens største eiendoms- og byutviklingsmesse som finner sted i Cannes denne uken.

Tema for frokosten var «Byutvikling – frihet vs. sikkerhet». Blant foredragsholderne var Oslos byrådsleder Raymond Johansen og Nick Aldworth fra London Metropolitan Police. Han leder arbeidet mot terror i den britiske hovedstaden, og er påtroppende antiterrorsjef for hele Storbritannia.

– Med få unntak kan ikke staten alene beskytte byrommene våre – her trenger vi den private sektoren. Det politi og sikkerhetstjenester kan gjøre er å etablere standarder på bakgrunn av vår innsikt i trusselbildet, som bransjen så kan jobbe ut fra, sa Aldworth.

Han fortalte om hvordan teamet hans jobber med å sikre London mot nye terrorangrep, og vektla viktigheten av å ta med sikkerhetshensyn i byutviklingen.

– Det er bedre å fjerne muligheten for angrep enn å måtte rykke ut idet noe skjer. Samtidig er jeg opptatt av at det er politikerne – og ikke jeg – som må definere balansen mellom frihet og sikkerhet i byrommet. Dersom jeg hadde bestemt hadde vi blitt en politistat, og det er det vel ingen som ønsker seg, sa han.

I følge Raymond Johansen vil forebyggende sikkerhetstiltak i mye større grad bli en integrert del av byutviklingen i Oslo i årene fremover. Det dreier seg ikke bare om å sikre bygninger og store arrangementer, men også gater og plasser hvor mange mennesker ferdes.

– Oslo skal være en trygg by, som samtidig er åpen, levende og tilgjengelig. Befolkningens sikkerhet er aller viktigst, men vi verken kan eller vil mure oss inne, sa han.

Johansen fortalte om integrerte sikkerhetstiltak som kan skape naturlige møteplasser for innbyggerne. Eksempler han trakk frem var bruk av statuer, benker og trær.

– Men i samspill med disse trenger vi også synlige, avskrekkende tiltak som sperringer, overvåkningskameraer og synlig politi, fortsatte han.

MIPIM er verdens største eiendoms- og byutviklingsmesse, og arrangeres årlig i Cannes over fire dager. Sweco har arrangert frokostseminar flere år på rad, og satt i år ny rekord med rundt 220 deltakere.

– Sikkerhet har blitt et av de aller viktigste kriteriene når vi planlegger for fremtiden, og det er helt tydelig at dette er en tematikk som engasjerer, sier Tor Helge Indrebø, viseadministrerende direktør i Sweco.

Smartbyens spinndoktor er ikke redd for høye ambisjoner

Rina Brunsell Harsvik har nylig startet i rollen som rådgiver innenfor bærekraftig byutvikling i rådgivingsselskapet COWI. Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim/ COWI