Illustrasjon: Iwmac

Utnytt toppsystemet – spar store summer

Alle som bygger, eier, drifter eller holder til i næringsbygg ønsker å spare penger. De fleste har også som mål å gjøre en innsats for miljøet. Likevel er det få som vet at de er en kjapp telefonsamtale fra å gjøre begge deler.

0

Alle som bygger, eier, drifter eller holder til i næringsbygg ønsker å spare penger. De fleste har også som mål å gjøre en innsats for miljøet. Likevel er det få som vet at de er en kjapp telefonsamtale fra å gjøre begge deler.

– Et sentralt driftsanlegg blir ofte sett på som et nødvendig onde i et næringsbygg – ikke som nøkkelen til å spare tid, penger og miljø. Jeg tør hevde at færre enn 10 prosent vet hvilket potensial som faktisk skjuler seg i det toppsystemet de allerede betaler for.

Dette sier Marius Bremseth, daglig leder i IWMAC Norway. Teknologikonsernet IWMAC, med hovedkontor i Trondheim har i 17 år utviklet, overvåket og styrt tekniske installasjoner og anlegg.

– De som begynner å bruke systemet aktivt, vil se resultater allerede etter dager – kanskje timer, sier Bremseth.

Sliter med å komme til orde

Men akkurat dette har IWMAC problemer med å få folk til å innse. Bremseth tror hovedårsaken er at et slikt anlegg kun utgjør en brøkdel av den totale byggekostnaden til et næringsbygg.

Prisen vil for eksempel stå i sterk kontrast til kostnaden av treverk og betong.

– IWMAC og andre teknologileverandører kunne vært flinkere til å informere om mulighetene, men dette er dessverre vanskelig når vi ikke kommer til orde. Det hører sjeldenhetene til at vi blir invitert til byggemøter. Som regel kommer vi inn helt i sluttfasen av et prosjekt, forteller Bremseth

Slipp maksimal tariff – enkelt og rimelig

Hvis han hadde fått større påvirkningskraft, ville Bremseth blant annet gitt en klar anbefaling om å installere lastkontroll som tilleggsløsning i toppsystemet. Med et tastetrykk kan funksjonen gi store kutt i energiforbruket.

– Hvis forbruket i et bygg er høyere enn det skal være i så lite som én time, kan straffen være maksimal tariff i et helt år. Med lastkontroll bikker dere aldri maksgrensen, forutsatt at vi har laster som kan legges ut, forklarer Bremseth.

Funksjonen kobler automatisk ut noe av det som trekker energi, og kostnaden er minimal sammenlignet med prisen på å overstige maksgrensen én gang.

Som en allestedsværende vaktmester

Toppsystemet har også muligheter for installasjon av alarmfunksjoner som kan redusere uforutsette utgifter kraftig.

– Hvorfor ikke installere en alarm på vannmåleren, slik at dere unngår unødig bruk av tappevann og får varsel så fort forbruket blir for høyt? Dette kan blant annet avdekke lekkasjer, fastslår Bremseth.

Toppsystem fra IWMAC er dessuten dimensjonert for energianalyse. Dette er for alle som vil energioptimalisere bygget. Bremseth sammenligner tilleggsløsningen med en vaktmester som er overalt til enhver tid, men som nesten ikke tar seg betalt.

– Noen annet som ikke koster penger, er rådgivning fra IWMAC. Du får gratis veiledning og tips til hvordan utnytte systemet ditt – og dermed spare tid, penger og miljøet, sier Bremseth.

IWMAC trår til med norsk byggsuksess
i det svenske markedet

IWMAC satser for fullt i Sverige og den store inntreden er Stockholmsmässan i april. Bildet er fra 2016. Foto: Bosse Lind