Bergen kommune ved byråd for byutvikling Anna Elisa Tryti (t.h.) fikk prisen overrakt av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Vektlegger handlingsrommet kommunene har for å tilrettelegge for elbiler

Bergen Norges elbilhovedstad 2018

0

-Vi ønsker å vektlegge handlingsrommet kommunene har for å tilrettelegge for elbiler og andre nullutslippskjøretøy. Vi ønsker å inspirere til konkurranse mellom byene om å bli best på tilrettelegging for elbil, med særlig vekt på lading. Bergen har utmerket seg med høyeste elbilandel og det ble til slutt tunga på vektskåla, gratulerer Christina Bu, generalsekretær i , Norsk elbilforening.

I skarp konkurranse med de andre storbyene i Norge, vant Bergen kåringen av Norges elbilhovedstad under Arendalsuka, i går kveld.

Norsk elbilforening og CICERO Senter for klimaforskning står for kåringen og har invitert et bredt utvalg av jurymedlemmer som delte ut terningkast over byenes innsats for elbil spesielt, og elektrisk transport generelt, tirsdag kveld under Arendalsuka.

– Transportsektoren står for en stor andel av klimagassutslippene både i Norge og resten av verden. Sommerens hetebølge har minnet oss på om at det haster å få ned klimagassutslippene. Her har kommunene en nøkkelrolle, sier Christina Bu.

Bergen kommune ved byråd for byutvikling Anna Elisa Tryti fikk prisen overrakt av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland. Sammen med prisen fikk vinnerkommunen en smart ladestasjon som skal doneres til en verdig mottaker i byen.

Fagjuryen vurderte en rekke faktorer fra elbilutvikling, elbilbestand, til utbygging av ladestasjoner og tilrettelegging av hjemmelading i borettslag. Gjeldende og vedtatt elbilpolitikk som gratis eller miljørabatt på bomavgift og parkering var også viktige vurderingskriterier.

Konkurransen var svært jevn og ingen av byene var den åpenbare vinneren før juryen hadde konkludert tirsdag kveld. Plasseringene ble til slutt:

 1. Bergen 26 poeng
 2. Oslo 25 poeng
 3. Stavanger 17 poeng
 4. Trondheim 15 poeng

I en rapport utarbeidet til kåringen blir deltakende kommuner målt på alt fra elbilpolitikken til elbilutvikling og utbygging av ladestasjoner for sine innbyggere.

Elbil markedsandel av personbilsalget første halvår 2018:

 • Oslo 38 %
 • Bergen 33 %
 • Stavanger 30 %
 • Trondheim 27 %

Elbilbestand av total personbilpark:

 • Bergen 13 %
 • Oslo 10 %
 • Trondheim 8 %
 • Stavanger 7 %

Økning i antall ladestasjoner siste år:

 • Trondheim fra 240 til 294 (22,5 %)
 • Oslo fra 1941 til 2075 (6,9 %)
 • Stavanger fra 150 til 160 (6,7 %)
 • Bergen fra 435 til 446 (2,5 %)

– Det er andre året Norsk elbilforening kårer Norges elbilhovedstad hvor Oslo stakk av med seieren i fjor. Neste år håper vi at andre flere byer og kommuner blir med i konkurransen. Vi er avhengige av innsats fra kommunene i hele Norge hvis vi skal nå målet om at alle nye biler skal være nullutslipp innen 2020, sier Christina Bu.

Årets fagjury:

 • Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening
 • Kristin Halvorsen, direktør i CICERO
 • Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender
 • Odd Olaf Schei, seniorrådgiver DIFI, Avd. for offentlige anskaffelser (ANS), Grønne anskaffelser
 • Odd Olaf Askeland, leder Elektrifisering BKK AS

……… .

Verd å vite: ITBaktuelt.no er Norges eneste helt dedikerte magasin for ITB-kompetanse, Integrerte Tekniske Bygningsinstallasjoner

Her skal det testes om elbiler kan levere strøm til nettet

Energisystemet på Campus Evenstad består av ulike strømkilder (solceller, flisbasert kraft- og varmeanlegg, nett), varmekilder (kraft- og varmeanlegg, solfangere, biokjel, elkjel), termisk og elektrisk energilager.