Trådløst
- Vi er en veldig miljøbevisst familie, og jeg er en veldig nøye person: Jeg setter meg inn i detaljer og leser for eksempel bruksanvisninger grundig, sier Klaus Langenberg.

Trådløst smarthussystem: 32.000 kroner mindre i strømregning

Tidligere hadde familien Langenberg i Bærum et strømforbruk på 50.000 kW/t i året. På tross av at huset har blitt betydelig større viser det seg at det årlige strømforbruket nå teller 20.500 kW/t per år. En reduksjon på nesten 60 prosent. Det gjør at familien Langenberg sparer 32.000 kroner i året.

0

Trådløst: Da Klaus Langenberg bestemte seg for å renovere huset sitt hadde han ingen idé om hvor stort utslag det ville gi på strømregningen.

– Jeg sparer 32.000 kroner i strømutgifter hvert år samtidig som huset mitt har blitt over 100 m² større.

Et idyllisk hus på Snarøya i Bærum har nå blitt et godt eksempel på hva man kan få til ved hjelp av smart teknologi. For da Klaus Langenberg bestemte seg for å renovere sitt hus sparte han ikke på kruttet: Han bygde på over 100 m² og la inn smarthusløsning fra Eaton for å styre lys og varme.

– Jeg trodde på forhånd at strømregningen ville bli omtrent den samme fordi vi skulle bygge såpass mye på huset. Du kan trygt si at jeg ble overasket da jeg så hvor lite strøm vi brukte med smarthusløsningen.

Klaus Langenberg peker på sitt nettbrett.

– Det er her alt skjer. Via iPaden kan jeg styre temperaturen og belysningen i huset. Jeg kan planlegge når jeg vil ha det kaldt og når jeg vil ha det varmt. Denne styringen er hovedgrunnen til at vi nå bruker så lite strøm, smiler Klaus, og legger til:

– Det beste er at det skjer automatisk.

Da Langenberg renoverte sitt hus byttet han også vinduer, styrket isolasjonen i veggene og gikk fra radiatorbasert luftoppvarming til gulvvarme. Det er Hurum Elektro som har hjulpet Langenberg med de elektriske installasjonene.

Trådløst smarthussystem

trådløst
Strømkomponentene kommuniserer trådløs med hverandre, og alt kan styres fra mobil, nettbrett eller PC/Mac.

Tidligere hadde Langenberg et strømforbruk på 50.000 kW/t i året. På tross av at huset har blitt betydelig større viser det seg at det årlige strømforbruket nå teller 20.500 kW/t per år. En reduksjon på nesten 60 prosent. Det gjør at familien Langenberg sparer 32.000 kroner i året.

– Vi er en veldig miljøbevisst familie, og jeg er en veldig nøye person: Jeg setter meg inn i detaljer og leser for eksempel bruksanvisninger grundig. Etter å ha satt meg inn i ulike smarthussystemer var det en leverandør som skilte seg ut, Eaton.

Eaton er Norges ledende leverandør av smarthusløsninger.

– Eaton-systemet er trådløst. Da vi ville ha en ekstra lysbryter i gangen var det bare å henge den opp på veggen. Ingen boring, ingen ledninger, det bare funker. Det er det man skal forvente av teknologi i 2018, sier Langenberg som arbeider innenfor IT.

I tillegg mener familiefaren at det er en stor fordel å velge en trygg og kvalitetsdrevet leverandør som samtidig legger til rette for at man skal kunne koble til andre smarthusløsninger.

Hvorfor gjør ikke flere dette?

trådløst
– Jeg ble overasket da jeg så hvor lite strøm vi brukte med smarthusløsningen.

Miljøentusiasten åpner styringsapplikasjonen. Her får han blant annet detaljerte rapporter om sitt strømforbruk fordelt etter husets rom og muligheten til å tidsstyre lys og temperatur.

– Som du ser, vi har fortsatt store muligheter for besparelser. Se bare på hybelen jeg leier ut. Den er på 55 kvadratmeter, men står for hele 44 prosent av strømforbruket. Hele huset måler rett i underkant av 340 kvadratmeter, sier Langenberg.

Strømkomponentene kommuniserer trådløs med hverandre, og alt kan styres fra mobil, nettbrett eller PC/Mac.

– Man blir veldig bevist på hva som bruker mye strøm fordi du får detaljert oversikt over hva ulike rom bruker av strøm til enhver tid. Når man ser på hva det koster å investere i styring av varme og belysning kan jeg ikke skjønne at ikke flere gjør det. I løpet av kun to år er besparelsene større enn kostnaden, samtidig som prisen på boligen øker. Jeg tror mange rett og slett ikke har kunnskapen om hva et slikt system kan gjøre for deg og din familie, men også samfunnet og miljøet som helhet, avslutter Langenberg.

 


……… .

Verd å vite: ITBaktuelt.no er Norges eneste helt dedikerte magasin for ITB-kompetanse, Integrerte Tekniske Bygningsinstallasjoner

Eaton med UPS-som-en-reserve for å støtte primærreserver i strømnettet

Datasenter – network server room.