Salgssjef i IWMAC, Marius Bremseth.

– Lettere å kjempe miljøkampen når vi sparer penger for kundene

Har levert teknologi som har spart miljøet for 79 000 tonn CO2

0

Unødvendige kostnader, varetap og CO2-avtrykk har én ting til felles: Alt kan reduseres med bedre overvåking. De fleksible toppsystemene fra norske IWMAC sørger i dag for at skandinaviske næringsbygg og dagligvarehandler holder både utslipp og kostnader nede.

IWMAC er et selskap med klare miljøambisjoner, og de har et definert mål om å bidra til et betydelig redusert klimautslipp. Det gjør de ved å gå rett til hjertet av byggene våre:

– Det sentrale driftsanlegget er undervurdert som nøkkelen til å spare tid, penger og miljø. Jeg tør hevde at færre enn 10 prosent vet hvilket potensial som faktisk skjuler seg i det toppsystemet de allerede betaler for, sier Bremseth.

Teknologikonsernet med hovedkontor i Trondheim har i 17 år utviklet, overvåket og styrt tekniske installasjoner og anlegg.

– De som begynner å bruke systemet aktivt, vil se resultater allerede etter dager – kanskje timer. For mange kunder dreier dette seg om store besparelser over tid, sier han.

En allestedsværende vaktmester

IWMAC-plattformen kan betjenes uansett hvor du er – fra PC, nettbrett eller mobil. Systemet gir full oversikt over strøm, vann, ventilasjon og klima, og det varsler deg umiddelbart dersom det skulle oppstå avvik.

I tillegg er toppsystem fra IWMAC dimensjonert for energianalyse. Dette gjør det enkelt å legge til rette for et energioptimalisert næringsbygg. Bremseth sammenligner løsningen med en vaktmester som er overalt til enhver tid, men som nesten ikke tar seg betalt.

– Noen annet som ikke koster penger, er rådgivning fra IWMAC. Du får gratis veiledning og tips til hvordan utnytte systemet ditt – og dermed spare tid, penger og miljøet, sier Bremseth.

Butikker uten varetap

I tillegg til næringsbygg bidrar IWMAC til store besparelser også i dagligvarehandelen. Sensorer, alarmer og verktøy for avvikshåndtering gir økt trygghet og kontroll for butikksjefen.

– Varetap på grunn av kjølesystemer som svikter, er en så enormt unødvendig kostnad for både miljø og kjøpmann. Vi motiveres av kunder som forteller oss at de ikke har hatt varetap en eneste gang siden de tok i bruk IWMAC-systemet, sier Bremseth.

Han forteller at også kundene deres tar miljøperspektivet på alvor:

– Når vi vet hvor mye klimagassutslipp matproduksjonen står for, er det godt for både dagligvarehandelen og oss å kunne bidra til at langt mindre mat går til spille. Det handler om mer enn bare sparte penger, sier Bremseth.

Som en tilleggstjeneste kan IWMAC også overvåke og sortere alarmer gjennom sin døgnbemannede alarmsentral.

– Alle våre kunder får SMS-varsling når en alarm går av. Men noen alarmer er viktigere enn andre, og med alarmtjenesten vår blir alt fortløpende vurdert hos oss. Vi overvåker 24/7, 365 dager i året, og gir deg full oversikt i en nyttig rapport. Går det en kritisk alarm, ringer vi deg. Slik kan butikksjefen sove godt om natta, forteller han.

Ufarlig tredjepart

Noe av IWMACs suksess er at de kan integrere all slags type automatikk i plattformen sin. Den kan kommunisere med så godt som alle de ulike «språkene» for energistyring av bygg.

– Denne fleksibiliteten er unik i bransjen, og svarer til et behov i markedet for å kombinere gammelt og nytt. Det kan være store penger å spare på å ikke måtte bytte ut alt, men heller bygge bro mellom dem. I tillegg kommer klimaperspektivet inn her også. Det er bra for miljøet å gjenbruke så langt det lar seg gjøre, sier han.

Bremseth forteller at det til og med hender at konkurrenter kommer til IWMAC for å løse integrering mot gamle systemer.

– Vi blir oppfattet som en ufarlig tredjepart, og det er vi også. Uansett om du skal oppgradere, slå sammen bygg, bytte ut eller legge til servicepartnere, vil IWMAC kunne hjelpe deg, sier han.

Sikter mot 2020

IWMAC er ikke fornøyd ennå, og det foreløpige målet er klart: 300 000 tonn CO2 skal spares innen 2020. Det vil de gjøre blant annet ved å vokse i Sverige:

– Vi har allerede godt fotfeste i dagligvarehandelen i Sverige, men nå skal vi utvide til bygg her også. Vi skal bruke alt vi har lært i Norge til å energieffektivisere svenske næringsbygg og ruste dem for en grønnere fremtid, sier Bremseth.

Med seg har de flere sertifiserte partnere som kjenner godt til IWMAC og deres tjenester. Både partnerbedriftene og et utvalg av deres ansatte er sertifisert, noe som gir trygghet for kundene. Samtidig er ikke IWMAC avhengig av å ha den direkte kontakten med sluttkundene sine selv.

– Når noen kontakter oss for å få installert et teknisk anlegg, anbefaler vi alltid at de velger en av våre sertifiserte partnere i Norge eller Sverige, sier Bremseth.


……… .

Verd å vite: ITBaktuelt.no er Norges eneste helt dedikerte magasin for ITB-kompetanse, Integrerte Tekniske Bygningsinstallasjoner

IWMAC ruller ut oppdatert
og mer fleksibelt rutineverktøy

Key Account Manager i IWMAC, Marte Engdal.