Se de 14 spennende lysløsningene nominert til Norsk Lyspris

0

Lyskultur vil for 17. gang dele ut Norsk Lyspris for å synliggjøre bredden i gode norske belysningsprosjekter og -produkter i Norge. Priser profilerer god lysdesign og produkter, løfter frem kvalitet og nyskapning i tillegg til å bidra til å heve standarden.

Utvidelse av kategorien “Beste produkt eller teknologiske løsning” til å inkludere spesialutviklede armaturer til et prosjekt, har medført en rekke spennende prosjekter innen denne kategorien i år. Juryens bedømming har resultert i 14 nominerte, med produkter og prosjekter på høyt nivå. De nominerte vil presentere sine prosjekter og vinnerne kåres under Lysets Dag, 21. november på DOGA i Oslo.

For å delta på årets Lysets dag er 16. november, meld deg på her.

Dette er et par av de 14 prosjektene som er nominert, resten kan du lese om her.

Sykkelhotell Oslo S

Oslos første sykkelhotell åpnet på Oslo S 15. desember 2017, som et tilbud til alle reisende med behov for  oversiktlig sykkelparkering av høy kvalitet. Området skal oppleves som trygt, trivelig og imøtekommende. Menneskenes adferd og behov for alternative transportformer medfører nye behov i det urbane miljø. Sykkelhotellet understreker denne utviklingen og lyset benyttes aktivt som en integrert del av den urbane arena, gjennom dynamikk og topografisk form. Dypt innfelte, diffuse lyslinjer er plassert mellom trespilene i et harmonisk men tilfeldig mønster. Disse kombineres med rettet LED bak trestrukturen, som kaster lys og skyggespill på gulvet. Lyset indikerer byens dynamikk og bevegelse i arealet. Lysbildet er dynamisk og mønsteret endres kontinuerlig slik at de parkerte syklene som bakbelyses av veggenes nedre del, fremstår i negativ kontrast og gir lysspill på gulvet. Det var et tett samarbeid mellom Arkitekt og Lysdesigner som sammen kom frem til løsningen med en kombinasjon av trespiler og LED-linjer i en varm tone som fremhever og styrker treets materialitet.

  • Eier: Oslo kommune
  • Bruker/leietaker: Bane Nor
  • Lysdesign: Rambøll Norge AS
  • RIE: ECT
  • Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt: Rambøll Norge AS
  • Leverandører: LED-Linear, iGuzzini og Meyer Lighting 

Lysplan for Verdensarven Rjukan – Notodden

Lysplan for Verdensarven Rjukan – Notodden vektlegger tydelig og enhetlig formidling gjennom konseptet “Spirit of the possible”. Samtidig er vernehensyn og universell utforming drivere for hvordan lysdesignet foreslås løst. “Spirit of the possible” tar utgangspunkt i Verdensarvenes fire hjørnesteiner vannkraft, industri, transport og bysamfunn. Den viser hvordan lysdesign kan brukes i stedsutvikling, historieformidling og som kunstelement i transformasjonen fra industrikultur til kulturindustri. “Spirit of the possible” legger vekt på hvordan vi mennesker forstår våre omgivelser gjennom det vi ser og hvordan vi responderer på det vi ser gjennom måten det visuelt blir formidlet til oss.

  • Eier: Norsk  Industriarbeidermuseum
  • Bruker/leietaker: Verdensarvsenteret, Rjukan, Notodden
  • Lysdesign: Zenisk

……… .

Verd å vite: ITBaktuelt.no er Norges eneste helt dedikerte magasin for ITB-kompetanse, Integrerte Tekniske Bygningsinstallasjoner

Blir lysarmaturen IOT plattformen for fremtiden?

14 prosjekter er nominert til Norsk Lyspris 2018.