– Soft Slim er produsert i støpt aluminium og leveres i pulverlakkert hvit overflate og med klart frontglass. – Med reflektor og tilbaketrukken lyskilde, oppnås høyt lysutbytte med svært lav blending samt et pent utseende, sier distriktssjef Rune Øyan i SG.

Smarte belysningsløsninger kutter kostnader

Rehabiliteringsmarkedet i kraftig vekst

0

SG Armaturen satser sterkt på smart belysning som er med på å redusere investeringen i lysstyringssystemer. En ny blåtannbasert løsning, LEDDim Smart, er enkel å montere og sammenstille med mobiltelefonen via SG’s app.

– Monterings- og brukervennligheten overgår de fleste systemer jeg har montert tidligere, sier montør Philip Frogner i Elektro-Term AS.

Frogner er nå i full gang med å pusse opp sin 94 kvm leilighet i Nobels gate 1. Med panoramautsikt mot Frognerkilen, Oscarshall og Kongeskipet, er leiligheten en juvel midt i Oslo. Behovet for modernisering var stort. Leiligheten ble bygd i 1955 og siste oppussing skjedde tidlig på 1990-tallet.

– Alle vegger er kledd med nye gipsvegger og tak er senket på bad. Her er det utelukkende benyttet downlights fra SG samt LEDDim Smart.

Velger smart for fremtiden

– Med LEDDim Smart Pill styrer jeg enkelt lyset fra mobiltelefon eller nettbrett viad SG’s egenutviklede og programmeringsvennlige app, sier montør Philip Frogner i Elektro-Term AS.

For Frogner var det viktig å sette sitt særpreg i oppgraderingen av leiligheten. Et sentralt element var valg av riktig og monteringsvennlig belysning som gir god lysgjengivelse.

– Med LEDDim Smart Pill styrer jeg enkelt lyset fra mobiltelefon eller nettbrett viad SG’s egenutviklede og programmeringsvennlige app. Jeg har også benyttet SG´s nyeste LED-downlight Soft Slim. Den leveres med en monteringsvennlig koblingsklemme påmontert driveren. Dermed slipper jeg å bruke mer tid enn nødvendig.

– Monteringen går raskere og jeg reduserer tiden med armene over hodet som er belastende for skuldre og nakke. Armaturen har en lysspredningsvinkel på 42° som fremhever lyset i leiligheten på en meget god måte.

Trykkstøpt aluminium

Distriktsrepresentant Rune Øyan i SG kan fortelle at Soft Slim er produsert i støpt aluminium og leveres i pulverlakkert hvit overflate og med klart frontglass.

– Med reflektor og tilbaketrukken lyskilde, oppnås høyt lysutbytte med svært lav blending samt et pent utseende. Armaturen er dimbar med faseavsnittdimmer men kan også leveres med DALI.

– Vår anbefaling er å bruke SG´s LEDDim400 eller LEDDim Smart.

Mange norske husstander går nå bort fra halogen til LED.

– I leiligheten har jeg montert inntrukne DimToWarm LED-armaturer, som er energivennlige og reduserer strømutgiftene med 70-90 prosent avhengig av lysforbruk. Med LED som har DimToWarm, får du et varmere og mer stemningsskapende lys ved neddimming som ligner på lyset fra halogen. Samtidig gir det godt arbeidslys i stue, kjøkken og soverom.

På badet er det brukt en inntrukket downlight med fast kelvin på 2700k, som løfter baderominteriøret og skaper en unik spilleffekt på vegg- og gulvfliser.

Trendskapende effekt

På kjøkkenet er det montert en sort Soft DimToWarm downlight. Denne gir lavere blending fordi det sorte reflekterer lyset mindre.

Frogner har lakkert armaturkanten hvit slik at den flukter med resten av det hvite taket. I stua benyttes Soft Slim som har en tynnere/smalere kant og ser nærmest innsparklet ut.

På kjøkkenet, gang og soverom har han kjørt to og to grupper av Soft med en avstand på 12 cm. Blant interiørarkitekter er dette en trendskapende løsning som gir et spennende uttrykk.

Tenk smart

Soverom med LEDDim Smart Pill.

Rehabiliteringsmarkedet i Norge er i sterk vekst. I leiligheter fra 1955, 1970 eller 1990, er det enkelt å bytte ut eksisterende brytere/dimmere til LEDDim Smart med blåtann innebygget eller som hos Frogner LEDDim Smart Pill og trådløse brytere. Her slipper du kostbar omkabling.

LEDDim Smart Pill har en egen push-inngang som gjør det enkelt å konvertere gamle 12-volts pushdim-anlegg til LED. I pillen er det en liten antenne som sender blåtannsignaler til telefonen.

Når du har lastet ned vår app i mobiltelefonen, er det enkelt å lysstyre alle armaturer etter eget ønske, sier Øyan.

Frogner kan bekrefte at det gikk raskt å melde tre soner i stua via SGs app inn på mobilen.

– Her kan jeg legge inn flere soner eller splitte dem opp. Fordelen med LEDDim Smart Pill er at jeg slipper utenpåliggende kabling og omfattende lysprogrammering på pc-en. SG er i tet i utviklingen av nye LED-produkter.

De er lydhøre for bransjens behov og er flinke til å lage monteringsvennlige produkter.

For SG er smarthus fremtiden. For 1 ½ år siden begynte leverandøren å utvikle LEDDim Smart dimmere, piller og trådløse brytere.

– Vi tilbyr nå enkle og brukervennlige smarthussystemer. Det gir kjapp montering og enkel programmering som sluttkunden enkelt kan endre uten å måtte ha hjelp av elektriker.

Enkelt og brukervennlig programmeringssystem

SG har i dag en sterk markedsposisjon i det skandinaviske og deler av det europeiske markedet.

– Satsingen på LEDDim Smart er viktig for å oppnå våre vekstambisjoner. Jeg begynte som elektrolærling i 1997 og deretter 10 år i servicemarkedet. Datidens smarthusløsninger var tilpasset halogen og glødepærer og fungerer dårlig på nåtidens lyskilder. De var for kompliserte og vanskelige å installere.

Med LEDDim Smart kan sluttbruker enkelt heve og senke lyset fra mobiltelefonen. Det er et enkelt system som ikke krever kostbar omprogrammering i ettertid, påpeker Øyan.

Genial løsning

Frogner har også benyttet AC-bokser over himling for enklere og raskere sammenkobling av ledninger. Det er en koblingsboks med kapsling som ser ut som en 12V trafo. Denne sikrer en godkjent kobling og gjør at man slipper løse koblingsklemmer i kassene, noe som ikke er godkjent i alle installasjoner.

– Sammen med LEDDim Smart Pill med push-inngang har man en genial løsning godt tilpasset rehabiliteringsprosjekter hvor dårlige 12 volts anlegg erstattes med smarte belysningsløsninger tilpasset morgendagens behov, sier Frogner til slutt.


……… .

Verd å vite: ITBaktuelt.no er Norges eneste helt dedikerte magasin for ITB-kompetanse, Integrerte Tekniske Bygningsinstallasjoner

Blir lysarmaturen IOT plattformen for fremtiden?

14 prosjekter er nominert til Norsk Lyspris 2018.