Illustrasjonsfoto: Philips' "coffee" lighting installert i et kontor i Praha, Tsjekkia.

– Belysningsanleggene blir fremtidens infrastruktur

Reduserte forbruket med 1 GWh

0

Lys vil stå for mye av økningen i oppkoblede enheter (IoT) fram mot 2025, konstaterer salgssjef Bjørn Erik Askestad i Glamox. – Belysningsanleggene blir infrastruktur. Glamox jobber for å lage sømløse anlegg som man ikke trenger app for å styre, fortalte han under sitt innlegg på Energismarte bygg-konferansen tidligere i februar.

Askestad pekte også på at kunstig intelligens (AI) kan bidra til gode løsninger for fremtidens belysning, skriver Nelfo i en artikkel på sin nettside.

– AIt kan gi varsling en viss tid før en armatur slutter å lyse, slik at man får mulighet til å skifte den før den slukkes. Dermed kan man planlegge utskifting av armaturer på en helt annen måte enn man kan i dag. Med fremtidens armaturer kan man også søke etter/finne personer i bygget. Glamox bruker Bluetooth integrert i armaturen for til slike funksjoner (Asset tracking).

Reduserte forbruket med 1 GWh

Askestad trakk fram industribedriften Spenncon på Hønefoss som et godt eksempel på hva man kan oppnå med moderne belysningsløsninger.

Med nye LED-armaturer, sensorer og trådløs styring har de fått redusert sitt strømforbruk med over 1 GWh i året. Det tilsvarer energiforbruket i 40 boliger. I tillegg regner bedriften med å spare 1 million kroner i året på redusert behov for vedlikehold.

De nye lysene bruker ikke bare mindre strøm, de er også smarte. De kan snakke sammen, og de styres av sensorer som registrerer bevegelser på fabrikkgulvet. De slås på og av etter behov. Når ett lyspunkt får beskjed om å slå seg på, trekker det med seg de fem nærmeste. Dersom aktiviteten i hallen stopper, vil lysene skru seg ned til ti prosent styrke etter ti minutter. Etter en halv time slås de helt av. Lysnivået kan også styres manuelt ved hjelp av nettbrett kombinert med radiosender.

Anlegget til Spenncon har så sterke innslag av innovasjon at det kvalifiserte til støtte fra Enova. Støtten dekker drøyt fjerdedelen av investeringen. Det har gitt kort nedbetalingstid.

– Armaturer med integrerte, trådløse sensorer er fremtiden, fastslo Askestad overfor deltakerne på Energismarte bygg, skriver Nelfo.

Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev her


Verd å vite: ITBaktuelt.no er Norges eneste helt dedikerte magasin for ITB-kompetanse, Integrerte Tekniske Bygningsinstallasjoner

Offentlige byggherrer stiller høye krav til lysinstallasjoner og spesialløsninger

offentlige byggherrer
Belysning i Operaens kantine.