– Løsningen er et enkelt plug-and-play system, sier Inger-Lise Grabner i Gratech. Fotomontasje: ITBaktuelt

Intelligens på flate tak holder slukene åpne gjennom vinteren

Web-basert styring

0

Gratech satser på intelligens på taket. Flate tak kan være et problem i Norge om vinteren, og da trengs det intelligente løsninger for å sørge for at taksluk holdes åpne når snø og is smelter. Det er snakk om web-basert styring og smarttelefon.

Markeds- og forretningsutvikler Inger-Lise Grabner hos Gratech forteller at de allerede har levert systemet til Levre skole i Bærum, og at installasjonen ble gjort av taktekkerne.

Gratechs taksluk skal i følge Grabner være enkelt å installere. Det består av en boks og hurtigkabling til 230 Volts-anlegget og en nettverkskabel.

I motsetning til dagens løsning med omfattende el-kabling besparer kunden seg for kostnader forbundet til elektroinstallasjon.

–Løsningen er et enkelt plug-and-play system, sier hun.

Installatør og bruker kan enkelt overstyre smelteanlegget via SD-anlegget, smartphone nettbrett eller lokalt display ved sluk.

-Det er enkelt å følge med på energiforbruket, da den har integrert energimåler. Systemet vil varsle brukeren ved eventuelle feil og avvik, understreker Inger-Lise Grabner.

Energisparingen skjer ved at systemet starter når det er nødvendig å smelte snø eller is, og slår seg automatisk av når jobben er gjort. Med andre ord, oppvarmingen av takslukene drar ikke strøm hele tiden.

Slukene sender beskjed til SD-anlegget når det kommer snø eller at det er i ferd med å danne seg is.

Gjennom vintermånedene lagres det data om hvor mye strøm det er brukt, og dermed kan man også se trenden fra år til år, og eventuelt gjøre tiltak for å spare mer strøm.

-Dette systemet har integrert web-grensesnitt og støtter IoT. Det kreves ikke installasjon av programvare på PC, slik som er vanlig for mange smelteanlegg, forklarer Grabner. Det er mulig å fjernbetjene anlegget.

Hun forklarer også at taksluksystemet har åpen protokoll, og derfor kan knyttes til andre systemer i bygningen. Det leveres med ferdige I/O-lister for integrasjon i SD-anlegg.

Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev her


Verd å vite: ITBaktuelt.no er Norges eneste helt dedikerte magasin for ITB-kompetanse, Integrerte Tekniske Bygningsinstallasjoner

Styringsteknologi sørger for minimalt energiforbruk – samtidig ivaretas sikkerheten

Jostein Fjell Nilsen fra ABB demonstrerer hvordan persiennene senkes når sollyset fører til for mye varme i nye Nesbru bo- og omsorgssenter, i tillegg økes lysintensiteten for å kompensere for bortfall av naturlig lys.