enova reduserer
Administrerende direktør i Energiverket AS, Richard Granskogli, er overrasket over hvor brått endringene kommer.

Enova reduserer støttesatser til en rekke energisparende tiltak

Deadline 1. juni – tidsristen er ubetinget

0

Enova reduserer støttesatsene til en rekke energieffektive varmeløsninger. Dette vil påvirke svært mange oljefyreiere, i tillegg til alle som skal bygge eller renovere boligen i nær fremtid, og som planlegger en vannbåren varmeløsning.

– Hovedhensikten med Enovatilskuddet er å gi nødvendig starthjelp til gode og energieffektive løsninger som trenger et lite puff for å etablere seg i markedet. En viktig del av jobben vår er å vurdere når disse teknologiene kan klare seg med mindre hjelp eller helt på egne bein i markedet. De justeringene vi gjør nå gir oss rom for å bruke mer penger på andre gode boligtiltak, sier markedssjef Anna Barnwell i Enova.

Enova reduserer disse støttesatsene

Fra 1. juni reduserer Enova følgende støttesatser:

  • Maksimalt støttebeløp til balansert ventilasjon endres fra 20 000,– til 15 000,–
  • Maksimal støtte til biokjel endres fra 25 000,– til 10 000,–
  • Maksimal støtte for væske-vann-varmepumpe endres fra 20 000,– til 10.000,–
  • Maksimal støtte for luft-vann-varmepumpe og avtrekksvarmepumpe endres fra 10 000,– til 5000,–
  • Samtidig fjernes den ekstra støtten på 4 000,- som tidligere har blitt gitt til de som velger en varmepumpe med energimåler.

For å få gammel støttesats må disse tiltakene både være gjennomført og registrert hos Enova før 1. juni i år. Anna Barnwell innrømmer at støttekuttene kommer til å påvirke dem som er i en beslutningsprosess nå.

– Den gruppa er prioritert nå, og vi vil samarbeide med bransjen for å ivareta dem på best mulig måte fram til 1. juni, sier Barnwell.

Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev her

Frykter at folk velger strøm

Daglig leder i Norsk Varmepumpeforening, Rolf Iver Mytting Hagemoen, er uenig i beslutningen fra Enova og mener den kommer for tidlig.

I en uttalelse i dag frykter han for at kuttene skal føre til at folk velger elektrokjeler eller panelovner i stedet for varmepumper når oljefyren skal byttes ut, hvilket vil gi høyere forbruk av både strøm og effekt.

– Det er særlig bergvarmepumper som kuttes for mye. Om Enova må redusere støtten, er det rart at de ikke beholder et høyere støttebeløp for bergvarmepumper, siden det er løsningen som gir mest uttelling på både energi og effekt, sier Hagemoen.

Reaksjoner fra Norges største aktør

Administrerende direktør i Energiverket AS, Richard Granskogli, som er Norges største forhandler og installatør av varmepumper for vannbåren varme, er overrasket over hvor brått endringene kommer ved at Enova reduserer og synes det er leit for de som rammes.

– Å installere en bergvarme- eller luft/vann-løsning er en tidkrevende prosess for mange, i tillegg til at det begynner å bli ventetid hos mange installatører pga oljefyrforbudet. At Enova nå halverer støttesatsene nærmest over natten skaper en uforutsigbarhet i markedet som kan være uheldig.

-Jeg håper Enova har tenkt grundig gjennom konsekvensene av dette og at vi ikke risikerer at mange velger lettvinte løsninger som er dyre på sikt og som vil påvirke til økt belastning på strømnettet i stedet for en betydelig reduksjon.

– Vi skal gjøre vårt ytterste for å hjelpe så mange som mulig innen fristen, for det er ingen tvil om at det vil bli travelt og vanskelig å hjelpe alle. For oljefyreierne vil ytterligere 10 000,- i Enovastøtte forsvinne etter nyttår. Men, da er bransjen avhengig av at folk kommer seg ned fra gjerdet og setter i gang planleggingsprosessen det innebærer å bytte varmeanlegget av boligen, avslutter Granskogli.

Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev her


Verd å vite: ITBaktuelt.no er Norges eneste helt dedikerte magasin for ITB-kompetanse, Integrerte Tekniske Bygningsinstallasjoner

– Enova gir 210 millioner til framtidens energisystem

BIDRAR TIL INNOVASJON I ENERGISYSTEMET: Enova deler ut 210 millioner kroner til 8 nyskapende prosjekter. Her er Øyvind Leistad foran Powehouse Brattøra som inngår i det ene prosjektet som får støtte. Foto: Enova/Berre