5 om dagen
- Det er spennende å se hvordan disse selskapene uttaler seg, sier Heine Olsen i Lean Team Norge. Fotomontasje: ITBaktuelt.

5 om dagen er erkjennelsen av hva som er viktig – hver dag

Lean i kortversjon

0

5 om dagen er nå også innført i andre bransjer enn den kulinariske helsemenyen som de fleste forbinder med kostråd fra Helsedirektoratet eller reklame fra BAMA. Her er gjenkjennelsesverdien sterkest, og som nå overføres til blant annet bygge- og anleggsbransjen av Lean Team Norge AS.

-Nettopp gjenkjennelsesverdien har gjort at vi, først i egen virksomhet og deretter sammen med våre kunder, har gitt 5 om dagen et nytt ansikt for bedriftenes ansatte, sier Heine Olsen i Lean Team Norge.

Han forteller at sammen med ledere og ansatte har selskapet knyttet «ønsket adferd og bedriftens suksesskriterier til en effektiv hverdag» sammen med «5 om dagen».

-Prosessen er like enkel som den er genial og handler om, fastslår han, og forklarer det slik:

  • Erkjennelsen av hva som er viktig HVER DAG for bedriften, teamet og den enkelte medarbeider.
  • Synliggjøre mål og skape eierskap til målene og hva det betyr for den enkelte.
  • Resultater, bevisstgjøring og læring.

Han viser til fem selskaper i byggebransjen som har forsynt seg godt av Helsedirektoratets råd, men nå tilpasset sin egen bransje.

Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev her

5 om dagen hos disse

Hos Strand AS, entreprenør i Bergen, sier daglig leder Terje Nøttveit følgende:

-Fem om dagen er utarbeidet sammen med våre ansatte og gir oss et daglig høyt fokus på de fem viktigste suksessfaktorene i Strand.

Trond Folkedal er prosjektleder hos Flex Bygg AS i Bergen sier dette om 5 om dagen:-Med fokus på disse 5 små setninger kan arbeidsdagen starte godt organisert, med bedre trivsel og garantert tid spart i form av høyere effektivitet.

-Nå startes også måling på disse punktene og vi ser ingen grenser for hva som ikke kan oppnås.

Christian Hammerseth, prosjektleder hos Florø Rør AS forteller at «6 om dagen” er minimum av det en bør forvente av sine rørleggere.

-Følger en disse punktene vil en luke vekk det meste av svinn og reklamasjoner og ekstra turer. Dette betyr en mer effektiv hverdag for oss, og en billigere opplevelse for kunden.

John Inge Landro, daglig leder hos Landro Elektro AS i Straume sier at ”5 om dagen» gir en mer fokusert holdning til å bli bedre enkeltvis og som firma totalt sett, samt de får ett bedre verktøy for etterlevelse.

-Involvering av de ansatte er nøkkel for at vi skal lykkes med «5 om dagen». Alle skal ha egne småoppgaver for å nå målet, sier han.

-Dette er et godt bilde på «Lean i et nøtteskall» og en reell kulturbygger fra topp til bunn i enhver virksomhet dersom man gjør og følger opp med de riktige grepene, sier Heine Olsen.

– Det er spennende å se hvordan disse selskapene uttaler seg, og som vi har jobbet med og implementert virksomhetens suksesskriterier hos, under mottoet 5 om dagen.

Ideen 5 om dagen bygger kultur på tvers av språk, avslutter Heine Olsen.

Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev her


Verd å vite: ITBaktuelt.no er Norges eneste helt dedikerte magasin for ITB-kompetanse, Integrerte Tekniske Bygningsinstallasjoner

Lean står til forventningene – mye mindre stress i prosjektet

Studentene er ofte i fullt arbeid. Via PC, nettbrett og smarttelefon kan studentene følge forelesninger, studere individuelt og jobbe i grupper. Foto: Fagskolen Telemark