Kristian Smedsrud (t.v) er daglig leder i Årnes Elektro. Tor Håkon Hansen (t.h.) er elektrikeren som har utført arbeidet i de to identiske boligene.

Sparer en arbeidsdag med trådløs lys- og varmestyring

Åtte timer raskere

0

Elektrobedriften Årnes Elektro har sammenlignet kablet og trådløs styring av lys og varme i nybygg.

 To identiske hus har blitt brukt i et mini-forskningsprosjekt av elektrobedriften Årnes Elektro. I ett hus ble det lagt tradisjonelle kabler, mens i det andre huset styres belysning og gulvvarme trådløst ved hjelp av Eaton-teknologi.

– Målet var å finne ut om vi sparer tid og kostnader. Er det lønnsomt å installere trådløs styring fremfor kablede løsninger var spørsmålet vi stilte oss, innleder daglig leder i Årnes Elektro, Kristian Smedsrud.

De to identiske eneboligene i Akershus måler 134 kvadratmeter og varmes opp av panelovner og elektrisk gulvvarme.

– Boligene representerer en gjennomsnittlig nybygd enebolig. Fordi de er identiske, ligger rett ved siden av hverandre og det er samme fagarbeidere som har arbeidet på boligene er det perfekt å sammenligne tidsbruk og kostnader for disse boligene. Det er få feilkilder, sier Smedsrud.

Åtte timer raskere

Resultatet av ministudien er at den trådløse installasjonen har gått åtte timer raskere.

– Trådløs styring sparer oss for en hel dag med arbeid. For oss betyr det at det ikke er noen forskjell i kostnader – prisforskjellen på komponentene spares inn gjennom en effektiv installasjon. Vi har ikke tatt hensyn til at elektrikeren kunne arbeidet åtte timer på et annet prosjekt, presiserer Smedsrud, og legger til at det er flere fordeler med trådløs styring:

– For det første blir bryterpanelene penere fordi trådløse brytere kan plasseres der man ønsker, og man kan få flere knapper på én og samme bryter. Det betyr at eieren kan innrede rom slik de selv ønsker – uten å ta hensyn til hvor veggbokser til lysbryterne er plassert.

– For det andre er huset med trådløs styring klargjort for større smarthusoppgraderinger, noe som gjør det rimeligere å oppgradere til et fullverdig smarthus der man har en verden av muligheter. Eksempelvis kan man tidsstyre temperatur i ulike rom ved hjelp av mobilen, noe som både er miljøvennlig og økonomisk gunstig, sier Smedsrud.

– En enkel oppgradering kan være å henge opp en hovedbryter i gangen. Trykker man på denne vil samtlige lys i boligen skrus av, og hverdagen blir litt enklere. Ønsker man en ny lysbryter, er det bare å henge den opp på veggen med dobbeltsidig teip, sier Smedsrud.

Fremtiden er trådløs

Tor Håkon Hansen er elektrikeren som har arbeidet på de to identiske boligene.

– Jeg syntes det er morsommere å arbeide med de trådløse løsningene fordi man lærer noe nytt og arbeider med fremtidsrettet teknologi. Vi bruker en datamaskin for å få bryteren til å kommunisere med aktuatoren som styrer lyspæra eller varmeelementene i gulvet. Data og programmeringskunnskaper blir viktigere for fremtidens elektrikere, derfor er jeg er glad for å arbeide i en fremoverlent bedrift, smiler Hansen.

Interessen for smarthus øker

Stadig flere utbyggere legger til rette for smarthusoppgraderinger i nybygg, forklarer Jon Helsingeng, administrerende direktør i strømstyringsselskapet Eaton, som produserer det trådløse smarthussystemet Eaton xComfort.

– Å styre energien i boligen på en smart måte blir viktigere for boligkjøpere. Både av hensyn til miljø og økonomi, men også fordi mange lader elbilen hjemme. Da er det særdeles viktig å ha kontroll på energibruken, mener Helsingeng, som håper flere utbyggere velger trådløs styring av boligen.

– Mini-studien til Årnes Elektro viser at prisforskjell på teknologien tjenes inn gjennom en mer effektiv installasjon. Samtidig får boligeiere med trådløs styring en mye mer moderne og fremtidsrettet bolig, som enkelt kan oppskaleres for å dekke fremtidige behov, sier Helsingeng, og påpeker at det betyr oppsalgsmuligheter for utbygger og elektrobedriften.

– Større valgfrihet for kunden uten ekstra kostnad, med store oppsalgsmuligheter, bør være en «no-brainer» for alle som bygger eiendom, avslutter Helsingeng.

Omtrent 900 installatørbedrifter i Norge er sertifisert for å installere det trådløse smarthussystemet xComfort. Nylig annonserte Eaton at smarthusløsningen nå kommuniserer med taleassistenten Amazon Alexa. Det betyr at tusenvis av nordmenn kan styre sin bolig ved hjelp av stemmen. Om lag 350 elektrikere kurses i xComfort installasjon hvert år.

Kontakt oss når du har noe aktuelt vi kan skrive om
Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev her


Verd å vite: ITBaktuelt.no er Norges eneste helt dedikerte magasin for ITB-kompetanse, Integrerte Tekniske Bygningsinstallasjoner

Eaton med ny avbruddsfri strømforsyning (UPS)

Eatons nye avbruddsfrie strømforsyning (UPS)