Schneider Electric sitt EVlink-team inspiserer det nye ladeanlegget på Langhus. Fra venstre: Therese Lund, Kjetil Hulbach og Daniel Korsrud.

– Vi bygger Norges største ladeanlegg for borettslag

Grendelag og Schneider Electric

0

Et gigantanlegg med mulighet for over 700 ladepunkter vil etter alt å dømme være Norges største ladeanlegg for elbiler. Vevelstadåsen Grendelag, bestående av tre ulike sameier på Langhus i Ski kommune, har allerede over 100 ladebokser fra Schneider Electric oppe og går.

– Vi er stolte og glade for at vi har kunnet realisere vårt nye anlegg som muliggjør elbillading for alle våre beboere. Vi ser at ønsket om ladere er økende, og dette vil trolig øke attraktiviteten for disse sameiene, sier Espen Andresen, styreleder i Vevelstadåsen Grendelag.

Tirsdag 18. juni var det offisiell åpning av ladeanlegget som trolig er Norges aller største. Vevelstadåsen Grendelag består av sameiene Vevelstadåsen, Vevelstadskogen og Vevelstadlia. Det er Schneider Electric som leverer elbilladerne, EVlink Smart Wallbox, i tillegg til å bidra med infrastruktur og strømskinner som gjør det enkelt å sette opp nye ladebokser når beboerne ønsker det.

Øker fleksibiliteten med åpne kommunikasjonsprotokoller

– Vi i Schneider Electric har levert både ladere og våre Canalis strømskinner til hver blokk. Vi kan levere en totalpakke med alt som behøves for et borettslag, noe vi er ganske alene om i markedet. Schneider Electric er også en av få leverandører som tilbyr åpne kommunikasjonsprotokoller. Dermed er eieren av ladeanlegget ikke bundet til leverandør av hardware eller software. Vi mener at kunden må stå fritt til å bytte tjeneste- og servicetilbyder uten å være avhengig av hardwareleverandør. Slik er det også her, og vi har et veldig godt samarbeid med de andre leverandørene i dette prosjektet, sier Daniel Korsrud, Key Account Manager i Channel Sales hos Schneider Electric.

Også Bravida og Smartly er blant de involverte som har bidratt til å gjøre grendelaget, som består av tre tilknyttede sameier fra 70-tallet, til et smart og moderne boligområde som dekker dagens og fremtidens behov.

– Det har vært en spennende prosess å være en del av prosjektet, og vi har kunnet bidra og påvirke hele veien siden starten. Det betyr også at vi har vært med på infomøter og generalforsamlinger i grendelaget. Det har vært veldig lærerikt å høre på spørsmålene beboerne har når det gjelder elbiler og elbilladere, og samtidig kunne bistå rundt eventuelle bekymringer. Slik kunne beboerne til slutt avgi sin stemme i generalforsamlingen på riktig grunnlag, i forhold til hva som er riktig for den enkelte og for felleskapet. Elbilene er kommet for å bli, slår Korsrud fast.

 – Det må bare virke

Prosjektet har fått 98 % oppslutning blant beboerne – noe som ifølge Schneider Electric skyldes en svært ryddig prosess, en god jobb med å videreformidle tilbudene for beboere uten spesiell kompetanse samt en bra økonomisk løsning for alle involverte. Derfor har Schneider Electric gjort det enklere for borettslag og sameier som ønsker å få en moderne og funksjonell elbil-lademulighet for sine beboere med lærerike tips for hvordan de best bør gå frem.

– Mitt råd til borettslag som ønsker å investere i ladeanlegg er at det tydeliggjøres at beboerne får verdiøkning på boligen sin. Et ladeanlegg er absolutt verdt investeringen, da man i dag risikerer at boligkjøpere snur i døra om det ikke finnes elbillading i bygget. Det er gjerne et av de første spørsmålene man får på visning. I tillegg må et borettslag ha et ladeanlegg som utnytter tilgjengelig kapasitet best mulig, uten binding til leverandør. Det skal bare virke! Dette leverer vi, sier Kjetil Hulbach, Business Development Manager innen EV for Schneider Electric, og fortsetter:

– Det er viktig å ikke se et ladeanlegg isolert sett, men hele bygget samlet. Generelt har vi med vår energistyring mulighet til å koble bort «trege laster» som varmtvannsberedere og varmekabler i korte perioder for å prioritere elbillading.  Dermed får alle dekket sine ladebehov uten at det medfører økte effekttarrifer eller store strukturelle kostnader.

Kontakt oss når du har noe aktuelt vi kan skrive om
Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev her

Hulbach påpeker at Schneider Electric med sin bredde og kompetanse innen smarte bygg og energistyring har spesielt godt utgangspunkt for å bidra til større ladeanlegg.

– Schneider Electric er et verdensledende selskap innen byggautomasjon og energistyring ─ og det er denne kunnskapen vi benytter også i ladeanlegg. Vi ser hele bygget under ett, og er gode på store anlegg på grunn av måten energistyringssystemet vårt er bygd opp og at vi kan tilby infrastrukturanlegg. Vi tilbyr trygg og effektiv elbillading, alt fra én enkelt EVlink Wallbox elbillader på husveggen i en enebolig uten energistyring til mer komplekse leveranser for noen av Norges største borettslag. Vi leverer også til proffmarkedet og næringsbygg.

Grendelagets styreleder, Espen Andresen (bildet over), er svært fornøyd med prosessen.

– Alle de involverte har bidratt på en fantastisk måte og at vi i dag står her med det som trolig er Norges største ladeanlegg – i alle fall om vi ser på ladepunkter det er lagt opp til – er nesten for godt til å være sant. Alle boenheter som trenger å få en ladeboks, fordi de kjøper seg en ladbar bil eller at det flytter inn nye beboere med en elbil, vil nå få det svært raskt. Når vi i tillegg vet at hele prosjektet kun har kostet noen tusenlapper per boenhet så er det ingen tvil. Dette bør alle borettslag og sameier gjennomføre.

Andre store ladeanlegg Schneider Electric har levert

  • Telenor-kontorene på Fornebu: Ladeanlegg for 90 biler, med mulighet for ytterligere utvidelse.
  • Solgården Bo og Rehabiliteringssenter, Asker: Ladeanlegg for hjemmesykepleiens biler.
  • Gartnerkvartalet, Oslo: Fulldynamisk ladeanlegg under oppføring i nytt boligsameie med trådløs kommunikasjon.
  • Boligsameie på Fornebu: Stort skalerbart ladeanlegg med god kapasitet.
  • Munch Brygge, Oslo: Veggmontert KN-skinne i varierende størrelse 63A, 100A og 160A.
  • Rodeløkka garasjesameie, Oslo: Blant Norges største ladeanlegg, med 128 aktive ladepunkter i samme garasje. Energistyring også levert her.
  • Løren Garasjelag: Forberedt for 302 parkeringsplasser og trådløs kommunikasjon mellom laderne.

Kontakt oss når du har noe aktuelt vi kan skrive om
Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev her


Verd å vite: ITBaktuelt.no er Norges eneste helt dedikerte magasin for ITB-kompetanse, Integrerte Tekniske Bygningsinstallasjoner

Infrastruktur for Elbil-lading kommuniserer med smartladeren via skytjeneste

– Vi gikk til anskaffelse av markedets beste ladekonsept hvor Zaptec’s ladesystem er kombinert med Wago infrastruktur. Det har økt sikkerheten og det halverte monteringstiden i garasjeanlegget, sier styreleder Kenneth Rørdam i Rasta Gård Boligsameie. Her sammen med Andre Andersen og Eiind Kjensl fra Sønnico og Stein Olav Grasdalen fra WAGO.