En strålende fornøyd Per A. Thorbjørnsen mottok prisen årets Elbilhovedstad 2019. Her sammen med Ola Lund Renolen, varaordfører i Trondheim, Marte Mjøs Persen, ordfører i Bergen, Marianne Borgen, ordfører i Oslo og prisutdeler klima- og miljøminister, Ola Elvestuen.

Stavanger er Norges Elbilhovedstad 2019

Arendalsuka

0

I skarp konkurranse med de andre storbyene i Norge, vant Stavanger kåringen av Norges elbilhovedstad under Arendalsuka, onsdag kveld.

–  Kommunene selv kan gjøre mye for å få folk til å velge elbil. Kåringen av Elbilhovedstaden skal inspirere til konkurranse mellom byene om å bli best på tilrettelegging for elbil, med særlig vekt på lading, sa juryleder Erik Lorentzen, for Elbilhovedstaden. Til daglig er han leder for fag og rådgiving i Norsk elbilforening.

– Stavanger har levert på veldig mye. Størst prosentvis vekst i antall elbiler, men den store jobben de har gjort på lading ble tilslutt tungen på vekstskålen. De har bygd flest ladere, har minst ladekø og elbileierne i Stavanger er mest fornøyd med ladetilbudet. Det er bare å gratulere, sa Erik Lorentzen.

Norsk elbilforening står for kåringen og en meget kompentent jury delte ut terningkast over byenes innsats for elbil spesielt, og elektrisk transport generelt, onsdag kveld under Arendalsuka.

Kontakt oss når du har noe aktuelt vi kan skrive om
Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev her

Knallhard jobbing gitt resultater

– Transportsektoren står for en stor andel av klimagassutslippene både i Norge og resten av verden. Det haster å få ned klimautslippene og her har kommunene en nøkkelrolle. Jeg er veldig glad for at Stavanger har tatt utfordringen. I 2017 var de blant de dårligste, men dro hjem og har jobbet knallhardt med sin elbilsatsing. Det skaper resultater, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Stavanger kommune ved kommunalråd Per A. Thorbjørnsen fikk prisen overrakt av klima- og miljøminister Ola Elvestuen. Sammen med prisen fikk vinnerkommunen en smart ladestasjon fra Scheider Electric som skal doneres til en verdig mottaker i byen.

– Vi har gjort ord til handling. Alle de politske partiene har vært enige om denne satsingen og alle partiene står bak denne seieren. i 2017 kom vi som en åpenbar taper – nå er vi åpenbar vinner. Nå er vi Norges elbilhovedstad, sa en strålende fornøyd Per A. Thorbjørnsen.

Fagjuryen vurderte en rekke faktorer fra elbilutvikling og elbilbestand, til utbygging av ladestasjoner og tilrettelegging av hjemmelading i borettslag og sameier. Det var utviklingen siste år som skulle telle tyngst. Gjeldende og vedtatt elbilpolitikk som gratis eller miljørabatt på bomavgift og parkering var også viktige vurderingskriterier.

 Plasseringene ble til slutt:

 1. Stavanger 17 poeng
 2. Bergen 14 poeng
 3. Oslo 13 poeng
 4. Trondheim 9 poeng

Byene har styrker og svakheter på ulike vurderingspunkter.

Økning i antall elbiler fra juni 2018 til juni 2019:

 • Oslo 49 %
 • Bergen 37 %
 • Stavanger 61 %
 • Trondheim 40 %

Elbilbestand av personbilpark:

 • Bergen 18%
 • Oslo 15 %
 • Trondheim 11 %
 • Stavanger 12 %

Endring i antall offentlige tilgjengelig ladepunkt fra  2018 til 2019:

 • Trondheim fra 294 til 345 (+17 %)
 • Oslo fra 2075 til 2179 (+5 %)
 • Stavanger fra 160 til 368 (+130 %)
 • Bergen fra 446 til 610 (37 %)

Det er tredje året på rad Norsk elbilforening kårer Norges elbilhovedstad. I fjor tok Bergen gullet «hem» og i 2017 var det Oslo som stakk av med seieren.

Årets fagjury:

 • Erik Lorentzen, leder fag og rådgiving i Norsk elbilforening
 • Marius Holm, daglig leder, miljøstiftelsen ZERO
 • Beate Nossum, daglig leder i Footprint

Byene ble representert av:
Marianne Borgen, ordfører i Oslo kommune
Marte Njøs Persen, ordfører i Bergen kommune
Ola Lund Renolen, varaordfører i Trondheim kommune
Per A. Thorbjørnsen, leder kommunalstyret for miljø og utvikling i Stavanger kommune

Kontakt oss når du har noe aktuelt vi kan skrive om
Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev her


Verd å vite: ITBaktuelt.no er Norges eneste helt dedikerte magasin for ITB-kompetanse, Integrerte Tekniske Bygningsinstallasjoner

Kjemper om å bli første nordmann som lader huset med elbilen


Magnus Vågen (t.v.) og Trond Thorbjørnsen (t.h.).