overgangen
– Overgangen til Arena Sport LED-armaturer fra SG Armaturen har gitt oss godt lys i hele arenaområdet som tennes, dempes og slukkes med Dali-styring, sier driftsleder Agnar Andersen i Bjørnholthallen (tv). Her sammen med prosjektleder Lars Løvaas hos Datelco AS og prosjektansvarlig Petter Hansen hos SG Armaturen. Foto: Trond Schieldrop

 – Slik kutter vi vedlikeholds-utgifter til et minimum

I Bjørnholthallen styres banebelysningen i henhold til antall kamper

0

Overgangen fra gamle gassutladningspærer til Arena Sport LED-armaturer i Bjørnholthallen Oslo, vil årlige vedlikeholdsutgifter reduseres til et minimum. – Med lang levetid, riktig blendings- og lysforhold, er vi sikret riktig lys på alt fra håndballkamper til konserter, sier driftsleder Agnar Andersen i idrettshallen.

Bjørnholthallen benyttet gassutladningspærene i flere år, som medførte skyhøye vedlikeholdskostnader.

– Overgangen til Arena Sport LED-armaturer fra SG Armaturen har gitt oss godt lys i hele arenaområdet som tennes, dempes og slukkes med Dali-styring.

Banebelysningen styres i forhold til hvor mange kamper som avvikles til en hver tid, sier Andersen.

Han kan fortelle at kostnadene med å skifte ut de gamle gassutladningspærene en gang i året med fire innleide montører var skyhøye. Utskiftningsarbeidet tok en uke.

– LED-armaturene fra SG Armaturen, som har en levetid på 70 000 timer, vil dramatisk kutte vedlikeholdskostnadene, understreker han.

Enklere hverdag med mindre vedlikehold

LED-armaturene Arena Sport har Dali-styring, som tenner lyset når det er bevegelse i hallene, og slukkes 30 minutter etter den siste brukeren har forlatt området.

– Med følere i taket slipper vi manuell slukking av lysene. Med de gamle pærene sto lyset på fra 06.00 om morgenen til 23.30 om kvelden, og bidro til skyhøye energikostnader, forteller Andersen.

Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev her
Kontakt oss når du har noe aktuelt vi kan skrive om

Store vedlikeholdskostnader

overgangen
Bjørnholthallen fra utsiden

For Undervisningsbygg var kostnadene med utskiftning av defekte lamper store.

– Sist vi gjorde et slikt skifte var bakelitten på flere av lampene ødelagt, slik at kun en lyskilde pr. lampe virket i hallene. Lyseffekten var så dårlig under håndball- og fotballkamper at det kunne påvirke kamputfallet, sier Andersen.

– Den nye belysningen har redusert skyggeeffekten og gir en jevn belysning over hele arenaområdet.

Forprosjektering

I forprosjektet utførte SG Armaturen lux-målinger i idrettshallen hvor det ble påvist lux-verdier under 100.

– SG beregnet en lavere lux-tilførsel fra armaturrekkene over de to skilleveggene selv om det var de samme lampene som ble montert der. Årsaken til dette var at skilleveggen skygget for lyset montert rett over. På tross for dette har vi nå en lux-verdi på over 1000 midt på banen, sier prosjektleder Lars Løvaas hos Datelco AS.

Han kan fortelle at SG Armaturen definerte hvor mange armaturer det var behov for å nå rikig lux-nivå, sier Løvaas.

Krevende monteringsarbeid

Utskiftning av gamle gassutladningspærer til nye Arena Sport LED-armaturer var et av de tøffeste prosjektene Datelco har vært med på.

– Utskiftningsarbeidet startet like etter skoleslutt i år, og pågikk i fire uker med både overtids- og helgearbeid for å sluttføre oppdraget til rett tid, sier Løvaas.

– For å skifte ut gammel armatur med 209 nye LED-armaturer på en forsvarlig måte 15 meter over bakkenivå, benyttet vi spesiallifter. Vi monterte Hilti skinnesystemer på dragerne, som er bæresystem for armaturene.

– Med en skinnelengde på seks meter brukte vi to lifter for å montere skinnene på en forsvarlig måte. I tillegg har vi montert Dali styresystem som ble delt inn i tre hovedbaner, som igjen kan deles på tvers slik at man får ni mindre baner.

– All lysstyring håndteres fra et touchpanel i et eget teknisk rom, påpeker han.

Jevnere belysning, og flott utseende med lite blending

overgangen
– LED-armaturene fra SG Armaturen, som har en levetid på 70 000 timer, vil dramatisk kutte vedlikeholdskostnadene, sier driftsleder Agnar Andersen.

Det gamle lyssystemet besto av kraftige lyskastere utstyrt med doble gassutladningspærer.

– Gikk en lyskilde kunne lysnivået på banen bli redusert med 20 prosent, og virkningsgraden var ekstremt dårlig. Alt lys fra de gamle pærene gikk bort i varme. Arena Sport gir jevnere lys og skrus automatisk på og av når det er bevegelse i hallene. LED-armaturene har en levetid på 70 000 timer, sier Løvaas.

– SGs Arena Sport har et flott utseende og ingen blending. De er montasjevennlige med en meget konkurransedyktig lumen-pakke. Her oppnås det maks lysutbytte fra hver armatur.

–  Med Dali-styring oppnås det full lyskontroll. Med DMX kan du få en enkelt armatur til å bli mørkere og lysere, eller gruppere lyset etter behov. Under en konsert kan man f.eks. mørklegge scenen eller publikumsområdet med en DMX-kontroller. På sikt vil det bli installert i hallen, sier Andersen.

Store energibesparelser

– Hvor stort er energisparepotensialet med Arena Sport LED-armaturene?

Det har vi ikke regnet på, men jeg vil tro at energiforbruket med Arena Sport er ca.

60 prosent lavere enn gassutladningspærer. I tillegg er lyseffekten på idrettshallens flater og hjørner vesentlig bedre enn det Bjørnholthallen oppnådde med de gamle gassutladningspærene, sier Løvaas.

– Det gir Bjørnholthallen et meget hyggelig ENØK-regnestykke. De nye armaturene avgir lite varme, noe som er en klar fordel når hallene brukes til sportslige- og kulturelle aktiviteter.

Energibesparende og kostnadseffektiv armatur

– Vi har erstattet det gamle lyskasteranlegget i Bjørnholthallen med vår LED-armatur Arena Sport.  Det er en energibesparende og kostnadseffektiv armatur som egner seg spesielt godt for idrettshaller. Driftsansvarlige i hallen kan nå kontrollere hver enkelt armatur med Dali styring.

Arena Sport gir lys fra alle kanter og fjerner alle skyggepartier under store idrettsarrangementer, sier prosjektansvarlig Petter Hansen hos SG Armaturen. Han legger til at LED-armaturen er tilgjengelig i to bredder og to lengder med medium lysdistribusjon og et beskyttende ballgitter, som tåler tøffe kast og slag.

– Armaturen er godkjent for idrettshaller DIN-VDE 0710-13, sier Hansen.

Marked i kraftig vekst

Hansen kan fortelle at markedet for LED-armaturer i idrettsanlegg er i kraftig vekst over hele Norge

– Vi kan nå levere arenaarmatur til alle typer idrettshaller med riktig blending og lysnivå. Det er like viktig i nye anlegg som rehabliteringsobjekter, sier han til slutt.

Kontakt oss når du har noe aktuelt vi kan skrive om
Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev her


Verd å vite: ITBaktuelt.no er Norges eneste helt dedikerte magasin for ITB-kompetanse, Integrerte Tekniske Bygningsinstallasjoner

Spesialdesignet armatur til svømmehall ved Ulstein arena

Spesialdesignet armatur
Ulstein arena