I amfiet er den nedhengte og dråpeformede pendelarmaturen Consido i håndblåst glass montert.

En ny lyshverdag skjerper konsentrasjonen til elevene

– Tilbakemeldingene på bruk av Tuneable White er meget positive fra så vel elever som lærere. Vi har store forhåpninger til at den dynamiske belysningen bidrar til å skjerpe konsentrasjonen og prestasjonene til våre elever, sier undervisningsinspektør på Fusa Ungdomsskole Arild Matland.

0

– Når et så stort bygg oppføres er det alltid småplukk, men på LED-belysningen har vi ingenting å utsette. Tunable White er som natt og dag sammenliknet med lysstoffrørene på vår gamle ungdomsskole som var utgått på dato og ga dårlig lys, sier Matland.

– Fordelen med den dynamiske belysningen Tunable white er at den kan justeres etter den naturlige døgnryt­men, spesielt i mørke måneder av året. Lyset kan enkelt tilpasses hvilken som helst læresituasjon i klasserommet eller sosiale happeninger. Vi er opptatt av å handle i tråd med anvendt forskning med hensyn til læring og utdanning. Ifølge internasjonale rapporter har lys en viktig læringseffekt.

Matland kan fortelle at Fusa Ungdomsskole har til sammen 180 elever. – Vi begynner nå å se positive effekter av lyset, og har forhåpninger til at det kan være med på å hjelpe elever og lærere som for eksempel kan ha plager som hodepine.

Totalleveranse

– Elektroarbeidene på Fusa Ungdomsskole startet sommeren 2018. Det var en totalleveranse på svak- og sterkstrøm, som omfattet brannalarm, lyd- og lysinstallasjon, tavleleveranser og SD-anlegg, sier installatør Rune Åsmul i Fusa Elektro AS.

Han kan fortelle at Tunable White ble montert i klasserom, lærerrom, grupperom og kontorer.

– Vi har testet tilsvarende belysning på et lokalt sykehjem i både pasientrom og tilstøtende arealer med gode resultater. Slik sett hadde vi håndfaste referanser da vi solgte inn Tunable White til Fusa kommune som her var byggherre på ungdomsskolen.

Fusa Elektro er en svak- og sterkstrøminstallatør til industri, landbruk, fiskeanlegg og privatboliger.  Selskapet har 7 ansatte med hovedbase i Fusa.

Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev her
Kontakt oss når du har noe aktuelt vi kan skrive om

Enkelt brukergrensesnitt

Sammen med SG Armaturen utviklet Celsius Teknikk AS et enkelt brukergrensesnitt til Tunable White.

– Alle lamper er Dali-styrte og hvert klasserom og lærerværelser, har bevegelsesfølere som regulerer lys og varme fra et brukervennlig bryterrele. 30 minutter etter at lærere og elever har forlatt klasserommet slukkes lyset, sier prosjektleder Rune Slettebakken i Celsius Teknikk.

Tor Ekerhovd fra Celsius Teknikk kan fortelle at Celsius Teknikk er en leverandør av byggautomasjonsløsninger til kommuner og næringsvirksomheter i Hordaland. Selskapet har 20 ansatte og to lærlinger.

– Sammen med SG Armaturen har vi levert lys- og styringssystem på Fusa Ungdomsskole. Det omfatter styringsintervaller/ driftsmoduser som forhåpentligvis vil øke læringen på skolen med Tunable White.

Korte beslutningsveier

I løpet av byggeprosjektet skapte samarbeidet mellom Fusa Elektro, Celsius Teknikk og SG Armaturen korte kommandolinjer.

– Vi fant raskt frem til riktig arbeidsmetodikk, som forenklet monteringen av styresystem, paneler og armaturer. I dette prosjektet er det montert ett brukervennlig bryterpanel med fire trykknapper for lys, 2 knapper for justering av lys styrke og 2 knapper for justering av fargetemperatur. Disse er montert ved siden av tavla og betjenes kun av lærere, sier Åsmul.

Han kan fortelle at elektroarbeidene ble sluttført like før skolestart i år.

– Nå holder vi på med å renovere en tilstøtende samfunnshall der skolen benytter 2. etasjen i bygget. Her monterer vi standard LED-armaturer fra SG Armaturen. Alle armaturer som er levert til Fusa Ungdomsskole er lagerført hos grossister. Det medførte en enkel logistikk for våre daglige elektrooperasjoner, understreker han.

Fra varmhvitt til kaldhvitt

Tunable White i et av klasserommene.

Med Tunable White kan fargetemperaturen styres fra varmhvitt til kaldhvitt. Et varmt og avslappende lys om morgenen gir en myk start på dagen. Et kaldt lys om dagen trigger oppmerksomheten og gir større produktivitet. En kan og «roe ned» elever ved å sette en varmere belysning i klasserommet. Fargetemperaturen kan altså styres og tilpasses behovet til hver enkelt elev på Fusa Ungdomsskole.

– Når elevene kommer inn i klasserommet starter lyset på 3000K og kan justeres til ønsket kelvin nivå fra lysbryteren ved tavla. Med Tuneable White økes konsentrasjonen og motivasjonen blant elever, sier prosjektingeniør Roy Hauge hos SG Armaturen.

Han kan fortelle at det på Fusa Ungdomsskole er benyttet LED-panelene DiLED med et enkelt brukergrensesnitt. Nedhengte paneler som SG Facet II, styres med Tunable White i deler av arbeidsrommene til lærerne. I amfiet er den nedhengte og dråpeformede pendelarmaturen Consido i håndblåst glass, montert.

Verdenspatent på ny dimmer

Tunable White er et belysningssystem som etter hvert vil bli standard på skoler, alders/sykehjem og andre offentlige/private næringsbygg i tillegg til eneboliger og leiligheter.

– Til privatmarkedet leverer vi innfelt belysning og downlight som følger Tunable White prinsippet sier Hauge. Han kan fortelle at flere konsulenter ser et enormt vekstpotensial med dette belysningssystemet.

SG Armaturen har nå i samarbeid med Osram utviklet en 1 fase dimmer tilpasset Tunable White.

– Dette er en verdensnyhet som vil gjøre det enklere å etterligne sollys i løpet av en dag og skaper best mulig lysforhold for de som oppholder seg innendørs, det være seg på jobb eller hjemme, sier Hauge til slutt.

Kontakt oss når du har noe aktuelt vi kan skrive om
Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev her


Verd å vite: ITBaktuelt.no er Norges eneste helt dedikerte magasin for ITB-kompetanse, Integrerte Tekniske Bygningsinstallasjoner

Grunnleggende forståelse for lysstyring og reelle problemstillinger

Kursholder Benjamin Reinhoff (innfelt).