Baksalen skole er månedens prosjekt i november. Foto: Hammerfest Entreprenør.

Byggalliansens utvalgte månedens prosjekt for november

Baksalen skole i Hammerfest

0

Baksalen skole er verdens nordligste BREEAM-prosjekt. Bygget svarer ut flere av Bygg21s kvalitetsprinsipper for gode bygg og områder.

– Vi er stolte over å ha gjennomført et BREEAM-prosjekt. Vi er også godt fornøyd med de fysiske kvalitetene ved bygget og kvalitetene i gjennomføringen. Baksalen skole har blitt et flott bygg, med et meget bra aktivitets/uteområde. I tillegg er vi fornøyd med å ha levert prosjektet innenfor en knapp tidsramme, forteller prosjektleder og daglig leder i Veidekke-eide Hammerfest Entreprenør, Rolf Johnny Nilsen.

Som det nordligste BREEAM-prosjektet i verden, kan barneskolen i Hammerfest bidra til å øke bevisstheten om bærekraftige bygg i nord.

Stimulerer til aktivitet

Med klatrepark og fotballbinge i skolegården, stimulerer Baksalen skole til aktivitet, kontakt og opplevelser, slik gode bygg og områder skal gjøre, ifølge Bygg 21s kvalitetsprinsipper.

– Vi har hatt et sterkt fokus på nærmiljøet i prosjektet. Underveis satte vi eksempelvis restriksjoner for hvilken vei som primært skulle brukes for å komme frem til byggeplass, vi gjorde tiltak for å redusere støv i gatene, og vi holdt naboer løpende orientert via nettsider om fremdrift. Ikke minst er uteområdene planlagt og bygd for aktivitet, også utover skoletid, forteller Nilsen.

God luftkvalitet

Barneskolen i Hammerfest kan ta imot opptil 425 barn fra første til syvende klasse, til et bygg som også legger til rette for kvalitetsprinsipp tre om at gode bygg og områder gir god luftkvalitet.

Det er valgt hybridventilasjon, som kombinerer smart ventilasjon med motoriserte vinduer og værstasjoner på samtlige fasader med vinduer. Vinduene styres av SD-anlegget, og kan åpnes og lukkes basert på målt luftkvalitet i rommene.

Om lærerne ikke kan åpne vinduene på grunn av været på vinteren, vil SD-anlegget gire opp ventilasjonen. I tillegg går det an å programmere inn sjokklufting mellom timene. Om vind og snø gjør det risikabelt å åpne vinduet, vil værstasjoner på fasaden registrere dette, og anlegget vil låse vinduene, skriver Bygg.no.

Utnytter energien godt og holder driftskostnader nede

Et godt bygg har også lave vedlikeholdskostnader og utnytter energien godt, ifølge Bygg 21. Hammerfest Entreprenør har valgt en vedlikeholdsfri betongelementløsning. Skolen er bygget tett, og er god og varm, men samtidig energieffektiv. Ved trykktesting er oppnådd verdi for lekkasjetall så lave som 0,35, og bygger har 22 energibrønner på 250 meter og to varmepumper.

Fakta

Sted: Hammerfest
Prosjekttype: Skolebygg
Bruttoareal: 6.750 kvadratmeter
Byggherre: Hammerfest kommune
Prosessveileder byggherre: WSP
Totalentreprenør: Veidekke / Hammerfest Entreprenør
Kontraktsum eks. mva.: 203 millioner kroner
ARK: Spinn Arkitekter
LARK: Bjørbekk & Lindheim
Rådgivere: RIB/RIBr/RIByFy: Sweco l Prosjekteringsledelse samt RIE/RIV: Norconsult

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Viggo Eriksen l Prefab Betong: Block Berge Bygg l Glass og aluminium: Nordnorsk Aluminium l Bygginnredning 2tal l Gulv og utstøping av dekker: KSK Bygg l Parkett amfier: Bo Andren l Taktil merking: Safe Deck l Maling, flis, gulvbelegg, sparkling og universell utforming: Hammerfest Malerservice l Taktekking: Protan Takservice l Fast Inventar: Harald Krogsæther l Trapper og rekkverk: Nor Construction l Rørlegger: Rørlegger Berntsen l Ventilasjon: Nitek l Elektro og automasjon: Gagama Elektro l Heis: Heis1 l Anleggsgartner: Anleggsgartner Oppheim l Løst inventar: Arne Jenssen

Kontakt oss når du har noe aktuelt vi kan skrive om
Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev her


Verd å vite: ITBaktuelt.no er Norges eneste helt dedikerte magasin for ITB-kompetanse, Integrerte Tekniske Bygningsinstallasjoner

Her designes en ny smarthusløsning for økende kundemasse

autobolig
Fra venstre: Markedssjef Erik Braatnes, daglig leder Henning Herfjord, salgskonsulent/markedsfører Jacqueline Knutsson, systemingeniør Casper Johansen og saksbehandler/prosjektleder Per Henning Johansen.