Slik er Statsbyggs nye BIM-krav

SIMBA blir innfaset i alle pågående prosjekter

0

Statsbygg lanserte den nye versjonen av kravene til BIM-leveranser – SIMBA – på et frokostmøte fredag.

Rundt 170 interesserte møtte opp ved Statsbyggs hovedkontor i Oslo for å delta på lanseringen. Pågangen var så stor at påmeldingen til møtet måtte lukkes bare ett døgn etter at den åpnet.

Lanseringen ble derfor også strømmet på YouTube. Du kan se opptaket her.

På møtet gikk noen av de fremste BIM-kjennerne fra Statsbyggs faglige ressurssenter gjennom de nye kravene. De viste også frem et nytt digitalt verktøy, som sjekker at dataene som legges inn i BIM-modellene er gode nok.

Verktøyet vil bli innfaset i alle pågående prosjekter. I nye prosjekter gjelder de nye kravene fra 1. januar 2020.

– De nye kravene vil føre til økt samhandling mellom prosjekterende og utførende aktører i byggeprosjekter. De gjør også at vi sikrer kvaliteten på dataene som legges inn i BIM-modellene. Dermed kan potensialet deres tas ut i langt større grad enn i dag, sier direktør Anders Fylling for faglig ressurssenter i en pressemelding.

Les mer om de nye BIM-kravene her.

Bimmenes konge

På frokostmøtet ble det også avslørt hva de nye BIM-kravene skal hete.

Frem til nå har de gått under navnet «BIM-manual», men siden det ikke lenger er dekkende, utlyste Statsbygg en navnekonkurranse. Også den viste seg å være svært populær: 240 forslag kom inn.

Blant mange spenstige bidrag landet juryen til slutt på det Disney-inspirerte SIMBA (Statsbyggs InformasjonsModell-krav for Bygg og Anlegg).

– Et sterkt og godt navn på et sterkt og godt produkt. Nå gleder vi oss til at bransjen tar de nye kravene i bruk. Dette er et stort steg på veien mot realiseringen av Digitalt veikart, sier Fylling.

Med SIMBA blir flere krav, som frem til nå har vært veiledende, obligatoriske og skal leveres som en del av ferdigstillingen. BIM skal bli en sentral del av FDVU-dokumentasjonen, og skal brukes i hele byggets livsløp.

Vinneren av navnekonkurransen ble overingeniør Hanne Schjermann-Ulvin ved Universitetet i Oslos seksjon for bygningsteknikk. Hun stakk av med et Oculus Quest VR-headset i premiere. Uten å røpe for mye kan det være at noen av hennes nærmeste nå går en svært spennende julaften i møte.

Kontakt oss når du har noe aktuelt vi kan skrive om
Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev her


Verd å vite: ITBaktuelt.no er Norges eneste helt dedikerte magasin for ITB-kompetanse, Integrerte Tekniske Bygningsinstallasjoner

Mer automatisering og enklere betjening er ikke alltid like enkelt