Produktansvarlig Atle Næss (t.v) og daglig leder Jo Jessen i Instell AS.

– Vi har fokus på standardisering av KNX-installasjoner

Instell-vekst i 2019

0

Instell med kontor i Nydalen i Oslo øker omsetningen og antall ansatte for hvert år. KNX-eksperten omsatte for 69 millioner kroner i 2019, en oppgang på 30 prosent fra året før. Samtidig ble det ansatt to nye medarbeidere. – Vi liker å tro at vi er flinke som bidrar til denne veksten, sier daglig leder Jo Jessen til ITBaktuelt.

Han viser til at veksten er stor, både på elektro og for bygningsautomatisering.

– Det er nok vår satsning på KNX Smarthus-løsninger vi er mest kjent for i vår bransje. Her er vårt fokus energibesparende løsninger til både bolig og næring. Men vi er en totalleverandør av produkter og programvarer til elektro- og automatiseringsbransjen. Og vi leverer også installasjonsmateriell, lysstyring, varmestyring og lydsystemer, sier han.

Jessen fremhever at årsaken til at Instell AS har hatt både en jevn og tidvis kraftig vekst de siste årene etter oppstarten i 2003, er kontinuiteten selskapet har gjennom sine ansatte.  I dag er det 19 mann i arbeid med å installere og oppgradere KNX-systemer i både forretningsbygg og private hjem. Det siste ofte med betegnelsen smarthus, et område som er i kraftig vekst. Bygningsautomatisering er forventet en større vekst enn det tradisjonelle elektromarkedet, i følge Nelfo sine markedsrapporter.

– Dette er noe vi også har sett de siste årene, bemerker han.

På plass fem steder i Norge

Instells hovedkontor er i Oslo, og selskapet har distriktskontor i Bergen, Porsgrunn, Sundvollen og Steinkjer.

– Det at vi har de samme folkene gjennom år etter år gjør at vi samarbeider godt, og at faste kunder kjenner oss, sier Jessen.

De fleste ansatte er elektrikere i bunn, med fag- og høyskoler i tillegg. Og Jessen påpeker selv at det kun fortsatt er menn blant alle ansatte, noe som speiler kjønnssituasjonen i bransjen.

– Her har vi alle en jobb å gjøre, med å bidra til å øke mangfoldet i bransjen. Vi har de siste årene hatt fokus på å ansette unge dyktige medarbeidere, og føler vi har en god mix i alder, erfaring og kompetanse. Det neste bør også være å ha fokus på kjønnsbalansen.

Oftere inn i pågående prosjekter

Produktansvarlig Atle Næss merker at Instell blir dradd mer og mer inn i pågående prosjekter, og at dette krever mer av våre ansatte enn for noen år siden.

– Vi er helt avhengig av å ha bred og god tverrfaglig kompetanse. Vi må ha kompetanse på elektro, Bygg automasjon, varme/kjøling og ventilasjon, for å kunne levere våre løsninger. Og ikke mist for å kunne idriftsette og programmere disse., sier han

– Vi ser ofte større utfordringer i pågående prosjekter. Sluttdatoen står der, og man må hente inn mange flere ressurser etter hvert som avslutningen nærmer seg. Dette går ofte utover den opprinnelige tiden som er satt av til testing, og sluttføring av prosjektene.

Han synes ikke det er greit at man ikke får tid til å teste bygget før folk flytter inn.

Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev her
Kontakt oss når du har noe aktuelt vi kan skrive om

Bevist fokus på standardisering

Det Jessen og Næss er enige om er at fokus må være på standardisering. Og Instell er bevisst på å gå for standardiserte løsninger, noe som er basis for det selskapet tilbyr. Vi tilbyr trygghet og forutsigbarhet til våre kunder, og da kan ikke alle prosjekter være noe som ikke er testet og levert tidligere.

– Men selvsagt er vi åpne for nye skreddersydde løsninger når det er nødvendig, legger han til. Innovasjon og utvikling er viktig for oss i et segment som er i utvikling.

Elans Smarthus løsning.

Jessen forteller at smartløsninger på bolig- og hyttesiden ofte har app styring av den tekniske installasjonen, og er i dag ofte mer komplekse enn de fleste næringsbygg. Gjerne med integrasjon av lyd og bilde (underholdning) som en del av smarthuset. For tiden er det gjerne spørsmål om integrasjon mot solceller, billadere, AMS målere og den ventende nye energi-tariffen som opptar folk.

Både Jung og Elan som Instell representerer, har egne apper og skjermløsninger for avanserte smarthusfunksjoner, mest benyttet for boliger og hytter.

– I skrivende stund er alle våre teknikere på nettverkskurs. Vi øker vår kompetanse innen dette feltet, da nettverk er noe vi må forholde oss til i de fleste prosjekter. Enten det er KNX som bygges opp med KNX/IP routere i byggets tekniske nett, eller en integrasjon av lyd og bilde, porttelefon, kameraer, skjermer for visualisering etc. som stort sett er IP basert produkter, sier Jessen til slutt.

Kontakt oss når du har noe aktuelt vi kan skrive om
Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev her


Verd å vite: ITBaktuelt.no er Norges eneste helt dedikerte magasin for ITB-kompetanse, Integrerte Tekniske Bygningsinstallasjoner

Instell nominert til nok en KNX Award 2020

Atle Næss og Jo Jessen i Instell fra prisutedelingen i 2018.