Gründer Tommy Hagenes under møtet i Proptech Bergen 18. februar med 72 deltakere.

– Kun 20 % av byggene har et overordnet SD-anlegg

Proptech Bergen - Markedsoppdatering fra Airthings

0

Airthings åpningsdag av sitt Bergenskontor på Proptech Bergen, i form av en markedsoppdatering litt utenom normalen. Her slapp man nyheten om muligheter for styring av bygg, ikke på powerpointen, men på Proptech Bergen og hvordan man nå satt i et “selvkjørende” bygg i form av HBS Airthings Wave Plus og HBS Airthings Wave Mini som styrer tradisjonelle systemer slik som ventilasjon, VAV (luft) og varme via et Tridium Niagara SD-anlegg.

Living lab

Dette skjedde den 18.februar etter at Proptech Bergen startet denne reisen for ca 1 år siden, da transformerte grunder Tommy Hagenes bygget fra et tungt oljemiljø, med høy ledighet til et smart bygg som skulle tiltrekke seg alle som ønsket å gjøre bygg smartere. Her var visjonen akkurat det man gjorde denne dagen, bruke bygget istedenfor powerpointen for det man skal vise og samle byggherrer, entreprenører, konsulenter, leietakere og andre som ønsker å være med.

Hagenes proklamerte under sitt foredrag utfordringene vi har i dagens bygg. “Vi sloss for 20% av bygningsmassen, og ingen bryr seg på 80% av byggene” mente Hagenes. Om man ser på statistikk er det kun 20 % av byggene som har et overordnet SD-anlegg. Gjerne størrelse over 4000 kvm på eldre bygg, og utfordringen vi har hatt på teknologi innenfor dette fagfeltet har ikke vært skalerbar, og man er altfor avhengig av “engineer time”, det vil si timene til de som skal programmere, trekke kabler, kontrollere osv. Her er det ofte 5 personer involvert, “og de fleste byggherrene grøsser langt nedover ryggen dersom de skal flytte noen vegger. De vet at de tekniske fagene har 10x kostnadene som tømrer når noe skal oppgraderes.”

I 2019 startet Hagenes først Energy Control AS som er et rådgiver selskap som skulle løse akkurat dette, han skulle få ny teknologi til å passe i bygg, og leide seg ut 50% til tech selskapene og 50% til gårdeiere og FM-aktører. I 2020 går han inn i Airthings for å se hvordan man nå kan skalere opp sensorikk for å løse hjertesaken hans (“80% byggene”, og under foredraget håper han det er dette som skal til for at flere enn 20% av byggene har et overordnet system.

Smarte bygg

I dag bygges det mange smarte bygg, i hvert fall i følge dem selv. Proptech Bergen har i flere anledninger blitt nevnt i denne konteksten, men Hagenes selv fokuserer mer på at byggene skal bli smartere eller bedre, ikke konkurrere om å være “verdens smarteste”. Dersom du har et bygg uten noen overvåking foruten å kjøre for å fysisk inspisere, blir ikke bygget da smartere om man får en sensor som gir deg noe innsikt? Vi har mange lavthengende frukter å hente, og alle bygg kan bli smartere!

Videre gikk Hagenes hardere til verks når han stilte de åpne spørsmålene, hvor startet vi med smarte bygg? Eller har vi i det hele tatt startet med det? Teknologien vi bruker i nye bygg startet i 1979 og 1987, før internett og de fordelene vi har opplevd med dot.com farten. Og her så man nikkende byggherrer som kjente seg igjen i hvorfor byggene ikke fungerer med den nye teknologien. Christine Karhs i Paal Karhs Eiendom kommenterte samstemt ;Dette var oppklarende, hvorfor  et bygg selv i 2020 ikke kunne engang snakke med en trådløs sensor eller annen teknologi man forventet fra et byggeiers perspektiv.

Hagenes poengterte at dette er et bransjeproblem, her må vi samarbeide og løse utfordringen vi står ovenfor og viste til Mc Kinsey sin rapport fra 2016 som viser at byggebransjen er på nest sisteplass innenfor innovasjon. Dette var kanskje også grunnen til at Frydenbø Eiendom sto på scenen tidligere for å vise sin suksess med Proptech med blant annet Airthings for å få komplett oversikt over hele porteføljer.

Proptech i Praksis

Dagen nærmet seg slutten, og den store nyheten ble sluppet. Bygget vi var i, og selve rommet vi var i med 72 engasjerte mennesker var av tradisjonelt utdatert eldre styring, og hadde nå blitt oppgradert til styring via trådløse multisensorer i form av HBS Airthings Wave Plus og Wave Mini. Hagenes har tidligere også styrt Proptech Bergen, men denne gangen har Airthings vært tungt inne med utviklere som har sett på hvordan dette kan skaleres opp og derav har saken vært; Hvordan løse dette for “alle bygg”. Man hadde derfor brukt et tradisjonelt SD-anlegg fra Tridium Niagara som er en av de mest utbredte i Norge. Det vil si at for SD-ingeniøren er det akkurat det samme om man bruker en kablet sensor, her måtte man unngå at det skal være vanskelig å bruke proptech selskaper, her må man møtes på midten proklamerte Hagenes.

Øyvind Birkenes som er CEO i Airthings forteller at vi måtte begynne en plass, men vi har et åpent API og ser på muligheter for å gjøre dette like enkelt i flere SD-anlegg, vi har en åpen teknologi som gjør at vi kan tilpasse oss dem som ønsker å være med oss inn i fremtiden.