Ullern flerbrukshall har en hallflate på 45x25 meter tilpasset håndball, basket, innebandy og volleyball. Alle foto: Jiri Havran

Flerbrukshall som passivhus og varmepumpeanlegg med energibrønner

Oslo kommune ved Kultur- og idrettsbygg

0

Oslo kommune ved Kultur- og idrettsbygg har ferdigstilt en ny og etterlengtet flerbrukshall på Oslo vest. Ullern flerbrukshall er bygget som passivhus, og har et varmepumpeanlegg med energibrønner som vil dekke 90 prosent av varmebehovet.

Ullern flerbrukshall er bygget som passivhus, og har et varmepumpeanlegg med energibrønner som vil dekke 90 prosent av varmebehovet. Det er også stilt krav til materialbruk, blant annet bruk av resirkulert stål og lavkarbonbetong.

Ullern flerbrukshall er bygget fossilfritt. I dette prosjektet er konseptet i tillegg tatt et hakk videre ved at det er benyttet fossilfri transport til og fra anleggsområdet i den grad det har vært mulig.

Vil drive utviklingen i miljøvennlig retning

-Vi er opptatt av å drive utviklingen i en mer miljøvennlig retning, og samarbeider med bransjen for å finne gode løsninger. Det gjenstår fremdeles noen biler og maskiner der det ikke finnes fossilfrie alternativer, men en stor del av transporten har vært fossilfri sier Eli Grimsby, byggherre og direktør i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF.

Den nye flerbrukshallen ligger sentralt til i Ullern idrettspark ved den eksisterende kunstgressbanen. Hallen er tilrettelagt for innendørs ballidrett. I tillegg inneholder den et nytt klubbhus med garderober og tilhørende fasiliteter for Ullern IF. Ullern IF er en stor klubb med mange idretter og med et stort antall aktive utøvere, som nå kan flytte inn i egne lokaler.

– Det er en flott og etterlengtet hall som nå er overlevert Ullern IF. Et aktivt idrettstilbud der folk bor er utrolig viktig. De lokale anleggene spiller en sentral rolle som rekrutteringsarena til idretten. Denne hallen betyr mye for Ullern idrettslag og for barn og unge i nærmiljøet, sier byråd for næring- og eierskap, Victoria Marie Evensen

Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev

Øker kapasiteten på idrettsanlegg i Oslo

I tillegg til å være en kjærkommen arena for den lokale idretten i bydel Ullern, bidrar Ullern flerbrukshall til å styrke kapasiteten på idrettsanlegg totalt sett i hovedstaden.

Oslo kommune trenger flere idrettsanlegg, og har de siste årene har fått til et positivt taktskifte i investeringer i nye anlegg. Målet til byrådet er at det skal være et godt tilrettelagt aktivitetstilbud for innbyggerne i hele byen, og da særlig for barn og unge.

-Vi er opptatt av å drive utviklingen i en mer miljøvennlig retning, og samarbeider med bransjen for å finne gode løsninger. Det gjenstår fremdeles noen biler og maskiner der det ikke finnes fossilfrie alternativer, men en stor del av transporten har vært fossilfri sier Eli Grimsby, byggherre og direktør i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF.

Fakta om hallen

 • Bruksareal: rundt 4 000 kvadratmeter
 • Innendørs fasiliteter: Hallflate på 45×25 meter tilpasset håndball, basket, innebandy og volleyball, garderober, kiosk, styrkerom.
 • Utendørsfasiliteter: Garderober for uteidrettene, speakerbod for kommentering av fotballkamper, nye utendørstribuner for kunstgressbanen.
 • Nytt klubbhus for Ullern IF med sydvendt takterrasse på rundt 300 kvadratmeter
 • Miljø: Passivhus og energimerke A (grønn)
  Det er romfølere som overvåker og styrer byggets varme- og ventilasjonsanlegg, og 13 energibrønner som skal dekke 90% av byggets varmebehov.

Fakta om prosjektet

 • Byggherre: Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
 • Arkitekt: Dyrvik Arkitekter
 • Totalentreprenør: Kruse Smith Entreprenør AS
 • Byggeperiode: Desember 2018 – mars 2020
 • Fossilfri byggeplass.
 • Kostnadsramme: 166 MNOK

Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev


Blir en av Norges mest moderne
og energieffektive ishaller

Det er tatt arkitektoniske grep for å integrere den nye hallen i landskapet på en god måte. Det buede taket er dekket med grønt mosebelegg, og følger fint landskapsformen på den vollen som allerede ligger her. Illustrasjon: Dyrvik Arkitekter AS