Første etasje av Nordre gate 20-22 er tilgjengelig for alle. Foto: Inger Marie Grini.

Målet er å bygge hjem som holder gjennom ulike livsfaser

Månedens prosjekt fra Grønn Byggallianse

0

I Nordre gate 20-22 i Oslo har Aspelin Ramm bygget for fellesskap og trivsel. Målet er å bygge hjem som holder gjennom ulike livsfaser. Månedens prosjekt i juni treffer godt på Bygg21s kvalitetsprinsipp om at gode bygg og områder stimulerer til kontakt, aktivitet og opplevelser og at arealene er smart utnyttet. Ved å bygge i massivtre ble aktørene dessuten utfordret til å finne nye løsninger.

Nordre gate 20-22 er et boligprosjekt med 37 leiligheter på Grunerløkka i Oslo, der fokuset på deling står sterkt.

– Beboerne har en felles takterrasse med plener, planter og pergola, samt sandkasse og trampoline. Her kan de trene på utegym, avkjøle seg i utedusjen eller dyrke noe kortreist i eget bed. Her er det også en liten takstue bygget av ombruksmaterialer fra denne byggeplassen og andre som disponeres av beboerne, forteller prosjektleder i Aspelin Ramm Kenneth Harstad.

I 1. etasje er det dessuten bygget en fellesleilighet med rom for alt fra familieselskaper og barnebursdager til overnatting og hobbyvirksomhet. Den eies i felleskap av alle beboerne, og kan brukes på mange ulike måter. Der er kjøkken, terrasse, allrom med langbord, gjesterom og hobbyrom.

– Jeg håper vi får se mer av slike fellesarealer som beboerne kan bruke ved behov. Med dagens boligpriser i Oslo kan man ikke kjøpe større enn man har behov for, og slike fellesarealer gir en fleksibilitet som man trenger fra tid til annen, sier Harstad.

Satser på å holde barnefamilier i byen

Månedens prosjekt for juni legger godt til rette for kontakt, opplevelser og aktivitet. Foto: Inger Marie Grini.

Boligprosjektet består av 12 toromsleiligheter og 25 større leiligheter med tre soverom. I de større leiligheten er det lagt inn skyvedørsfelter, slik at man kan velge å beholde rommene som adskilte rom eller åpne dørene og knytte de sammen med stuen. Slik kan rommene fylles med ulike funksjoner, avhengig av hvilken livsfase man er i.

– Vi prøver å finne ut hvordan man kan leve godt med barn midt i byen, og i Nordre gate ønsker vi å lage et alternativ til småbarnsfamilier som føler de må flytte ut av byen når de får barn. Vi har bygget kompakte og effektive leiligheter med barnerom, og i tillegg den fleksibiliteten som den ekstra fellesleiligheten gir. Med den store takterrassen med jord, takhage, skjermede sittegrupper, plenareal, dyrkingskasser med mer, gir vi et alternativ til hagen, forteller prosjektleder i Aspelin Ramm Kenneth Harstad.

Han tror mange trives godt med å bo sentralt, med kort vei til arbeid og mulighet for et urbant og miljøvennlig liv med sykkel fremfor bil. Selv om mange flytter ut av bykjernen når de får barn, vil mange gjerne tilbake til sentrale områder når barna er store igjen.

– Ettersom boligprisene øker mer i sentrale områder, blir det en terskel å kunne flytte tilbake. Men har du vært bosatt sentralt hele tiden, så har du vært med på prisstigningen, sier Harstad.

Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev