Jahn Ove H. Tønnessen i Arentz og Kjellesvig forklarer hvordan konseptet fungerer.

Full innsikt på byggeplassen med digital løsning fra Flekkefjord

Kontroll på dokumentasjonen til hvert enkelt bygg

0

Byggingeniørene i Arentz og Kjellesvig har sammen med TrueTwin tatt innsikt i byggeplassen til neste nivå – både under bygging og etter at bygget er reist.

Av Erlend Haddeland Media Sør – Artikkelen er opprinnelig publisert på Lister Nyskapning


Ved overtakelse av bygg får man som regel dokumentasjon i papirformat. Det måtte da finnes en enklere måte å løse dette på?

Barndomskameratene fra Hidra, Jahn Ove H. Tønnessen (byggingeniør i Arentz og Kjellesvig) og Joakim Reistad (IT-guru og daglig leder i TrueTwin) begynte å snakke sammen.

Med sitt nye prosjektet, støttet av Innovasjon Norge med 700 000,– har de to firmaene gått sammen og erklært krig mot ringpermer, minnepinner i bortgjemte skuffer og kunnskap samlet hos enkeltindivider. Resultatet har blitt innsikt i byggeplassen – både under bygging og etter at bygget er reist.

– Ved overtakelse av bygg i dag, leveres det som regel dokumentasjon i papirformat. Vår løsning gjør det enklere for byggherrer å ha kontroll på dokumentasjonen til hvert enkelt bygg. Dokumentasjonen er også flere ganger bedre enn slik det er i dag, sier byggingeniør Jahn Ove H. Tønnessen.

På bildet til venstre ser du bilder fra hjelmkameraet, mens bildet til høyre viser BIM-modellen – hvordan bygget faktisk skal se ut til slutt. Man kan også gå nærmere inn for å se alle detaljene.

Google Maps-tankegang

Ved å ta i bruk allerede eksisterende teknologi på en enklere måte, får man en unik innsikt i byggeplassen, både før, under og etter bygging. Se for deg Google Maps overført til byggeplassen, der man også kan gå tilbake igjen og se hvordan byggeplassen utvikler seg i takt med tegningene.

I Google Maps kan du skru på Street View og kan navigere deg gjennom nær sagt hvilken som helst gate over hele verden. På forhånd har Google-bilen, spekket med kamera på taket, tatt 360 graders bilder, som du enkelt får tilgang på ved å gå inn på nettsiden eller appen.

– Når bygget er i drift og man for eksempel skal skifte et vindu, kan man klikke på vinduet i modellen, få opp informasjon om leverandør, størrelser, brannkrav og så videre. og så gjøre riktig bestilling ut fra dette, forklarer Joakim Reistad i TrueTwin AS.

Denne informasjonen legger Arentz & Kjellesvig AS inn på prosjektets modeller. Samtidig får man en samlet oversikt over alle fag fra rør, elektro, ventilasjon, til betong, stål
og isolasjon.

– Det gjør at du kan luke vekk feil tidlig i prosjekteringen, sier Vidar Iversen, sivilingeniør og daglig leder.

Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev

Nøkkelpersonene. Joakim Reistad (f.v., daglig leder i TrueTwin) etterfulgt av trioen fra Arentz og Kjellesvig: Jahn Ove H. Tønnessen (byggingeniør), Vidar Iversen (daglig leder og sivilingeniør) og Simon Ravnå (sivilingeniør).

Kamerahjelm på byggeplassen

Byggingeniørene i Arentz & Kjellesvig har sammen med IT-bedriften TrueTwin benyttet en IT-løsning til å kombinere bygningsinformasjonsmodeller og bilder fra 360 graders kamera. Løsningen er så enkel at hvem som helst kan gå rundt på byggeplassen og ta bilder.

Dette gjøres både før, under og ved ferdigstilt bygg.

Når bildene blir kombinert med en BIM-modell, altså en geometrisk 3D-modell med informasjon om hva som skal bygges, er resultatet noe som kan effektivisere byggeprosessen og øke dokumentasjonen av byggene som bygges.

Fart på prosjektet

Innovasjon mellom barndomskamerater. Joakim Reistad fra Hidra, daglig leder i TrueTwin, er barndomskamerat med Jahn Ove H. Tønnessen (ryggen til). Det var de to, med bakgrunn fra henholdsvis IT og bygg, som begynte å snakke sammen om deres felles kompetanse kunne kombineres.

Lister Nyskaping har Flekkefjord-kontor i samme bygg som Arentz og Kjellesvig.

– I et lunsjmøte arrangert av Lister Nyskaping ble det nevnt at digitalisering var et av satsningsområdene til Innovasjon Norge. Jeg tok derfor kontakt med Christiane (Skage, daglig leder, red. anm.), og da fikk vi ordentlig fart på prosjektet, sier Tønnessen.

Med Lister Nyskaping på laget søkte de Innovasjon Norge om midler til et forprosjekt. Søknaden på 700.000 kroner ble innvilget.

De to firmaene er takknemlig for all drahjelp de har fått fra Lister Nyskaping.

– Vi er teknologer innenfor våre fag, vi. Vi er ikke så gode på markedsføring og videreutvikling av denne nye forretningsideen, sier Vidar Iversen og smiler.

På byggeplassen til Flekkefjord Sparebank Arena. I stedet for Google Maps-bilen har du en ansatt som med et enkelt 360 kamera fra en elektronikkbutikk, spaserer rundt på byggeplassen. Her demonstrert ved sivilingeniør Simon Ravnå i Arentz & Kjellesvig.

Veien videre

Hvor dette ender er det ingen som vet, men forprosjektet gir god grunn til optimisme. Egersund kommune har vært behjelpelige i testfasen og gitt dem tilgang til to byggeplasser
hvor den digitale løsningen kan testes ut i praksis.

– Egersund kommune så veldig nyttig av dette, og gikk til innkjøp av kamera. De filmer selv og følger et prosjekt fra start til mål, forteller Vidar Iversen og fortsetter:

– Vi ser for oss at denne løsningen kan benyttes av både byggherrer og entreprenører til eksempelvis prosjekt- og fremdriftsstyring på byggeplassen, da byggeplassen blir digitalt tilgjengelig for alle aktørene gjennom hele byggefasen. I tillegg vil byggherrer kunne ha en digital kopi av det som er bygget bak lukkede vegger og gulv/himling, noe som kan være svært nyttig ved en fremtidig utvikling av bygget.

Joakim Reistad supplerer:

– Hvem som helst kan læres opp til å ta disse bildene. I Egersund er det vaktmesteren som nå går og tar dem. Hvis bygget en gang skal rives, har en nå full oversikt over hva bygget består av, og slipper overraskelser underveis. Og kan legge opp til mer effektiv gjenbruk.

I prosjektet Flekkefjord Sparebank Arena, der Arentz og Kjellesvig har rollen som byggeleder for Flekkefjord kommune, er også den nye digitale løsningen tatt i bruk.

– Hva slags råd vil dere gi til andre gründere som utvikler digitale løsninger?

– I stedet for å bare ha masse visjoner og mål, test løsningen ut i praksis, svarer Tønnessen, til nikk fra resten av rommet.

Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev


Erfaringer fra Proptech Bergen
med Matterport 3d-skanning

Utpakking av Matterport 3d. Til venstre Martin McGloin i Airthings og Tommy Hagenes. Foto fra Video Proptech Bergen.