Marius Bremseth, leder for byggteknologi i IWMAC.

– Å programmere bygg er blitt ganske avansert

Leter etter de gode fagfolkene

0

– Kvalifiserte kandidater vokser ikke på trær – det merker vi også. Behovet blir heller ikke mindre i tiden fremover, hvis vi ser på utviklingen som skjer på byggene våre. I privatmarkedet ser vi heldigvis at interessen for automatikk – eller «smarte hjem» – øker kraftig, sier Marius Bremseth.

Han forklarer at dette kan for eksempel bety at unge som står overfor et skolevalg, i større grad har øynene åpne for elektronikk og automasjonsfaget.

– Det kan være nyttig drahjelp i rekrutteringsarbeidet vårt, hvis vi som allerede er i bransjen tydelig klarer å formidle hva vi holder på med. Og at det vi driver med er ganske tøft, sier han.

– Dette betyr blant annet at vi aktivt må bistå utdanningsinstitusjoner med vår kompetanse, testutstyr og annet som kan benyttes i opplæring. Vi har merket at det stadig dukker opp flere slike forespørsler, fra ulike studielinjer som ønsker bistand. Det synes vi er utrolig stas, og vi er glad for å kunne bidra på denne måten.

Om å programmere logikk

Han mener at når det gjelder type ansatt eller kompetanse det er behov for, så er IWMACs erfaring at automatikere generelt er mangelvare. Det å kunne programmere logikk som skal styre et bygg – alt fra riktig varme til riktig plass, og riktig mengde luft der du trenger det – begynner å bli relativt avansert.

– Det er ikke lenger bare snakk om å åpne en ventil eller et spjeld. Bak hele reguleringen ligger det gjerne et større energiregnskap du må ta høyde for, sier han.

–  Nå har vi i tillegg begynt å bruke en del maskinlæring i byggene, og på sikt ser vi på kunstig intelligens. Dette er ikke kompetanse det er enkelt å få tak i, men vi leter.

Erfaring veier tungt når det kommer til punktet om å finne de rette fagpersonene.

–  Én ting er å kunne programmere en undersentral, men du må også skjønne hvordan et varmeanlegg, ventilasjonsanlegg og hele energiflyten i et bygg fungerer. Du må med andre ord helst kunne litt om alt, og sånt kommer gjerne etter hvert med årene, påpeker Marius Bremseth.

–  Men det er klart, erfaringen må starte et sted. Selv om du kommer rett fra skolebenken, tror jeg jobb skal være greit nok å finne innen dette feltet. I alle fall om du er villig til å flytte litt på deg, konkluderer han.

Liker du artikkelen, meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev

– Vi bør få en standardisering
av datautvekslingen fra sky til sky

Jostein Markussen, teknisk selger i IWMAC.