Inngangen til frølageret på Svalbard. Foto: Svalbard Global Seed Vault

Arkens iskalde voktere på Svalbard

Våker over naturens sikkerhetskopi

0

Langt inne i et iskaldt fjell på Svalbard ligger en bit av menneskehetens siste skanse. Det som skal redde oss hvis alt annet faller. «Dommedagshvelvet». En av dem som våker over denne naturens sikkerhetskopi, er IWMAC.

Svalbard globale frøhvelv ble åpnet i 2008, og er i dag hjem til over en million frøprøver. Noen har sammenlignet det med Noahs ark. Andre har kalt det en frossens Edens hage. De bibelske allegorier taler om alvoret.

– Dette er ikke vår største leveranse, men det er kanskje den viktigste. Det er med en viss ærefrykt at vi passer på det som skal passe på oss alle, sier Jostein Markussen i IWMAC.

Med øyne på moder jords backup

Interiør: Her lagres frø fra hele verden som en backup om noe skulle gå riktig galt. Foto: Dag Endresen/Wikipedia

Det hele startet da firmaet Kuldeteknisk (nå PTG), som er IWMAC certified partner, vant anbudet om å levere kuldeanlegget til totalentreprenør Hæhre. De visste hvem de ville ha med seg som underleverandør.

– Vi gjør mye bra sammen med IWMAC. De leverer solide løsninger, er fleksible, og vi samarbeider godt. Trenger vi noe, løser de det. Sånn var det også her, sier Martin Corneliussen, prosjektleder i PTG.

Mens PTG leverer utstyret, står IWMAC for overvåkingen av det tekniske anlegget, som avfuktingsanlegg og CO2-maskin. I tillegg sørger de for overvåking av både energiforbruk og temperaturer – fra hoveddøren og inn i de innerste og helligste lagrene.

Oversikt – og fjernkontroll

Gjennom detaljerte systembilder kan kuldeentreprenøren følge med på at alt fungerer som det skal. Det er alfa og omega i dette prosjektet, mener Corneliussen.

– Alle fag er viktige her, men uten overvåkning hadde vi ikke hatt kontroll på det som skjer. Det er avgjørende for byggherren Statsbygg. De har utført store ombygginger, og er veldig «på» å ha full oversikt, forteller Corneliussen.

Samtidig handler det ikke bare om overvåking, for hva hvis noe må endres på? Markussen i IWMAC forteller at oversikt bare er halve historien.

– Én ting er at du alltid har et klart bilde av hva som skjer, men du har også kontroll. Systemet vårt lar servicepartnere fjernstyre og tilpasse anlegget fra hvor som helst i verden. De trenger altså ikke dra til Svalbard for å gjøre endringer.

Verdien av korrekt temperatur

Tunnelen inn til frølageret dypt inen i fjellet. Foto: Johan Bäckman

Det er flere grunner til at nettopp Platåberget på Svalbard ble valgt. En av dem er at fjellet er frosset.

– Det som oppbevares, er med andre ord ikke bare kunstig nedkjølt. Det gir en ekstra sikkerhet i bakhånd. Skulle menneskelige anlegg stoppe opp, holder fortsatt frøene seg kalde, sier Corneliussen i PTG.

Men korrekt temperatur handler også om forutsigbarhet og stabilitet. Og byggherrens instruks er klar: Temperaturen skal være -18 °C. Ikke mer, ikke mindre.

– Da er det vår jobb å oppnå nøyaktig den temperaturen, sier Corneliussen og avslutter:

– Og med IWMAC kan vi både sikre og dokumentere at vi klarer akkurat det.

Liker du artikkelen, meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev

Kjølegiganten Advansor blir med på IWMAC Ready-laget

Nichlas Amdisen Pedersen, Conny Andersson fra Advansor, Trond-Øystein Bjørnnes og Max Karlsson fra IWMAC.