Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen på vei inn i det nye Jordal Amfi.

Vil sette ny standard hvordan energieffektive ishaller kan bygges

"Shampo" på plass selvsagt

0

Oslo kommune hadde i dag, fredag, det første møtet med den topp moderne ishallen, Jordal Amfi. Byrådsleder Raymond Johansen hadde æren av å presentere hallen for norsk presse.

Anlegget er større enn det gamle, det er plass til 5300 sittende publikummere og det har Norges største mediekube hengende fra taket. Solcellepaneler, grønt tak og 30 energi-brønner gjør i tillegg Jordal Amfi klimavennlig og langt mer energieffektivt i drift enn sin forgjenger.

Vålerenga har fått en ny ishall i verdensklasse. Alle foto: Oslo kommune Idrettsbygg KF

Byggets plasseringen i terrenget og de gjenkjennbare elementer som det karakteriske sløret, hallrommet og tribunen gjør at bygget ivaretar arven etter gamle Jordal Amfi som stod klar til OL i 1952.

–  Idrett er mer enn sport. Det er glede, det er folkehelse og det er forebygging. På Jordal har vi 100 år med idrettshistorie. Det har gått fra løkke til OL arena, og med nye Jordal Amfi skal vi fortsette å være relevant for barn og voksne de neste 100 årene, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Et uttalt mål er at Oslos nye storstue for ishockey skal videreføre og styrke det gamle amfiets rolle i norsk is-idrett. Det skal dekke behovene for både bredde- og elite idrett. Hallen er utstyrt med tidsriktige fasiliteter for brukere og publikum, og fremtidsretta verktøy for effektiv drift og kommunikasjon. Media har fått egen dedikert TV plattform og «suicideboxen» til fotografene er plassert mellom spillerboksene.

Liker du artikkelen, meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev

Prosjektert som passivhus

Espen “Shampo” Knutsen, byråd Victoria Marie Evensen, byråd Omar Samy Gamal og Glenn Jensen under Norges største mediekube.

Jordal Amfi var en av landets første fossilfrie byggeplasser og har satt en ny standard for energiøkonomisering og innovativ bruk av miljøteknologi. Den nye hallen er prosjektert som passivhus, og målet er å redusere energiforbruket til omtrent en tredjedel av forbruket i gamle Jordal Amfi.

–  Vi har satset mye på idrettsanlegg de siste årene og dette blir landets mest moderne ishall. Jeg håper den setter en ny standard hvordan energieffektive ishaller kan bygges og at Jordal Amfi baner vei for gode miljøløsninger og nyskapende bruk av kjent teknologi, sier Victoria Marie Evensen, byråd for næring og eierskap

Jordal Amfi er bygget for bruk, og er tilrettelagt for høy aktivitet fra tidlig morgen til sen kveld. I et nytt bufferbygg mellom Ungdomshallen og Amfiet har det blitt plass til seks nye garderobeenheter, i tillegg til dommer- og trenergarderober samt servicearealer som kan brukes på begge aktivitetsflater av elite- og breddeidrett.

–  På Jordal Amfi møtes elite og breddeidrett. Det er en viktig arena for barn og unge, minst 80% av aktiviteten her er breddetilbud. Når vi bygger et så fint anlegg er det også et ansvar for idretten å få med flere. Idrett er det mest populære fritidstilbudet for ungene i byen, og nå får de en skikkelig bra hockeyhall. Jeg hadde blitt spesielt glad om vi får flere hockeyjenter, sier byråd for kultur- idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal.

Arkitektur og samarbeid

Bygget er tegnet av det norske arkitektkontoret Hille Melbye Arkitekter AS. Den nye formgivningen henviser til sentrale elementer i det opprinnelige amfiets utforming, både takslør og den asymmetriske buen fra gamle Jordal Amfi har blitt videreført. Betongtribunen er kurvet i plan, og ikke fasettert, noe som gir god sikt, om man sitter på langside, i svingen, eller på kortsiden.

–  I formgivningsprosessen har det vært tett dialog mellom byggherre, arkitekt og antikvariske myndigheter for å sikre at de gode kvalitetene ved den gamle arenaen videreføres. Brukerne (VIF) har også i høyere grad enn det som er vanlig i byggeprosjekter vært involvert, sier direktør i Kultur- og idrettsbygg Knut Berge Øverdal.

Historikk

Jordal Amfi ble opprinnelig bygget til OL i Oslo i 1952. Anlegget holdt ikke lenger tilfredsstillende standard for dagens bruk, så Oslo bystyret vedtok i juni 2016 å bygge en ny ishall med moderne fasiliteter. Arbeidet med å rive den gamle hallen startet i slutten av januar 2017 – og rammetillatelsen ble gitt i april samme år. Bygget ble ferdigstilt og overlevert til bruker i september 2020.

Fakta om nye Jordal Amfi

  • Bruttoareal: Ca. 13 000 kvm
  • Tribuneplasser: Ca. 5 300 plasser
  • Antall plan: 4
  • Antall tribunerader: 22
  • Isflaten får NHL størrelse 61 x 26 m

Bygget er støttet av ENOVA – energieffektive nybygg – med 22 millioner
Byggherre: Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
Totalentreprenør: NCC
Arkitekt: Hille Melbye AS

Liker du artikkelen, meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev

Oslo kommune åpner rehabilitert idrettsbygg
med eget teknisk tilbygg

Trasopphalln i Oslo, interiør: Byrådsleder Raymond Johansen, byråd for kultur, idrett og frivillighet Omar Gamal, prosjektleder Espen Foss Johansen i Kultur- og idrettsbygg, samt avdelingsdirektør Merete Hoff i Kultur- og idrettsbygg.