Deichmanske bibliotek nominert til Norsk Lyspris 2020, med 16 i alt

Vinnerne kåres live stream 11. november

0

Selv en global pandemi har ikke svekket interessen for Norges viktigste lyspris. Nå er de nominerte prosjektene som kan vinne Norsk Lyspris 2020 klare!

– Vi har de siste årene opplevd stor interesse for å vinne Norsk Lyspris. Prisen har befestet seg i bransjen som en hedersutmerkelse som henger høyt, og som stadig flere kjemper for, sier Katia Valerie Banoun, daglig leder i Lyskultur, som deler ut prisen.

Juryens vurdering av søknadene har resultert i 16 nominerte prosjekter og produkter. De nominerte til Norsk Lyspris 2020 er allsidige og dekker alt fra lysplan til kjøpesenter, fra bro til lyskunst, fra anerkjente aktører til unge talenter. For første gang er det tre nominerte fra samme bygg, Deichman i Bjørvika.

– I år viser Norsk Lyspris god bredde og holder et høyt nivå. Den teknologiske utviklingen i bransjen, sammen med økt fokus på lysdesign gjør prisen stadig viktigere og mer aktuell og danner presedens for hva et godt lysprosjekt bør inneha, sier juryleder Barbara Matusiak, som er professor og arkitekt ved Institutt for arkitektur og teknologi ved NTNU.

Norsk Lyspris deles ut for 19. gang av den ideelle organisasjonen Lyskultur, som er Norges ledende kompetansenettverk innen lys og belysning.

Vinnerne kåres under en live stream fra Doga 11. november. Én av vinnerne av Norsk Lyspris går videre til Nordisk Lyspris.

Les mer om juryen her

De nominerte til Norsk Lyspris 2020 er, i tilfeldig rekkefølge:

Nominerte til Beste innendørsprosjekt

Amfi Moa Syd

Eier: Amfi Bygg Moa AS
Oppdragsgiver/leietaker: Olav Thon Eiendomsselskap
Lysdesign: Asplan Viak AS ved Ingeniør Per Rasmussen AS
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Norconsult
Arkitekt Slyngstad Aamlid Arkitekter AS
Interiørarkitekt: Ramsøskar AS
Leverandører: CP Norway (Lucent/Light4U/LED Linear/Kluz). Stokkan Lys, (iGuzzini/DeltaLight), Glamox, Nortronic.
Installatør: Acel

Moa Syd ønsker å være et nyskapende senter med en internasjonal atmosfære. Belysningen skal bidra til å øke opplevelsen av et besøk, enten det er hverdagsshopping eller kino og mat en lørdags kveld. Belysningen skal være med på å fremkalle den gode opplevelsen. Gjennom bevisst belysning av rommets flater og et godt integrert styringssystem er det utviklet et belysningskonsept som bygger på tre grunnpilarer: romfølelse, livskvalitet (brukeropplevelse/funksjon), dempet eksklusivitet hvor oppfyllelse av brukerens behov alltid settes i sentrum.

Universitetsmuseet i Bergen. Naturhistorisk Museum

Eier: Universitetet i Bergen /Statsbygg
Oppdragsgiver/leietaker: Universitetet i Bergen /Statsbygg
Lysdesign: Martin Holmberg-COWI / Nikolaj Birkelund – For The Love Of Light / Paul Amble-Designated
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): SWECO Bergen
Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt: Christian Ebbesen-Arkitektskap, B+B Arkitekter, Schelderup & Gram Arkitekter, Lars Holm
Leverandører: BRIGHT, ERCO, Rebel Light, Luminator, Fagerhult, Frizen Belysning, iGuzzini, IFØ, Nortronic
Installatør: Frøland & Noss

Bygget er vernet og tilbakeført til sin fordums prakt under strengt oppsyn fra Riksantikvaren. Vern omfatter også historiske montre. På tross av strengt vern, har prosjektgruppen lyktes å oppdatere de tekniske installasjonene og belysningen i en form som respekterer historien og setter bygget og objektene i fokus, samtidig som de komplimenterer de vernede objektene – uten å konkurrere om oppmerksomheten. Belysningen oppfyller de tidvis motstridende ønskene til både konservator, fagpersoner og de utstillingsansvarlige. Resultatet er en lysledet reise fra hovedtrappens klassisisme, gjennom vernede montre som fanger fuglenes bevegelse til den bølgende hvalsalen som også gir forbipasserende en aha-opplevelse på kveldstid.

Deichman Bjørvika

Eier: Oslo Kommune v/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
Oppdragsgiver/leietaker(e): Deichman bibliotek
Lysdesign: Multiconsult
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Multiconsult
Arkitekt: Lund Hagem arkitekter AS og Atelier Oslo AS
Interiørarkitekt: Scenario
Leverandører: Stokkan Lys, SML lighting, LMT – Leuchten und Metall Technik GmbH, Zumtobel, ERCO, iGuzzini, Lindtner
Installatør: OneCo AS

Belysningen er utviklet i tett samarbeid med både arkitekt, interiørarkitekt og øvrige rådgiverfag. I Deichman Bjørvika skal synergien mellom arkitektur, interiør og belysning sammen skape et inviterende og inspirerende folkebibliotek – Oslos nye storstue. Med sitt translucente ytre har arkitektene ønsket at Deichman Bjørvika skal skinne som en lysende lanterne i bybildet. Belysningen brukes bevisst som et viktig element for å binde de ulike delene sammen, og skape mindre soner i de store arealene med ulike stemninger. Det har vært lagt vekt på å fremheve særlig vertikale, men også noen horisontale flater i interiøret for å tydeliggjøre de ulike funksjonene, og lette evnen til orientering i bygget.

Nominerte til Beste utendørsprosjekt

Farrisbrua – fra 3D til 2D

Eier: Statens vegvesen
Oppdragsgiver/leietaker: Statens vegvesen
Lysdesign: Rambøll Norge AS
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Rambøll Norge AS
Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt: L2 Arkitekter
Leverandører: Studio Due (Luminator), SILL (Luminator), GVA Lighting (Rebel light), Helvar (Vanpee)
Installatør: VVB Nordic og SET elektro

Farrisbrua er et tydelig landemerke og en visuell milepæl ved avkjøringen til Larvik. Belysningen fremhever de to tårnene med sitt nettverk av stag på en forsiktig og nennsom måte, der det er lagt vekt på å skape kontrast mellom tårnenes utside og innside. Belysningskonseptet er fra 3D til 2D. Brua skal transformeres fra et tredimensjonalt objekt på dagtid til et todimensjonalt objekt når mørket faller på. Dette for at Farrisbrua skal oppleves på ulike måter i løpet av døgnet og et enkelt og stilrent design skal forsterke de vertikale flatene i en retning slik at man opplever brua på ulike måter når man forflytter seg i området. Brua forankres visuelt til terrenget både gjennom belysning av tårnene fra undersiden av veibanen og i hver ende gjennom belysning av brukarene.

Bærum Kulturhus – Revitalisering fasade

Eier: Bærum Kommune
Oppdragsgiver/leietaker: Bærum Kulturhus
Lysdesign: Halvor Næss Belysningsdesigner AS
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Bolkesjø ANS
Arkitekt: Snøhetta
Leverandører: Bright Group, Nortronic, Zumtobel, SML lighting
Installatør: AF gruppen

Bærum Kulturhus har revitalisert belysningsanlegget og fått ny fasadebelysning som tydeliggjør og formidler bruken gjennom lysdesign og forsterker kulturhusets identitet som signalbygg i Sandvika sentrum. Lysdesignet skal skape en merverdi til området. Gjennom et godt integrert lysdesign forankres identiteten som et levende kulturhus. Bygget kan nå gjennom lys kommuniserer med sine omgivelser og gi en spennende fasadebelysning. Byggherre ønsket en tydelig nattidentitet som samspiller med bruken av bygget, og samtidig kommunisere et levende og åpent bygg som ønsker folk velkommen. Belysningskonseptet «The twinkle star show» spiller på tematikken rundt kulturhuset og formidlingen som gjøres gjennom året. Det er her stjerner og talenter får vist frem sine ferdigheter, og publikum blir begeistret, beveget og kanskje også til tider provosert. Kunst skal vekke følelser. Bærum kulturhus ønsker å vekke følelser i møte med fasaden, en smakebit av kulturhusets hjerte.

Karl Johans Gate 14

Eier: Ava Eiendom
Oppdragsgiver/leietaker: Ava Eiendom Hennes & Maurits
Lysdesign: Zenisk AS
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): EDA elektro
Arkitekt: NSW arkitekter
Leverandører: Rebel light Iguzzini
Installatør: EDA Elektro

Fasadebelysning for Karl Johansgate 14 beriker Oslos hovedgate og viser frem historisk identitet og status gjennom fasadebelysning. Lyskonseptet for fasadebelysningen har som intensjon å fremheve arkitektoniske kvaliteter og volum på en helhetlig og subtil måte. Samtidig skal belysningen integrere den nye designen av pjoltetårnet og dermed gi stolt fokus til det imponerende bygget på hjørnet av Oslos viktigste gate. Lyssetting av gamle og nye elementer skaper sammen et helhetlig og elegant presentasjon av bygget.

Nominerte til Beste produkt eller teknologiske løsning

Produkt eller teknisk løsning

Vault tak & vegg

Eier: Ateljé Lyktan
Lysdesign: Fourmation

Vault er designet av den engelske interiør-duoen Fourmation, et fleksibelt produkt, som kanbrukes som grunnbelysning i publikumsområder, kontorer, butikker, restauranter og museer. Med Vault har du frie designmuligheter til å skape arkitektoniske, lange lysende linjer. Med systemet kan du designe en variasjon av grafiske mønstre der kun fantasien er begrensningen. Vault består av en stamme i aluminium med lysåpning i opalt akrylglass. Profilen kan monteres i to ulike retninger og kobles sammen med en «block» som sikrer tilkobling og bygge videre på et system.

E-Sense Organic

Eier: Fagerhult

E-sense Organic fremstilles som fremtidens styresystem for belysning, med enkel og rask installasjon, enkel planlegging, optimalisering og energieffektiv. Et nytenkende system som hele tiden er under utvikling. Alt fra det enkleste Plug and Play, til det mest avanserte, i ett og samme system, uten å bytte komponenter. Miljøløsninger som ved bruk av sensor i alle armaturer gir veldig god deteksjonsgrad, slik at energioptimali-seringen blir langt bedre enn i et konvensjonelt lysstyringssystem. Den strømmen vi ikke bruker, vil alltid være den mest miljøvennlige. Ved å utnytte et godt styresystem brukes ikke mer strøm en det som faktisk er nødvendig. Et styresystem skal spare energi og gjøre dagen vår bedre uten at det skaper irritasjon for bruker.

Spesialdesign til prosjekt

Nye Deichmanske hovedbibliotek – reolbelysning

Eier: Deichmanske bibliotek
Oppdragsgiver/leietaker: Kultur- og Idrettsbygg Oslo
Lysdesign: Light Bureau part of AFRY
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Multiconsult
Arkitekt: Lund Hagem og Atelier Oslo
Interiørarkitekt: Scenario
Leverandører: Bico leverandør av hyllesystem,
Underleverandør: LEDiBond leverandør av LEDmodul
Installatør: Bico

Oslos nye hovedbibliotek viderefører Deichmans 235 år lange historie som Oslos folkebibliotek. Bygget huser mer enn 450.000 bøker fordelt på 6 Etasjer med totalt 135.000 kvadratmeter. Det sammenhengende, åpne landskapet deles inn i små og intime romligheter ved hjelp av mediestativer. Disse mediestativene er derfor en helt sentral del av interiøret. Alle hylleplatene har 24 integrerte punktlysarmaturer med tilpasset optikk og er inndelt i 3 soner slik at reolinnhold kan iscenesettes tilpasset til utstillingsobjektene. Belysningsløsningen er moderne, spesialtilpasset og fleksibel, og belysningen av mediestativene er et viktig element for den helhetlige lysopplevelsen.

Sandvika-lykta for Sandvika Elvepromenade

Eier: Bærum kommune
Oppdragsgiver/leietaker: Bærum kommune
Lysdesign: Zenisk AS
Landskapsarkitekt: Dronninga Landskap
Leverandører: Hadeland Glassverk
Installatør: Nettservice Ringerike

Armaturen Sandvika-lykta er med på å skape en egen identitet for Sandvika elvepromenade. I nært samarbeid med Bærum kommune har Zenisk hatt mulighet til gjennomføre en spennende designprosess med å spesialdesigne en unik lykt/armatur for Sandvika elvepromenade. Den nye Sandvika-lykta er inspirert av den historiske lykten på Rådhusbroen. Lyset skinner gjennom krystall som er vakker både i dagslys og om kvelden. Opplevelsen av lyset, er inspirert av impresjonistenes søken etter å fange lysets skiftende karakter. Lyset funkler med rolig bevegelse inspirert av levende ild. Et dynamisk lys som gir oss mennesker stimuli.

Liker du artikkelen, meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev

Nominerte til Åpen klasse

BRAINSTORM ( From Daring to Sharing )

Eier: Kulturetaten, Oslo kommune
Oppdragsgiver/leietaker: Oslo kommune – Deichman Bjørvika
Lysdesign: Lars Ø Ramberg/STUDIO RAMBERG
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Signex AS
Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt: Lund Hagem & Atelier Oslo
Leverandører: Signex AS & Nordiska Neon & Diod AB
Installatør: Signex AS & Nordiska Neon & Diod AB

BRAINSSTORM – From Daring to Sharing er et kunstverk som handler om lys, opplysning, og evnen til å oppleve lys. BRAINSTORM diskuterer hjernen som menneskets individuelle biologiske bibliotek og hvordan hjernen, i motsetning til tradisjonelle biblioteker, sorterer informasjonen i en kaotisk og emosjonelt sortert orden. Der det tradisjonelle biblioteket forsøker å skape orden i kaoset, insisterer BRAINSTROM på at det moderne bibliotektes rolle er opplysning på et høyere nivå. Biblioteket skal lære oss å bli opplyst i et komplekst og sammensatt verdensbilde. Alle visuelle opplevelser er avhengige av lys og hjernen mottar og sender signaler med lysets hastighet. BRAINSTORM, er en del av Oslo kommunes kunstsamling, er det største lysende neon-kunstverket i Europa.

Stavanger lysplan

Eier: Stavanger kommune
Oppdragsgiver/leietaker: Stavanger kommune
Lysdesign: Zenisk AS

I 2019 ble kommunedelplan for Stavanger Sentrum vedtatt. Planen inneholder strategiske plangrep for byutvikling. Stavanger kommune definerte 5 mål for byens belysning i fremtiden. Disse er: Attraktive opplevelser, økt trygghet og fremkommelighet, økt orientering i bylandskapet, smart vedlikehold og drift og miljøbevisste løsninger. Prosessen har inkludert omfattende brukermedvirkning i form av workshop, nattvandringer, presentasjoner og diskusjoner underveis. Byens særpreg og karakterer styrkes med lys gjennom hensyn til de fire identitetsmarkørene Breiavatnet, trehusbebyggelsen, Hermetikkbyen og Vågen med Sjøhusrekken og sjøfronten. Alle har spesifikke kjennetegn med helt egen utstråling som kan forsterkes i lyskonseptet. Konseptet skal ivareta og forsterke det som er spesielt for hvert sted og fremheve det unike.

Utsikten Ekeberg

Eier: C Ludens Ringnes Stiftelse
Oppdragsgiver/leietaker: C Ludens Ringnes Stiftelse
Lysdesign: Halvor Næss Belysningsdesigner AS
Landskapsarkitekt: Bjørbekk og Lindheim
Leverandører: Bright Group, Nortronic
Installatør: Elektroinnovasjon AS

Oslo by har fått et nytt utsiktspunkt. Stedet er en del av Ekeberg skulpturpark og dermed en del av en større helhet og et sammenhengende konsept for et større område. Utsiktspunktet har blitt et landemerke i byen og inviterer til besøk med sin flotte utsikt, rolige atmosfære og stemningsbetont lysdesign hele året. Skulpturen Chloe, av den spanske kunstneren Jaume Plensa, er utgangspunktet for konseptet. Lysdesignet skal videreformidle kunstens budskap og tilby ro og rekreasjon. Ved å kunne trekke seg tilbake fra en pulserende bykjerne, kunne ta et steg vekk fra en hektisk hverdag og se ut over byen med ro og i stillhet. Belysningen formidler stillhetens toppunkt, og stillheten er igjen et resultat av den konsentrerte tanke. Belysningen skal fremheve den underlige formen på skulpturen som endrer seg radikalt når man går rundt den.

Liker du artikkelen, meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev

Nominerte til Norsk Lyspris – Ung

Nordisk lys og fargebruk i cellekontor – Bacheloroppgave Lysdesign

Eiere: Tuva Kristin Amundsen Bruun, Malene Borghild Helgeland, Vilde Halvorsen Skilbred

Denne bacheloroppgaven er ment å skape økt bevissthet rundt temaet farger på arbeidsplasser for at arbeidstakerne skal trives. Farger er et resultat av det synlige lyset og besitter en enorm kvalitet i menneskets persepsjon av sine omgivelser. Overflatefarger brukes i mindre grad som et virkemiddel i lysdesign, bortsett fra fargegjengivelse og fargetemperatur, og er i større grad overlatt til arkitekter og interiørdesignere. Oppgaven vektlegger lysdesigners viktige rolle i prosjekter hvor en vil oppnå det beste samspillet mellom lys og farger, i tillegg til dagslystilgangen i bygninger. Gode dagslysforhold kan gi økt energieffektivitet, men også bidra til brukernes trivsel og komfort. Utformingen av kontorbygg med fokus på brukerne vil også være sosialt bærekraftig. Lys og farger hører sammen.

Fellesskap for alle barn

Eier: Lørenskog Kommune
Oppdragsgiver/leietaker: Lørenskog Kommune
Lysdesign: Light House Company v/ Evy Elshaug Almås
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Konsel
Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt: Gasa arkitekter AS
Leverandører: Light House Company, PXF, Macrolux, LED C4, AOK lighting
Installatør: Sofienberg Elektro AS

Skårer barnehage skal være inkluderende og skape gode rom for læring for alle barn. Barnehagen har egne arealer som er spesielt tilrettelagt for barn med særskilte behov og har derfor et stort fokus på universell utforming, med krav til BREEAM-NOR kvalifiseringen «very good». En riktig balanse mellom høye krav til belysningskvaliteter og kravet til miljøsertifisering. Lysdesignet har tilført viktige estetiske kvaliteter. For å skape inkluderende og gode rom for læring har det vært viktig å skape rom som kan tilpasses aktivitetene som skal foregå. Det er stor vekt på UU og spesielt synskvalitet og prosjektert en jevn belysning i alle rom som kan tilpasses den ønskede aktiviteten. Dette gjøres da i styrke og soner for å variere uttrykket til rommet. I sanserommet kan de benytte seg av farget belysning for å skape stemningsfull atmosfære til ulike aktiviteter, som eventyrstund eller fantasilek. Belysningen i dette tilfellet kan være med på å gi andre sanseinntrykk og forsterke barns relasjon til situasjonen. Det fargede lyset kan her være et hjelpemiddel ovenfor sårbare barn med spesielle behov.

LIGH3ENCE

Lysdesign og konsept: Silje Thorsager Østby Lyskontroll: Øyvind Knutsen, Lars Kristian Nygård, Simon Benno Sæther, Silje Thorsager Østby Rådgivere: Robert Iversen Bogard, Ole Gunnar Vinger, Konstruksjon: Flexiform
Oppdragsgiver/leietaker: Fjord Oslo
Lysdesign: Silje Thorsager Østby
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Signify
Leverandører: Signify
Installatør: Signify og Flexiform

Fjord Oslo er den første gratis kunstfestival som forvandler Havnepromenaden i Oslo sentrum til en stor utendørs utstilling av lys. Bidraget med kunstinstallasjonen Ligh3ence presenterer et spill av lys, skygge og tåke i skiftende nyanser fra det grønne til det blå, med hvite innslag på Kontraskjæret. Ved å ta deg med på en mystisk reise gjennom lys og tåke opp bakken mot Kontraskjæret, utforsker lysinstallasjonen det optiske fenomenet Brockenspekter som oppstår på tåkete fjellsider eller i skogen. Ved å hente inspirasjon fra dette fantastiske fenomenet, tar Ligh3ence deg med på en eventyrlig opplevelse og skaper et mystisk og engasjerende spill av lys, skygge og tåke i skiftende hvite nyanser som harmonerer med trærnes bevegelse.

Liker du artikkelen, meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev


Intelligent lysstyring med plug-and-play

FLAT-serie med WAGO WINSTA