Veldig fornøyde representanter som belyses av Facet i bakgrunnen. Fra venstre Yvonne M Seville, Elisabeth Økland og Lars G. Engebråten.

Totalrenovering og ny LED-belysning vil heve arbeidsgleden

Fra mørke til lyse tider

0

Teknologiselskapet Finn.no har i mange år levd i dunkle lokaler i Grensen 5-7 i Oslo. – Ny LED-belysning fra SG Armaturen vil heve arbeidsgleden blant de ansatte. Fortsatt sitter de fleste på hjemmekontor og har ikke tatt lokalene skikkelig i bruk. Men vi håper at belysningen vil bidra til økt tilfredshet i det fysiske arbeidsmiljøet, sier administrasjonssjef Yvonne Marie Seville i teknologiselskapet.

Ny gårdeier så potensialet i det praktfulle Sontum bygget som på begynnelsen av 1900-tallet var kretsfengsel i Oslo.

– Gjennom totalrenovering vil bygget fremstå som en attraktiv arbeidsplass for leietakerne, påpeker hun.

Samarbeidet mellom byggherre Finstad og Jørgensen, Abildsø Elektriske og SG har fungert meget bra.

– Alle har vært lydhøre for hverandres ønsker og behov. Byggeier var tydelige på hva de ville ha, noe som gjorde det enkelt å velge riktig belysning uten for mange endringer underveis, sier prosjektleder Elisabeth Økland hos installatøren, som fremhever det nære og gode samarbeidet med Engebråten og grossistene.

– Så langt har de hatt høy leveringspresisjon i prosjektet.

Gårdeier gikk for totalrenovering

Gjennom medarbeiderundersøkelser fremgikk det at FINNs medarbeidere ikke var fornøyde med det fysiske arbeidsmiljøet med lys, lyd og luft.

– Vi vurderte å flytte ut til moderne lokalet, men revurdterte det da gårdeier gikk for totalrenovering. Sontum gården er praktfull men har ikke fått den omsorgen og det løftet det fortjener inntil nå.

– Nå blir gården rehabilitert i henhold til våre ønsker og behov, sier Seville. Hun legger til at rehabiliteringsarbeidet startet i desember 2019 med kartlegging av arbeidsomfang og startet for fullt i januar 2020.

– I 2. etasje har vi slått sammen to kantiner til en og skapt et sosialt og levende miljø. Fra 3. til 6. etasje blir det åpne kontorlandskap med møterom med gode lys, lyd og ventilasjonsforhold, sier Seville.

Grundig prosjekteringsarbeid

– I begynnelsen av mars i år begynte vi å montere LED-armaturene fra SG Armaturen i 2. etasje (kantineområdet). Vi valgte en kreativ og levende LED-belysning som matchet kravet til god romfølelse og som ga god lyseffekt.

Sammen med salgsrepresentant Lars Gøran Engebråten i SG og hans team, gjennomførte vi en detaljert beskrivelse av ulike belysningsløsninger. I mars startet vi monteringen av LED-armaturer i himlinger, sier Økland.

Abildsø Elektriske er totalleverandør av svak- og sterkstrømleveranser i Sotum-gården.

– Montasje av SGs LED-armaturer har gått knirkefritt.

– Underveis er noen himlinger i hver etasje revidert med LED-armaturer i himlingsflåter i stedet for åpne himlinger. Det er også benyttet downlights i flåter, som gir optimal lysgjengivelse, mener Økland.

Energiøkonomiserende belysningsløsninger

Det er gjennomgående valgt energiøkonomiserende belysningsløsninger i Sontum-gården, som også rommer flere andre leietakere enn FINN. Det er Lindex, Olivenlunden 1830, Intersport og tidligere Sunkost.

– Den nye belysningen er som natt og dag sammenliknet med de gamle lysstoffrørene, sier Seville.

– I utgangspunktet var ikke energieffektivisering årsaken til at byggherre valgte våre LED-armaturer, men trivsel. Alle områder i bygget ble lysberegnet og gjennomgått med Finn og installatør. Til sammen har SG Armaturen levert flere tusen LED-armaturer til prosjektet.

– I korridorer er det benyttet Lineal med forskjellige lengder og hjørneoppdelinger. Over hver kontorplass er det montert Facet. Flere steder i bygget er det installert Junistar Soft i nedsenkede himlinger, mens Disc 290 er benyttet i bl.a. trapperom og gangsoner. I sosiale soner er det montert 3-tennings strømskinner av typen Shopline. I skinnene er det montert Zip Tube Mini og Zip Tube Mini Pendel. I alle møterom har man valgt ledpanelet Sense 600×600, som enkelt dimmes med vår faseavsnitt dimmer, Leddim 400, sier Engebråten.

Meget godt fornøyd med produktene

Abildsø Elektriske har samarbeidet med SG Armaturen i mange prosjekter med gode resultater.

– Vi er meget godt fornøyd med LED-produktene og selskapets service- og leveringspresisjonen.  Leverandøren har sammen med oss utført lysberegning i 2. etasje (kantina) som ble en fulltreffer. Det var avgjørende for at SG også fikk ansvaret for all leveranse av LED-belysning i de åpne kontorlandskapene og gangsonene fra 3. til 6 etasje, sier Økland. Hun kan fortelle at montering av armaturene nå pågår for fullt.

– I alle gangsoner med åpen himling benyttes det en rekkemontert lineær armatur av typen Lineal. I enkelte partier er det etablert flåtehimlinger og der er det benyttet downlights av typen Junistar Soft. Over kontorpultene er det benyttet Facet, som gir direkte og indirekte lys. Facet’en kan dimmes via snortrekk og gir de ansatte individuell og riktig lysmengde over arbeidsplassen. Energieffektiviseringen med LED-belysning er som natt og dag, sammenliknet med gammel halogenbelysning.

Godt opplyste kontorlandskap

– LED-belysningen fra SG Armaturen har gitt oss godt opplyste kontorlandskap, kantine og gangarealer. Fra en hverdag i tussmørke, har vi nå fått et godt lys som fremmer motivasjon og arbeidsglede.

– Til nå har vi kun fått positive tilbakemeldinger fra våre medarbeidere, sier Seville til slutt.

Liker du artikkelen, meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev


E-læringskurs for å spre kunnskap om lys og belysning

Daglig leder i Lyskultur, Katia Valerie Banoun. Foto: Lyskultur