Georg Schanche, konserndirektør Tomagruppen.

Ny sensorikk for bærekraftige bygg

Smart verktøykasse vil digitalisere 300 bygg

0

Med mål om å digitalisere over 300 bygg før sommeren 2021 går samarbeidspartnerne offensivt ut og gjør ny teknologi allment tilgjengelig for alle som ønsker effektiv energiledelse av bygninger.

–  -Som store aktører innen eiendom og teknologi, har vi også et samfunnsansvar for å redusere klimaavtrykk, sier CEO Tommy Hagenes i Energy Control til ITBaktuelt.

Han påpeker at dårlig energiledelse er sløsing av ressurser og har stor negativ miljøpåvirkning. Derfor har proptech-selskapet Energy Control utviklet en ny teknologi for å få has på, og får drahjelp av eiendomskjempen Toma til å gjøre det allment tilgjengelig i markedet.

Tommy Hagenes, CEO Energy Control.

Samarbeidet har ført til en verktøykasse med sensorikk som på kort tid kan installeres i både nye og gamle bygg, og som gir deg store mengder data du kan benytte for å drive en langt mer effektiv energiledelse. Via enkle tastetrykk kan du overvåke, tilpasse og optimalisere drift og vedlikehold av ditt bygg, og dermed spare mye energiutslipp.

– I en hverdag preget av «grønnvasking», blir det å vise til dokumenterbare resultater også en viktig strategisk posisjon i tillegg til at man sparer både penger og miljø, sier Georg Schanche, konserndirektør i Toma.

Teknologien har blitt grundig testet, og resultatene viser at god energiledelse som følge av riktig bruk av verktøyet, kan gi så mye som 40 prosent energibesparelse per år.

– I vår bransje ser vi plutselig kontorbygg som nærmest står tomme, men som fortsatt fyrer som om det huser mange mennesker på daglig basis. Dette er lite gunstig ressursbruk. Det handler om å tilrettelegge for fleksible løsninger som ikke krever mer enn noen tastetrykk for å tilpasse bygget til nye situasjoner, og gi et makroperspektiv på bruksmønstre som oppstår plutselig, sier Schanche til estatenyheter.no.

Prosjektet skal ha et solid dokumentasjonsgrunnlag fra testsenteret Proptech Bergen som testet teknologien grundig over lengre tid. Løsningene ble samlet i en verktøykasse som er utviklet med infrastruktur som kunden selv kan bygge videre på, som overvåkning av inneklima.