700 smarthus-klare boliger skal bygges i Tromsø

Kabelfrie leiligheter

0

I Tromsø skal det bygges 700 smarthus-klare boliger. Det er Barlindhaug Eiendom, Miliarium Bolig og Mælen Holding som står bak prosjektet Fløylia like utenfor Tromsø Sentrum.

Daglig leder i Fløylia AS, Kjetil Paulsen forklarer at hundrevis av boligene vil inneholde trådløs og smart teknologi som skal forenkle hverdagen til beboerne.

– Vi er opptatt av å bygge fremtidsrettede boliger og inkluderer derfor trådløs smarthusteknologi som en del av den faste installasjonen. Det medfører at lys og varme styres trådløst, og at boligeiere enkelt kan oppgradere med flere unksjoner om ønskelig. Veien til et fullverdig teknologi-hjem der alt kan styres ved hjelp av mobil, nettbrett eller tale er derfor kort.

Han peker på løsninger som hjemme-borte-bryter, intelligent styring av varme og vann-stopp-funksjon som svært nyttige.

– En hjemme-borte bryter kan plasseres ved inngangsdøren og brukes når man kommer hjem eller forlater boligen. Bryteren kontrollerer lys og temperatur i boligen, slik at man slipper å gå bort til hver enkelt lys- og varmekilde, sier Paulsen, og fortsetter:

– I tillegg er det nyttig å tidsstyre oppvarmingen fordi man sparer både energi og kostnader. Flere av boligene vil også leveres med en vann-stopp-funksjon som forhindrer og varsler om lekkasje.

I et normalt norsk hjem står romoppvarming og varmtvann for om lag 80 prosent av strømregningen, ifølge beregninger fra Sintef. Enova, som arbeider for omstillingen til et lavutslippssamfunn i Norge, ga tidligere støtte til privatpersoner for å installere et styringssystem for varme.

Ved å styre energiforbruket intelligent kan strømforbruket kuttes med opptil 50 prosent.

Med denne teknologien tar man elektroinstallasjonene til et nytt nivå der kabler erstattes med moderne trådløs kommunikasjon. Det gir fordeler for både boligeiere og boligutviklere. Boligeiere får en mer fremtidsrettet bolig med bedre komfort, mens utbyggere kan bygge raskere og minimere avfall på byggeplassen.

Byggeavfall reduseres fordi man slipper å borre hull i fliser og vegger til føringsveier for kabler og veggbokser. Lys- og varmebrytere kommer ferdig programmert og festes enkelt med dobbeltsidig teip – det bidrar til en smidigere byggeprosess og reduserer mengden arbeid og avfall. Det betyr også at eieren av boligen kan innrede boligen slik de ønsker, og ikke ta hensyn til fastmonterte brytere.

– Boligkjøpere har andre teknologiske behov i dag. Mange tenker nok at dette gjelder særlig yngre mennesker, men vi vet at levealderen øker og at mange ønsker å bo lenger i sin egen bolig. Da er det viktig at boligen er klargjort for teknologiske hjelpemidler som forenkler hverdagen, sier Paulsen.

Han mener boligeiere forventer smarte løsninger i 2021.

– Det blir stadig viktigere for boligkjøpere å leve komfortabelt og miljøvennlig. Derfor er det viktig for oss å bygge fremtidsrettede boliger med smarte og miljøvennlige løsninger. Dette vil vi se mer av fremover, avslutter Paulsen som ser frem til byggestart før sommeren.