Inspirert av glassveggen i redaksjonen til Maria Ressa åpnet hun og Dmitrij Muratov årets fredsprisutstilling med å skrive på vinduene i Nobels fredssenter.

Åpnet utstilling i oppusset fredssenter

Rehabilitert

0

Statsbyggs rehabilitering har gitt en ny dimensjon til Nobels fredssenter. Fredsprisvinnere åpnet årets fredprisutstilling ved å skrive på vinduene i de nyoppussede buegangene.

Med verdens øyne rettet mot Norge mottok journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov fredag 10. desember Nobels fredspris for 2021 for sin innsats for ytringsfriheten. Lørdag åpnet de årets fredsprisutstilling på Nobels fredssenter.

Fredsprisutstillingen viser hvordan de to vinnerne og andre journalister risikerer liv og sikkerhet i sin kamp mot maktmisbruk og falske nyheter. Utstillingen vises fram i Toghallen i den bakre delen av første etasje, som vender mot det nye Nasjonalmuseet.

Her har Statsbygg i år åpnet opp de gamle buegangene, som i mange år var murt igjen, og i stedet satt inn store vinduer med rammer av mørkegrått stål.

– Tilbakemeldingene fra Fredssenteret er at rehabiliteringen gir en ny dimensjon til Toghallen som utstillingsrom, og skaper en god dialog mellom Fredssenteret og den nye museumsplassen foran Nasjonalmuseet, sier eiendomssjef Endre Gjesteby i Statsbygg.

Skrift på vindu

De to fredsprisvinnerne tok da også vinduene aktivt i bruk ved å skrive på dem da de åpnet fredsprisutstillingen.

Inspirasjonen til dette er hentet fra redaksjonen til Rappler, som Maria Ressa leder, der reporterne skriver små beskjeder til hverandre for å muntre hverandre opp i en tøff hverdag. Utstillingen tar også vinduene i bruk som en slags tavle der publikum bes svare på spørsmålet «Hvilket ord er du redd for å miste?».

Buegangene på baksiden er egentlig del to av Statsbygg fredssenter-oppussing. I 2019 startet arbeidet med å bytte ut takpappen på taket med skifer. I tillegg er fasaden både på fredssenteret og nabobygningen, som ofte kalles Mellomstasjonen, rehabilitert.

Vestbanestasjonen ble åpnet som endestasjon for Drammensbanen i 1872. Toghallen på baksiden var opprinnelig en åpen vognhall med 11 buer. Fram til den ble lagt ned i 1989 var den en viktig portal for dem som kom med tog til hovedstaden. Nobels Fredssenter flyttet inn i 2005.

Få siste nytt, meld deg på ITBaktuelts epostnyheter her