driftsleder Stian Monge i Union Eiendomsutvikling i Drammen. Foto: Sven Chr. Stenvaag

Sparte 900.000 kWh på to år etter Nordomatic-fornyelse

Union Eiendomsutvikling i Drammen

0

Union Eiendomsutvikling i Drammen kjøpte et kontorbygg på rundt 5.000 kvm i 2019. Misfornøyde leietakere klagde både på dårlig inneklima og høye strømregninger.

– Vi har god erfaring med Nordomatic. De stuper inn i styringsskapene med gammel automatikk og får det til å fungere med en gang. De er veldig flinke, sier driftsleder Stian Monge i Union Eiendomsutvikling i Drammen.

Han har oppsyn med en stor portefølje av eiendommer hvor Union Eiendomsutvikling er ansvarlig for driften, og mange av byggene har én fellesnevner: Smart Buildings-selskapet Nordomatic har vært inne med sine automatikere og fornyet gamle systemer.

Resultatet er moderne og smart automasjon som balanserer varme, ventilasjon og kjøling på en langt bedre måte enn tidligere. Det gir store innsparinger i energiforbruket, og tilsvarende nedgang i strømregninger og utslipp.

– I tillegg blir jo leietakerne langt mer fornøyd med inneklimaet, konstaterer Stian Monge, som selv er automatiker.

Dramatisk nedgang

Nordomatics bærekraftrapport for 2021 som nylig ble publisert viste at selskapets løsninger bidro til en reduksjon på 80.000 tonn CO2 i fjor. Energi- og utslippsreduksjoner er nettopp det Union har oppnådd gjennom sitt samarbeid med Nordomatic. Driftsleder Monge bruker et kontorbygg i Drammen sentrum som eksempel.

– Vi overtok driften i 2019 og fikk inn Nordomatic på starten av 2020 for å fornye automatikken, som var fra 2005. Det er jo nesten antikvarisk i vår bransje, hvor utviklingen har skutt fart de siste årene. Dermed la vi grunnlaget for at vi kunne gjøre det vi kan best – å drifte best mulig hele tiden, sier Monge.

Etter at Nordomatic gjorde sin jobb falt energiforbruket i kontorbygget på 5.300 kvadratmeter med 400.000 kWh i 2020, og ble ytterligere redusert med 100.000 kWh i 2021. Dermed har Union Eiendomsutvikling spart leietakerne for et forbruk på 900.000 kWh så langt.

Med en gjennomsnittlig strømpris på over 1,5 kroner per kWh det siste halvåret, innebærer det en innsparing på 1,35 millioner kroner – og mer vil det bli.

– Leietakerne har spart masse penger. Ingen visste hva som skulle skje med strømprisene da Nordomatic oppgraderte automatikken, installerte nytt toppsystem og satte inn ny automatikk i tillegg til det eksisterende. Men fasit er at vi sparte inn investeringen på litt over ett år, sier Monge.

Andre tiltak og effekter

Driftslederen presiserer at de også installerte ny kjølemaskin og utvendig solskjerming, som skal ha sin del av æren for innsparingene. Bruken av bygget har også vært redusert under korona-nedstengningene, som har gitt et ekstra innsparingspotensial med moderne automatikk.

– Jeg kan styre hele systemet via mobilen, og har full kontroll over bygget til enhver tid. Hvis en leietaker skal ha møte på kvelden, kan jeg spesialtilpasse ventilasjonen akkurat i det tidsrommet. Men hovedsakelig er alt forhåndsprogrammert eller prognosestyrt, slik at for eksempel gatevarmen skrus på automatisk før det skal falle snø.

De smarte systemene Nordomatic har installert bidrar dermed til at bygget også unngår høye effekttopper, som ellers sender nettleien i været.

– Vi sparer energi og penger på et jevnere forbruk, konstaterer Monge.

Samlet sett mener han investeringen i ny automatikk har vært et lite kinderegg.

– Vi har spart det årlige energiforbruket til 45 eneboliger bare gjennom optimalisert styring av varme, ventilasjon og kjøling. Det gir både lavere energiforbruk, bedre miljøregnskap og ikke minst bedre inneklima for leietakerne, konkluderer Stian Monge i Union Eiendomsutvikling.

Få siste nytt, meld deg på ITBaktuelts nyhetsbrev her