Innledere BIM Show Off De tre nærmeste er TamTony Minh Jan-Ove Sunde Christian Kirk. Foto: Harald Selvær

– Gøy å se hvordan BIM-studentene løser parametrisk design, automatisering og visualisering

Årets BIM Show Off på Fagskolen Oslo

0

Automatisering og skripting med åpne formater som IFC og BCF var et gjennomgående tema for årets BIM-studenter under BIM Show Off ved Fagskolen Oslo den 14. juni. Næringslivets representanter var til stede, og Marlen Aarem fra LK Systems vurderte det slik: – Veldig gode presentasjoner på et høyt nivå.

BIM Show Off med næringsliv og studenter. Foto Ingolf Sundfør

– Det var gøy å se hvordan BIM-studentene hadde løst parametrisk design, automatisering og visualisering av informasjon. Egenkontroll er en veldig relevant problemstilling jeg tror mange av oss ute i bedriftene kjente oss igjen i, sier Malen Aarem, BIM-tekniker fra LK Systems.

Automatisering av effektberegninger for elektroinstallasjoner var tema for Magnus Nepstad, elektriker, fagskoleingeniør og BIM-student. Rominformasjon blir tilført informasjon gjennom et skript, fortalte han. Videre generereres mengdelister på en automatisert måte.

Magnus Nepstad: Hvordan automatisere effektberegninger for en elektroinstallasjon.

Rørlegger og nyutdannet BIM-tekniker Walid Ben Hellal var også til stede på BIM Show Off.

– Hva fikk deg til å begynne på BIM-tekniker?

– Etter at jeg har fått arbeidsskade for 13 år siden tilbake, har jeg tenkt på hva jeg kan studere videre. Jeg var flink til å tegne da jeg gikk på Sogn, så BIM ble et naturlig valg.

Walid Ben Hellal på befaring med BIM-klassene. Foto: Harald Selvær

Jeg har lært utrolig mye i løpet av dette året og har gått fra nesten null PC-kunnskap til å kunne lage en modell med info som kan hjelpe andre til å bruke modellen.

– Hvilken type jobb sikter du mot nå som BIM-studiet er ferdig?

– Drømmejobben min er å hjelpe målere og akkordlag å klare å måle fra modellen med å bruke Solibri til å ta mengdelister og deler. Jeg vil bruke BIM til å finne priser i forholdet til tariffen for å se hvor mye kan gutta kan tjene.

– Jeg kan se for meg også å jobbe som BIM-koordinator eller teknisk tegner eller kanskje kalkulatør, sier Walid Ben Hellal, nyutdannet BIM-tekniker fra Fagskolen Oslo.

Raymond Schjønningsen, elektriker og BIM-student, foreleste om framdriftsmerking på objekter. Med informasjonen som er på objektene kan det hentes ut mengder og lages en 4D-simulering. På en brukervennlig måte med god oversikt.

Raymond Schjønningsen: Hvordan vise informasjon for utførende på en byggeplass.

Morten Andreasen, blikkenslager og BIM-student, presenterte en lavterskelløsning som promoterer kvalitetssikring av modeller. Utgangspunktet er at «alle» har Solibri og Office-løsningene.

– Mangel på egenkontroll kan være kritisk. Solibri Autorun ble brukt som utgangspunkt med en samlemodell med alle fag, Windows Task Scheduler kjører dette hver natt. Med PowerBI som visualisering gir dette en intuitiv måte å se på modelleringsarbeidet over tid og hvordan dette utvikles underveis i prosjekteringsprosessen, fortalte Morten Andersen under BIM-showet.

Morten Andreasen: Hvordan behandle informasjon

Hvilken informasjon trengs for utsparinger i et byggeprosjekt? Dette var utgangspunktet for Andreas Foss, rørlegger og BIM-student. Han påpekte at utsparinger i en BIM-modell skal ha en form og et ansvarsforhold. Solibri koples opp mot BIMsync som videre koples opp til Revit der aktuelle kommentarer fra ulike faggrupper går til den fagpersonen det gjelder. Dette gir en oversiktlig kommunikasjon og tidsbesparelser for dem som har ansvaret for utsparingene.

Andreas Foss: Hvilken informasjon trengs for utsparinger i et byggeprosjekt

Bundebygg fornøyd og har tips

Thomas Magraff fra Bundebygg og Marlen Aarem fra LK Systems. Foto: Harald Selvær

Thomas Magraff, BIM-tekniker fra Bundebygg har følgende kommentar til BIM-studentenes presentasjoner:

– Presentasjonene pekte jo rett mot mine interesser innen scripting og automatisering, og tankesettet til å komme til slike løsninger er gull verdt. Han som nevnte egenkontroll, traff presist der. Tankesettet viser kreativitet og evne til å utfordre dagens utfordringer så det lover bra.

Magraff har tips til neste års BIM-studenter:

– For guds skyld ikke gi opp. Fullfør selv om du ikke nødvendigvis tror du mestrer det. For når du er igjennom venter en stor endring i arbeidslivet og det til det bedre. Og kompetansen du sitter igjen med er godt over kompetansen til 80-90% av næringslivet, avslutter Thomas Magraff, BIM-tekniker fra Bundebygg.


Fagskolen Oslo

Fagskolen Oslo holder til på Kuben på Økern og er en gratis offentlig videreutdanning for fagarbeidere, som tømrere, rørleggere, murere og elektrikere.

BIM-tekniker er en utdanning innen digitale verktøy og moderne styring av byggeprosesser.

BIM står for Bygnings Informasjons Modellering.

Programmet på BIM Show Off 14. juni 2022:

  • BIM server – En verden av muligheter, Christian Kirk
  • Hvordan behandle informasjon? Morten Sondre Andreasen
  • Visualisering av informasjon og 4D, Raymond Schjønningsen
  • Utsparinger inn i et nytt millenium, Andreas Foss
  • ArchiCAD – ParamO, Tam Tony Minh
  • Parametrisk design, Ole Isaksætre
  • Effektberegning og Dynamo, Magnus Nepstad
  • Kontroll på sonene, Jan-Ove Sunde
Konferansier under BIM Shof Off 2022, Harald Selvær. Foto: Lasse Kristensen.
BIM-lærere David Bakken og Steffen Hamborg. Foto: Harald Selvær

Få siste nytt, meld deg på ITBaktuelts nyhetsbrev her