Åsmund Flagstad og Jarl Honningsvåg Erlien med modulene som er laget av gjenbrukte bygningsmaterialer. Foto: Rambøll.

Bærekraftig akustikk av gjenbrukt bygningsmateriell

Gode øvingsrom for musikere krever variabel romakustikk for ulike instrumenttyper. I Trondheim har Rambølls seksjon for akustikk funnet en løsning som gir brukt bygningsmateriell nytt liv som veggmoduler.

0

–Vi fikk tilgang til Trondheim Kommunes gjenbrukslager på Nyhavna og to pågående byggeplasser til Veidekke i Trondheim. Det ble hentet ut bygningsplater og konstruksjonsvirke i tre, si tillegg til lyddempende himlingsplater fra det gamle Politihuset i Kongens gate, sier Åsmund Flagstad, Senior Spesialist i Akustikk i Rambøll.

Utviklet i en garasje
Selve byggingen av modulene ble utført i garasjen til Åsmund Flagstad sammen med sin kollega Jarl Honningsvåg Erlien. Der ble grovt trevirke kløvd og høvlet ned til passende dimensjoner for å bygge ramme og spiler i de såkalte diffusorelementene. Diffusorer benyttes for å spre lyden jevnt ut over de ulike frekvensene, og skape et større og mer utstrakt lydbilde. På motsatt side av diffusorene ble det montert himlingsplater som absorbent. Disse lyddempende platene gjør lydenergi om til varme slik mindre reflekteres samtidig som den demper støy og gjør det tydeligere hvor lyden kommer fra.

–Et enkelt, med velfungerende opphengsystem ble designet for å kunne vende modulene med absorbent eller lydspredende flate ut mot rommet. På den måten kan man lettvint og effektivt endre rommets akustiske egenskaper for å oppnå en god lydopplevelse, uansett bruk, forteller Flagstad.

Dette er bærekraftig akustikk
For å gi nytt liv til absorbentene, altså de lyddempende elementene, ble de trukket med stoff i tidsriktige farger. Resultatet ble et produkt med moderne og stilrent design, som i tillegg til sin funksjon også gjør dem finere å se på. Bortsett fra stoffet, består modulene utelukkende av gjenbrukte materialer.
–Det må vel kunne kalles bærekraftig akustikk, sier Flagstad.

Modulene er nå montert på et møterom i Rambølls kontor på Nyhavna. Åsmund og Jarl forteller at produktet og konseptet fungerer svært godt og kan videreføres inn i andre prosjekter.
–Dette er et flott alternativ hvor det er behov for absorbenter og diffusorer av høy kvalitet, samtidig som vi tenker gjenbruk og bærekraft.