Nærmere 180 personer var samlet til konferansen Adgang 2023 på Grand hotel tirsdag denne uken.

Adgang 2023: Samlet ekspertise på adgangskontroll og dørmiljø

ITB Aktuelt inviterte til faglig dypdykk på Grand Hotel i Oslo

0

For andre året på rad arrangerte ITB-Aktuelt konferansen Adgang 2023. Interessen for adgangskontroll, dørmiljøer og relaterte tema er tydeligvis stor. Nesten 180 deltakere hørte på foredrag om alt fra sikkerhet, digitale nøkler og prosjektgjennomføring til bruk av kunstig intelligens i funksjonsbeskrivelser. Vi tok en prat med noen av deltakerne for å høre hva de tenker om dørmiljø og årets konferanse.

– Vi har opplevd mye utfordringer med dører og grensesnitt og hvem som har ansvaret for hva. Konferansen bekrefter at dette er et problem og at ansvarsfordeling er en utfordring for hele bransjen, sier Terje Løken i Schneider Electric. Han jobber til daglig med salg av brannsikkerhetsløsninger, nødlys og adgangskontroll til ettermarkedet.

Løken likte spesielt foredraget av Ola Stavnsborg fra Olav Thon Gruppen med tittelen «Hvordan vurderer vi sikkerheten i forhold til kriminalitet og innbrudd. Lås og dør er ikke så interessant lenger i forhold til sikkerhet.» som så nærmere på hvordan man kan bruke overvåkningskamera på en god og trygg måte.

– Selv om jeg jobber med salg sitter jeg ofte nært på de som jobber i prosjektene. Konferansen er en fin møteplass og et sted hvor vi kan lære av hverandres erfaringer. Jeg har lært mye av foredragene og tar med meg innspill fra konferansen til prosjektavdeling, sier Løken.

Må se helheten i dørmiljøet
Han er ikke alene om å se utfordringene forbundet med adgangskontroll og dørmiljøer.

– Vi er en del av et økosystem og jobber mye med å forstå de ulike komponentene i et dørmiljø. For oss handler det om å bli en bedre partner for sluttkunder og installatører. Det er mye nytt og spennende som er på gang innen lovverket, eksempelvis GDPR, sikkerhetsloven, bærekraft og andre forhold som vil sette takten for hvordan bransjen må tilpasse seg fremtidige krav og behov, sier Jørgen Mæland Opsahl, daglig leder i RCO Security. Han jobber til daglig med adgangskontroll og integrerte alarmer.

Han forteller at det har vært spennende å høre om sluttkundenes og byggherrenes perspektiv fra blant annet Olav Thon og Avantor.

– Jeg ser også frem til foredragene om tekniske utfordringer, den beskrivende delen, kommende lovverk og hvordan lovene vil håndheves. Vår jobb er å innhente innsikt fra bransjen og jeg har allerede flere sider med notater som skal deles med resten av virksomheten, sier Opsahl.

Avhengig av tydelige grensesnitt
Lubna Hassouna jobber som produksjonsleder i Backe Stor-Oslo og følger opp de tekniske installasjonene i prosjektene, deriblant dørmiljø.

– Jeg har ansvaret for leveranser av dørmiljø og oppfølging av utførelsen på byggeplassen. Min erfaring er at det er vanskelig å få flere aktører til å sette opp gode grensesnitt i leveransene. Det har gjort det vanskelig å levere det byggherre krever av funksjon. Dette er utfordringer som gjorde at jeg ønsket å komme på konferansen.

– Konferansen har vært lærerik fordi vi får høre om hvordan både byggherre, entreprenør og rådgiver tenker om disse utfordringene. Det er klart at gode funksjonsbeskrivelser og tydeliggjøring av grensesnittet til alle de involverte er viktig. Konferansen har lært meg mer om hvordan det kan gjøres på en bedre måte, sier Hassouna

Kjenner seg igjen i problemene
Hun får støtte av Bjørn Tinglum, eiendomsforvalter i Gran kommune, som har hatt utfordringer med dørmiljø i kommunens bygningsmasse.

– Vi har opplevd mye feil og mangler på dørmiljø i tidligere prosjekter og ønsker å være i forkant i forbindelse med bygging av nytt sykehjem. Vi ser ofte at det som er koblet på dørene ikke fungerer sammen, og har ofte diskusjoner om hvem som har ansvaret.

– Vi kjenner oss igjen i problemene som beskrives på konferansen og tar med oss tips om hvordan vi kan legge føringer for dørmiljø i det nye prosjektet, avslutter Tinglum.