Kurs 22. september i Arkitektenes Hus, Oslo.
Prosjekterende står overfor utfordringer knyttet til hvordan selve byggesaken organiseres, spørsmål om hvilke tidspunkter beslutninger må tas, strenge energi- og miljøkrav, bygningstekniske- og vernehensyn i forbindelse med gjenbruk av bygninger. Det skal også tas stilling til hvordan inngrep skal forholde seg til eksisterende kvaliteter i bebyggelsen. I dette kurset belyses disse utfordringene fra flere hold og gjennom erfaringer og eksempler.
Kurset legger opp til tett dialog mellom deltagere og forelesere. Etter modell fra pilotprosjektsatsninger som Framtidens Bygg og FutureBuilt arrangeres det gruppearbeid der deltagere og forelesere sammen diskuterer utvalgte prosjekter fra deltagernes egen praksis. Kursets er ikke konsentrert om en bestemt bygningstype eller tidsperiode. Det handler om komplekse, større ombygginger med omfattende prosjekteringsbehov. Viktige bygningskategorier vil prioriteres i forelesningene og i gruppearbeidet.
Målsetting med kurset:
Gi deltagerne kompetanse innen oppgradering og ombygging av eksisterende bygg, og gjennom dette blant annet bidra til en miljø- og klimavennlig utvikling ved å gjenbruke bygningsmasse. Gi deltagerne økt kompetanse innen arkitektoniske vurderinger og faglige diskusjoner knyttet til denne typen oppgaver for i større grad å kunne skape en rikere arkitektur og bymiljø. Synliggjøre kostnadseffektive og praktiske fremgangsmåter og gode tekniske prinsippløsninger ved oppgradering av bygg av ulike typer, slik at deltagerne skal kunne ta en sentral rolle i tidligfasevurderinger blant annet om en bygning kan ombygges eller bør rives.
Målgruppe:
Arkitekter, ingeniører, miljørådgivere, antikvarer, antikvariske rådgivere, offentlige aktører, eiendomsutviklere, entreprenører, byggeiere og andre interesserte.
Kurset er utviklet i samarbeid mellom NAL og FutureBuilt, og er støttet av Husbanken.
Rehabilitering eller transformasjon – ideologier og politikk ved Pål Kjetil Eian, Bygningsfysiker, Norconsult. Rehabilitere eller bygge nytt? Praktiske og økonomiske snubletråder og konsekvenser ved Jon Bech, siv.ing, Bygganalyse AS. Fornuftig organisering av rehabiliteringsprosjekter. Rehabilitering krever fokus på andre tidspunkter enn nybygg. Problemstillingen belyses med ombyggingen av Grensesvingen 7, som er et av de ferdigstilte pilotprosjektene i FutureBuilt. Deler av forelesningen vil foregå som dialog mellom byggherre og arkitekt. Haukur Morthens, sivilarkitekt MNAL, KIMA arkitekter og Gunnar Moen, teknisk direktør, Oslo areal.
Bygningsfysiske hensyn ved rehabilitering. Om isolasjon, materialer, produktutvikling og gjenbruk. Hva er egentlig nano-isolasjon? Hvilke produkter finnes på markedet og hvilke muligheter har man for gjenbruk ved ombygging og rivning ved Pål Kjetil Eian, Bygningsfysiker, Norconsult. Klimagassregnskap og eksisterende bygg. Både materialer og energi i et livsløpsperspektiv bør inngå i klimagassregnskap for bygninger. Temaet belyses med eksempler fra pilotprosjekter i FutureBuilt og Framtidens Bygg, og regnskap for ombygging og nybygg sammenlignes ved Anders Selstrøm Moe, M.Arch MNAL, NAL Fagavdelingen.
Universell utforming – hvorfor og hvordan. Blant annet eldrebølgen gjør tilrettelegging av eksisterende bygg viktig, men det er ofte utfordrende å gjennomføre. Typiske utfordringer og hvordan de kan håndteres. Gode eksempler ved Åse Kari Haugeto, Sivilingeniør, seksjonssjef og leder av Delta Senteret. Ventilasjon er vell så viktig som isolasjon, men ikke like enkelt. Om å spare energi ved riktig valg av ventilasjonskonsept eksempler blant annet fra Powerhouse Kjørbo og Grensesvingen 7 ved Olav Rådstoga, sivilingeniør, Asplan Viak.
Antikvarisk perspektiver. Bevaring fra en antikvarisk rådgivers perspektiv. Hva er verdien av den historiske bygningsmassen og hvordan kan prosjekterende og antikvariske myndigheter spille på lag for å bevare historiske verdier. Erfaringer fra eget praktisk arbeid og gode eksempler fra inn- og utland ved Ellen Devold, Sivilarkitekt MNAL, Avdelingsleder Høyer Finseth. Historiens betydning. Bevaring fra et historisk perspektiv. Hva er verdien av historien i den eksisterende bygningsmassen – ikke bare den antikvariske men det som sees som det generiske byggeri fra den nære fortid. Gode eksempler fra inn- og utland ved Erik Langdalen, sivilarkitekt, Erik Langdalen Arkitektkontor AS
Til slutt gruppearbeid / verksted hvor deltagerne blir inndelt i grupper og skal jobbe med konkrete prosjekteksempler. Oppgaven er å finne frem til tiltaksmuligheter som i størst mulig grad reduserer bygningens miljøbelastning samtidig som tiltakene bidrar til kvaliteter i bygget. Foreleserne deltar som rådgivere og rullerer mellom gruppene for å belyse bredden av tematikk i kurset. Felles oppsummering i plenum. 5 -10 minutter pause mellom gruppearbeidet og plenumsgjennomgang.