Spesielt verneverdig bygningsmasse har mange utfordringer og begrensninger som vil kunne gjøres gjeldende ved oppgradering. Veiledningene vil være svært nyttige for fremtidig bærekraftig utvikling av eksisterende bygningsmasse, skrive Norges bygg- og eiendomsforening på sin hjememside.

Bærekraft handler om kapasiteten til å vedvare. Dette omfatter aspekter innenfor økonomi, miljø og sosiale forhold. Teknisk tilstand står også sentralt. Bærekraftig oppgradering av bygninger er dermed en kompleks og utfordrende oppgave.

Gjennomføring av bærekraftige oppgraderingsprosjekter innebærer ofte å inngå kompromisser for å komme frem til «et minste felles multiplum» for at alle de tre grunnpilarene skal kunne sies å ha blitt hensyntatt tilstrekkelig.

Bærekraftighet i en bygningsmessig kontekst handler om at bygninger skal opprettholde sin kvalitet over tid med lavest mulig material- og energiforbruk.

Hensikten med veilederene til Multiconsult er å gi en innføring i aktuelle temaer som energieffektivisering, universell utforming, materialvalg, avfall og livssykluskostnader slik at det blir lettere å ha et bevisst forhold til dette i en oppgraderingsprosess.

Veilederne skal bidra til forenklet forberedelse/ prosjektering samt saksbehandling hos myndighetene slik at eiere får et godt utgangspunkt for hva som er mulig samt godkjent av evt vernemyndigheter. Dette vil bidra til gi en mer smidig saksbehandling i den offentlige prosessen. Alle foreslåtte tiltak i veilederes om murgårder er tilpasset krav fra Riksantikvaren gjennom arbeidet "Godt nok".

NBEF anbefaler sine medlemmer å sjekke ut innholde i disse ved oppgraderings- og rehabiliteringsprosjekter. Last ned ved å klikke på linkene under:

Veileder om verneverdige murgårder:
Tiltak og anbefalinger som sikrer kulturvern og bærekraftig oppgradering av murgårder fra 1800-tallet

Murgårder og boligblokker:
Hva passer for oss? Interaktiv veileder for bærekraftig oppgradering av murgårder og boligblokker

Småhus:
Veileder for oppgradering av småhus - Tiltak som sikrer god bokvalitet