Med både fleksibilitet og tung fagkompetanse tar Sweco på seg alle typer ITB-oppdrag. Fra storprosjekter som Aker sykehus til mindre kontorbygg og sykehjem, handler det om struktur, gode verktøy og evnen til å levere kvalitet, også i møte med ny teknologi som kunstig intelligens.
– Vi jobber i utgangspunktet med alle typer ITB-oppdrag, både som ITB-ansvarlig, rådgivende ITB (RITB) og systemintegrator. Vi tar også ITB-oppdrag som ligger utenfor rollene beskrevet i NS 3935, da ofte som ITB-ansvarlig for totalentreprenør uten ITB-rolle hos byggherre. Der kunden ønsker at standarden skal følges så gjør vi det, der kunden ønsker at vi skal bidra mer eller mindre, så avtaler vi omfanget og gjør det. Denne fleksibiliteten er viktige for oss, sier Petter Sandbu.
Sweco er Europas største arkitekt- og ingeniørselskap med rådgivertjenester innen store vann- og energiprosjekter, effektive og miljøvennlige transportløsninger og utviklingen av byer og grønne områder.
– Det største oppdraget vi har i dag er prosjekteringen av Aker sykehus, hvor vi har en som RITB og mange andre på ventilasjon og elektro. Vi jobber som ITB-ansvarlig for byggherre og entreprenør i diverse større prosjekter ledet av statlige byggherrer, samt flere mindre prosjekter, eksempelvis sykehjem og kontorbygg i Oslo, sier han.
Krever systematisk tilnærming
Sandbu peker på flere forhold som bestemmer hvem som vinner de store oppdragene.
– På de større oppdragene vil gode CV’er og god oppgaveforståelse vinne frem. På oppdrag for private entreprenører er relasjoner og kontinuerlig godt arbeid nøkkelen til nye oppdrag. I mindre anbud til totalentreprenører er fortsatt pris viktigst, og ofte ønsker entreprenøren fastpris for å ta med i deres kalkyler.
– For å vinne fastprisoppdrag må man bruke verktøy og gode maler for å redusere timer i prosjektene. Vi har hatt slike oppdrag på Oslo-kontoret før jeg ble gruppeleder, og vurderer dette fra prosjekt til prosjekt. Vi leverer alltid tilbud med gode oppgavetekster og beskrivelser av hvilke ytelser som er inkludert, og viser dermed hvilken tilstedeværelse vi mener er nødvendig for å gjøre en god jobb, sier han.
Bruker flere verktøy
Han forteller om ulike verktøy og nye muligheter som oppstår med kunstig intelligens.
– I utgangspunktet bruker vi et verktøy som utarbeider grensesnitts-matriser, samt en rekke gode maler for dokumentene man normalt trenger. Disse bli ivaretatt av vårt interne fagnettverket i Norge.
Selskapet har også trent opp ulike eksisterende språkmodeller (LLM) på egne data, kalt SwecoGPT.
– Hvor mye disse nye AI-verktøyene brukes varierer nok litt fra person til person, men vi har noen som er veldig ivrige og deler nye metoder fortløpende. Foreløpig bruker jeg AI mest til å sammenligne dokumenter, lage tabeller og annet oppsett som gjør informasjonen lettere å lese. Ulempen er at man fortsatt ikke kan stole på resultatene, og at man uansett må gjøre tidkrevende kvalitetssikring i etterkant.
Hvordan tror du AI-verktøyene for ITB vil utvikles i årene som kommer?
– Som nevnt tror jeg ikke at AI vil erstatte oss, men at verktøyene kan effektivisere basisoppgavene og gi oss mer tid til å jobbe med detaljene. De som jobber med CAD og BIM vil nok få mye hjelp fremover, og der har automatiseringen allerede pågått i flere år.
– Utviklingen innen AI har gått enormt fort de siste årene, og det er nok folk med bedre fantasi enn meg som vil forme fremtidens verktøy, avslutter Sandbu.