– Jeg tror trehus i seks til ti etasjer kommer til å bli ganske vanlig i norske byer, sier professor Kjell Arne Malo ved Institutt for konstruksjonsteknikk ved NTNU i Trondheim, til Dagsavisen.

Han skal nå lede et fireårig prosjekt hvor målsettingen er å utvikle og dokumentere gode løsninger som kan benyttes ved bygging av slike trehus til både nærings- og boligformål.

Prosjektet, som omfatter både SINTEF Byggforsk, forskningsmiljøer i Sverige og Tyskland, arkitekter, ingeniører, entreprenører og leverandører, støttes med midler fra Landbruks- og matdepartementet via Forskningsrådet.

Tre er Norges eneste fornybare bygningsmateriale, og det bidrar til å binde CO2. Det er også noe som FNs klimapanel bekrefter, skriver Dagsavisen.

Ved produksjon av betong slippes det ut CO2, og når det lages stål, brukes det veldig mye kull, mens når tre vokser, binder det CO2. Så lenge tre brukes i varige konstruksjoner, forblir denne CO2-en lagret.

Bærekraft og binding av CO2 sto også sentralt da BOB BBL (tidligere Bergen og omegn boligbyggelag), bestemte seg for å bygge sitt 14 etasjer høye trehus   «Treet».

Med økt tilflytning og press på byer og bynære områder, er man kanskje nødt til å bygge i høyden. Tre som materiale egner seg svært godt til dette formålet, siden konstruksjonene er lette og har kort oppføringstid.

Til tross for treets gode egenskaper, er høye trehus ikke vanlige i norske byer i dag. Bakgrunnen for det er bybrannen i Ålesund i 1904.

-Den førte til et forbud mot å bygge hus av tre på over to etasjer i byene, fram til 1997. Dermed er vi 100 år på etterskudd når det gjelder utviklingen av industrialiserte systemer for bruk av tre i bygg, forteller Malo.

Det er Bergen og Omegn Boligbyggelag (BOB) som bygger verdens høyeste moderne trehus i Bergen. Sweco skriver på sin hjemmeside at selskapet deltar med rådgivere for alle tekniske fag samt prosjekteringsleder. Detaljprosjekteringen ble ferdig i 2013. BOB sitt styre besluttet at prosjektet skal gjennomføres, og bygget stå ferdig i 2015.

Boligblokken i tre er et leilighetsbygg i Damsgårdssundet ved Puddefjordsbroen. Høybygget får 62 leiligheter, 14 etasjer og blir ca. 50 meter høyt. Prosjektet er utviklet i samarbeid mellom BOB, Artec arkitekter, Kodumaja (modulleverandør), NTNU og norsk treindustri, representert ved Moelven Limtre.

Sweco er rådgivere for byggeteknikk, brannteknikk,  VVS-teknikk, elektroteknikk, geoteknikk, akustikk og prosjekteringsledelse, og har prosjektert flere nytenkende løsninger.

Ifølge Swecos beskrivelse på sin hjemmeside har oppdragsgivers mål vært å vise at det er mulig å bygge bærekraftige trehus i urbane strøk. Dette innebærer at man også må bygge i høyden, og en hyggelig «bonus» er at vi er i ferd med å realisere verdens høyeste trehus.

– Konstruksjonen består av et rammeverk av limtre, bygget omtrent som en trebro. Den har vi satt i høyderetningen og fylt med ferdige moduler fra Estland, forteller kommunikasjonssjef Kenneth Øivind Monsen i BOB BBL til Dagsavisen.

En ti etasjer høy blokk i Melbourne i Australia har inntil nå vært verdens høyeste trehus. Bergen vil ikke inneha verdensrekorden lenger enn til høsten 2017. Da skal et 18 etasjer høyt trehus etter planen stå ferdig i Vancouver i Canada.

Trehusprosjektet som Malo skal lede, har fått bevilget nær 30,7 millioner kroner fra Forskningsrådet. Prosjektet er ett av i alt fem nye prosjekter som nå skal gjennomføres for å løfte bioøkonomien.

Med denne bevilgningen løfter vi forskningen på matproduksjon, moderne trebyggeri, reiseliv og omsorgstjenester. Forskning på kretsløp- og svinnproblematikk står sentralt i de nye prosjektene, påpeker programkoordinator Trond Einar Pedersen i Forskningsrådet.

Totalt har Forskningsrådet, via BIONÆRs programstyre, bevilget 160 millioner kroner til de fem prosjektene. I alt 39 prosjekter søkte om midler fra BIONÆR, i forbindelse med den aktuelle tildelingen.

Klikk på bildene for stort format. Fotoene er fra introduksjonsvideoen som er tilgjengelig nedenfor.

        

 

I forbindelse med et foredrag Rune B. Abrahamsen i Sweco har holdt i Canada, ble filmen nedenfor laget om konseptet bak verdens høyeste trehus: