I forskningsprosjektet EBLE (Evaluering av boliger med lavt energibehov) er det blitt undersøkt hvor mye det koster å bygge én hustype i seks ulike varianter:

To varianter bygget i tråd med de tidligere energikravene i byggteknisk forskrift (TEK 10)

To varianter bygget etter de nye energikravene i TEK 10 og

To varianter bygget i tråd med standarden for passivhus boliger (NS 3700). 

Lavere lekkasjetall og tykkere vegger – hvor mye har det å si for byggekostnadene? 13. april presenterer Lavenergiprogrammet og SINTEF Byggforsk resultater fra forskningsprosjektet EBLE.

I det norske forskningsprosjektet EBLE (Evaluering av Boliger med Lavt Energibehov) evaluerer SINTEF Byggforsk boliger på passivhus- og nesten nullenerginivå og sammenligner dem med boliger bygget etter gjeldende byggtekniske forskrift (TEK 10) Forskningstemaene er energibruk, inneklima, byggeteknikk, byggeprosess og kostnader.

Mangler systematiske undersøkelser

Det er økende interesse for bygninger med lavt energibehov og fornybare energiløsninger. I Norge er det bygget mange passivhus og lavenergihus. Det er imidlertid foretatt få systematiske undersøkelser av hvordan slike bygninger fungerer i praksis i Norge.

Siden passivhus fortsatt er relativt nytt i Norge blir det også møtt med en del skepsis. Økt risiko for fukt, overtemperatur og andre inneklimaproblemer er blant diskusjonstemaene.  Dette er temaer som er blitt undersøkt i dette forskningsprosjektet.

Partnere i prosjektet er boligprodusenter, entreprenører, byggherrer og myndigheter.  

Sintef Byggforsk gjennomfører forskningen mens Lavenergiprogrammet er prosjekteier og har ansvaret for å formidle resultater og nyheter fra prosjektet.

Prosjektet har fått forskningsmilder fra RENERGI-programmet i Norges forskningsråd. Samarbeidspartnerne i innovasjonsprosjekter bidrar med egeninnsats. I tillegg støtter både Lavenergiprogrammet, Direktoratet for byggkvalitet (DIBK), Husbanken og Enova prosjektet