Å utvikle eiendom har tradisjonelt vært basert på erfaringer, magefølelse og skjønn. Men nå er et norsk AI-selskap i ferd med å transformere næringen ved å tilby dataanalyser og beslutningsgrunnlag basert på offentlig tilgjengelig informasjon og kunstig intelligens.

Peder Sunde, grunnlegger og administrerende direktør i Placepoint, forteller at bakgrunnen for selskapets løsninger er ideen om å strukturere, effektivisere og skape tryggere beslutningsprosesser for eiendomsutviklere.

Selskapet som ble grunnlagt for to år siden, leverer digitale verktøy som skal gjøre eiendomsutviklingen mer effektiv, presis og bærekraftig.

AI-drevne verktøy i hele verdikjeden

For å bøte på disse utfordringene har Placepoint utviklet flere AI-drevne verktøy som dekker ulike deler av en eiendomsutviklers verdikjede. Selskapet tilbyr analyser av fysiske forhold på tomten som terreng, solforhold, skyggevirkning og risiko for skred, flom og stormflo.

– Vi bistår med detaljert kartlegging av eiendomsforhold, reguleringsplaner, lokale bestemmelser og formelle reguleringer fra ulike myndigheter. En viktig del er også å avdekke om utviklingen kan komme i konflikt med vernede naturområder, truede dyrearter, fredede kulturmiljøer, fornminner, rødlistede bygninger eller andre spesielle interesser.

– Vi jobber derfor iterativt og i tett dialog med nesten alle kundene våre for å fange opp behov og prioritere de løsningene som vil gi størst effekt hos flest mulig, sier Sunde.

Effektiviserer med AI bak kulissene

Kunstig intelligens benyttes i stor grad i Placepoints prosesser og leveranser, selv om dette ofte skjer bak kulissene for kunden. Sunde forteller at deres hovedfokus så langt har vært å effektivisere arbeidsflyten gjennom automatisering og AI-drevne analyser.

– Vi utvikler også stadig nye løsninger som gjør at eiendomsutviklerne selv kan ta i bruk AI for å besvare komplekse problemstillinger og analysere tunge datasett på egen hånd.

Han forteller at tjenesten foreløpig ikke kan brukes for prosjektering av tekniske fag.
–  Støtte for prosjektering av VA, VVS og ITB-fag er foreløpig ganske begrenset, men mest på grunn av mangel på etterspørsel og tilgang på data, sier han.

Vekst til tross for mange tradisjonelle prosesser

Selv om den tradisjonelle eiendomsbransjen ofte har vært preget av manuelle måter å jobbe på, har Placepoints innovative verktøy blitt godt mottatt i markedet. På to år har de kapret over 150 kunder og sett en kontinuerlig vekst i etterspørselen.

– Bransjen har lenge vært veldig analogbasert, så mulighetene for effektivisering med datastyrt teknologi er enorme. En av hovedutfordringene fremover blir nok å få med brukerne på den digitale reisen. Det krever mye å endre innarbeidede prosesser på kort tid.

– Jeg tror likevel at AI-revolusjonen bare så vidt har startet i eiendomssektoren, og at vi i årene fremover vil se en akselererende utvikling av smarte verktøy og helhetlige løsninger for tryggere og mer bærekraftige eiendomsinvesteringer, avslutter Sunde.