Toften og Nilsen delte med sine felles erfaringer på leverandørseminaret 8. oktober på Gardermoen. Etter initiativ fra EBAs etikkutvalg møttes tradisjonelle hovedentreprenører og underleverandører for å sette fokus på hvordan forholdet hovedentreprenør og underleverandør kan utvikles til beste for begge.
I følge Toften er det krevende å være underleverandør i dagens marked.
- Forutsigbarheten for hva som skal leveres, når det skal leveres og hva man faktisk får betalt for er som oftest for dårlig sier Toften, og legger til at det sterke fokuset på pris også åpner for useriøse aktører nedover i prosjektene.
-Han utfordrer på nye måter å samarbeide på som også løfter produktivitet og lønnsomhet.
Sammen med Rune Nilsen, daglig leder i OBAS Vest AS, gir han selv et svar, med eksempel fra prosjekt på Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen.
- Samhandling og tidlig involvering ble satt høyt, - det bidro til å gi forutsigbarhet og god fremdrift, og prosjektet ble mer lønnsomt for alle, forteller Nilsen.
Det ble også etablert et felles prosjektkontor for byggherre, hovedentreprenør og underleverandør.
- Det gir oversikt, og prosjektet ble like mye vår hjemmebane som hovedentreprenørens, sier Toften og legger til at bruk av standard kontrakter og en klart definert leveranse også er et avgjørende suksesskriterium.
Erfaringene fra NHH, samt spørsmål knyttet til prispress i markedet, byggherrers rolle, hovedentreprenørens valg av leverandørstrategi og hvordan dette påvirker kundens tilfredshet var blant de mange temaer som ble løftet og drøftet på seminaret. Mange – både underentreprenører og leverandører – pekte på byggherrens krav som det mest sentrale for hvordan prosjekter blir organisert. Ikke minst fordeling av risiko og prinsippet om "back-to-back".
Både hovedentreprenører og underleverandører ga tydelige signaler om at det er viktig for næringen at det utvikles samarbeidsformer som leder til forbedring, også for å bidra til økt lønnsomhet og produktivitet.
Nestleder i EBA og leder av EBAs etikkutvalg, Veidekkes Helge Opedal, minner om byggenæringens samfunnsansvar og at verdikjedens interne samspill er avgjørende for dens posisjon og omdømme.
- Har vi gode nok innkjøpsprosesser? Har vi hensiktsmessige kontraktregimer? Involverer vi eller kjører vi over? Er vi profesjonelle nok på en så stor del av jobben som underleverandører representerer? spør Opedal og viste til at om mot 70 prosent av Veidekkes produksjon består av innkjøpte varer og tjenester.
- Det er viktig at samspillet mellom leddene i kontraktskjeden er velfungerende og at alle respekteres og behandles som likeverdige parter. Vi er gjensidig avhengige av hverandre i arbeidet for å skape en respektert og lønnsom næring, slår Opedal fast.
Den oppfatningen deles av BNLs administrerende direktør, Jon Sandnes. Han peker på at kundetilfredsheten er sentral for å lykkes, og at denne henger sammen med hvordan kunden møter leverandørene i prosjektet.
- Det er viktig å være tydelig på hvilken kultur man ønsker å ha og hvem man ønsker å samarbeide med. Man får de leverandørene man fortjener, sa Sandnes.
Administrerende direktør i EBA, Kari Sandberg, sier dialogen som nå finner sted i seg selv er viktig for å skape bedre samhandling. God kommunikasjon er avgjørende for å lykkes sammen.
Artikkelen er publisert etter avtale med Eba.no