Advokat Helge A.Tryti gir ITBaktuelts lesere viktige juridiske innspill om ulike entrepriser og kontrakter.
Dette er den niende artikkelen i en serie om juridiske sider i byggebransjen som blir publisert her på ITBaktuelt.
Oppstarten setter premissene for mye av resten av prosjektet. I noen tilfeller kan det være viktig å diskutere kontraktsformuleringer. Gjelder det offentlige tilbud er ofte kontrakten definert i anbudet, men i oppstartmøtet har partene fortsatt anledning til å avtale endringer.
Når kontrakt er signert, er det mange både formelle og praktiske forhold som bør avklares. Det kan være konsekvenser av spesielle kontraktsbestemmelser, leveranser fra oppdragsgiver, rutiner for melding av avvik, skjemaer for avvik, konsekvenser av for seine meldinger eller for seint svar, hvordan man praktiserer regningsarbeider, prosedyrer for overtagelse m.v.
Ikke sjelden har byggherre spesielle krav i kontrakten som totalentreprenøren må være oppmerksom på. Det kan være avvik i kontraktsrekkefølgen i NS 8407 pkt. 2.1 hvor mange oppdragsgivere endrer rangeringen slik tilbudsforespørselen får rangering over totalentreprenørens tilbud. I en slik situasjon må partene diskutere konsekvensen det har for entreprisen. Forbehold eller forutsetninger totalentreprenøren har tatt i sitt tilbud kan i et slikt tilfelle bli satt ut av spill.
Ofte setter byggherre krav om at tilleggs- og endringsarbeider skal være skriftlig bestilt for at disse skal kunne bli honorert. I en slik situasjon bør entreprenørens plikt til å iverksette tilleggs- eller endringsarbeider også endres, slik at plikten til å utføre tilleggsarbeider først inntrer når skriftlig bestilling er mottatt. Samtidig må totalentreprenøren være konsekvent dersom kontrakten har en slik bestemmelse. Totalentreprenøren bør da vente med å iverksette endringene, og eventuelt melde stans og fristforlengelse inntil skriftlig bestilling er mottatt. I motsatt tilfelle vil totalentreprenøren lett miste retten til å få betalt for det arbeidet han utfører.
"Back-to-back"klausuler er ikke en uvanlig. Hensikten er å avtale at underentreprenøren bare får betalt om hovedentreprenøren får betalt fra byggherre. Dette gir imidlertid stort rom for hovedentreprenøren til å bortforhandle underentreprenørens krav på tillegg, for selv å beholde sine egne tillegg i sluttoppgjørsdiskusjoner med byggherre. Her må underentreprenøren vurdere hvilke risikoen en slik klausul vil medføre for ham.
Setningen "Entreprenøren har ansvaret for skader han påfører andre entreprenører" er heller ikke uvanlig i de generelle betingelsene hovedentreprenørene har som vedlagte standardvilkår overfor sine underentreprenører. Det er et vesentlig avvik fra NS-standarden ved at totalunderentreprenøren derved blir ansvarlig for skader han påfører bygget selv om han er helt uskyldig i årsaken. Dette ansvaret har ikke underentreprenøren dekning for i sin ansvarsforsikring og bør derfor unngås. Hertil er bestemmelsen unødvendig fordi hovedentreprenøren vil ha forsikring for en slik skade i motsetning til underentreprenøren som da ikke vil ha slik forsikringsdekning.
![]()
Totalentreprise rutiner før oppstart
Oppstarten setter premissene for mye av resten av prosjektet. I noen tilfeller kan det være viktig å diskutere kontraktsformuleringer. Gjelder det offentlige tilbud er ofte kontrakten definert i anbudet, men i oppstartmøtet har partene fortsatt anledning til å avtale endringer.
Denne artikkelen er over 6 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

EC Go gir deg enkel tilgang til de viktigste dataene: