Gjennom Forklima-prosjektet har forskerne grundig testet oppvarming via aktive tilluftsventiler i Miljøhuset GK, et passivhus bygget etter standarden NS3701. Ut fra prosjektet konkluderte Sintef Byggforsk med at de kan anbefale oppvarming via tilluft, når betingelsene er de samme.

– Ut fra spørreundersøkelsene er brukerne fornøyde når de blir utsatt for 2° C overtemperaturer, forteller prosjektleder Kari Thunshelle i Sintef Byggforsk, som presenterte resultatene på et frokostmøte i regi av VVS-foreningen i forrige uke. 

– Det er veldig positivt at noen gjør en sånn studie. Den er grundig dokumentert og gjennomarbeidet - og i den trauste VVS-bransjen er det ålreit at de utfordrer gamle sannheter, mener Krossli, til daglig kategorisjef VVS i Backe Entreprenør Holding.

Han ser det som kjempegunstig å kunne vise til forskningsresultatene, spesielt i tidligfaseprosjekter.

– Men de gjelder under visse forutsetninger. Det er viktig, særlig i forhold til vinduer. Hvor mye vinduer kan man ha før man begynner å slite? Ikke alle vil bygge slik GK har gjort, med standard vindushøyder, poengterer Krossli. Han legger til at Backes entreprenørselskap bygger stadig flere passivhus og bygg med lavt varmebehov.

- Hva med de nye energireglene, som er på passivhusnivå -  kan du da velge oppvarming via tilluft?

–  Energirammene er skjerpet i de nye energireglene; for kontorbygg fra 150 til 115 (kWh/m 2år). Men det sier ikke noe om oppvarmingsbehovet. Vi må vite hva som skjer her. Det er utløsende, understreker Thunshelle – og legger til at god kontroll på bygningskroppen er en forutsetning.

God nok bygningskropp er ikke gitt med nye energiregler, selv om minstekravene i forskriften er skjerpet. For luftlekkasjer til 1,5 luftvekslinger per time, og U-verdi for dør/vindu til 1,2 (W/m2K). Beregnet energiramme for kontorbygg tar utgangspunkt i U-verdi på 0,8 – men dette er altså ikke et krav. Tilsvarende gjelder for lekkasjetall (0,6 brukt for energirammen). Så selv om nye energiregler følges, kan man ikke automatisk konkludere med at det er greit å velge oppvarming via tilluft.

– Du må vite hva du holder på med. Skjerpingen av kravene er ikke nok til å være ”safe” for oppvarming via tilluft, understreker Thunshelle.

- Hva med andre bygningskategorier enn kontor?

Seniorrådgiver Stig Jarstein i Multiconsult fikk ikke noe klart svar på dette spørsmålet under frokostmøtet.

– Resultatene er ikke overførbare til andre bygg uten videre. Blant annet har størrelse på vindusflater vesentlig betydning, poengterer han. Samtidig tror Jarstein at oppvarming via tilluft vil kunne dekke behovet for mange bygningskategorier.

Resultatene overbeviste ham likevel ikke helt for de aller tøffeste forutsetningene.

– Jeg er kanskje ikke helt trygg på dimensjonerende forhold  - hvordan dette vil fungere når det er -20°C over noen dager, sier han.

Konseptet krever tilstrekkelig internlaster for å fungere, og Jarstein lurer også litt på marginene her.

– Jeg er litt usikker på hva som skjer når du sitter alene i et stort kontorlandskap, sier han. Svaret hans er derfor som Thunshelle poengterer: Du må regne på en slik løsning.

Uansett forventer Jarstein interesse for oppvarming via tilluft.

– Spesielt med forskriftskravet om 50 prosent energifleksibilitet.

Les mer om forutsetninger og forhold som må vurderes på Forklima-prosjektets nettside. Sintef Byggforsk lover å legge ut både forslag til kravspek-tekster og anbefalinger for god drift, så merk deg adressen.