Det framgår av forslaget til nye energiregler i teknisk forskrift (populært kalt TEK15) som Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) nå har sendt på høring.
Energikravene i teknisk forskrift (TEK10) oppfylles gjennom å beregne energibehov med normerte verdier fra relevante standarder.
– Erfaringen viser at i mange tilfeller avviker det reelle energiforbruket fra det prosjekterte, poengterer DiBK i sitt høringsnotat.
Tilrettelegger for bedre styring
Direktoratet foreslår derfor (§14-2, fjerde ledd):
” For næringsbygg skal det beregnes energibudsjett med reelle verdier for den konkrete bygningen. Denne beregningen kommer i tillegg til kontrollberegningen med normerte verdier”. DiBK forutsetter at dette gjennomføres som en del av arbeidet med prosjekteringen.
– Dette innebærer en liten ekstra administrasjonskostnad i prosjekteringsfasen, men tilrettelegger for bedre styring av energiforbruket i drift, poengterer DiBK i høringsnotatet.
Tre formålsdelte energimålere per bygg
Det andre nye kravet DiBK foreslår for å sikre mer energieffektiv drift, er at (§14-2, femte ledd):
”Boligblokker med sentrale varmeanlegg og næringsbygg skal ha formålsdelte energimålere for romoppvarming, ventilasjon og tappevann”
DiBK viser til Enova-prosjektet Formålsdelt energibruk i yrkesbygg, som viser at det er viktig å tilrettelegge for detaljert måling av energibruk allerede i prosjekteringsfasen for å sikre mulighet for effektiv drift.
Små merkostnader
Kravene vil i praksis bety tre målere per bygg. DiBK oppgir at et konservativt anslag for tre målere ”vil ligge i området rundt 20 kr/m2”.
– Forslaget til tilleggskrav antas samlet sett å gi små merkostnader. Potensialet for mer energieffektiv drift er betydelig, men er helt avhengig av at det finnes et minimum av informasjon om hvordan energien brukes i det konkrete bygget, understreker DiBK.