For ett år siden ble Sebastian Klüwer ansatt til å lede Automasjon og ITB-avdelingen hos Ingenia. I løpet av det første året har avdelingen vært involvert i mange spennende prosjekter. Nå har Ingenia på plass flere kommunale rammeavtaler på ITB. - Vi har observert et økende fokus på dette markedsområdet, med prosjekter som i større grad forstår gevinsten av å engasjere en automasjons- og ITB-rådgiver, sier Sebastian Klüwer. Han kom til Ingenia ved påsketider i 2018. Da hadde de startet med å kartlegge potensielle markedsområder og legge strategier. Det ble også lagt stort fokus på intern markedsføring da alle i firmaet til daglig har kontakt med mange potensielle kunder. Etter at Klüwer kom til Ingenia, så de kjapt at det var et stort markedspotensial for ITB-tjenester og begynte å kontakte diverse entreprenører, arkitekter, byggherrer, Doffin etc., for å informere om at Ingenia nå også kunne tilby ITB-tjenester.

Så raskt resultater

Det tok da ikke lang tid etter dette før det rådgivende ingeniørselskapet begynte å se resultater og de fikk forespørsler fra diverse kanaler. Derfra gikk det fort, før de plutselig kjente behovet for å øke avdelingen med én person til. Det var da de fant denne ressursen; i Sebastian Klüwer. Nå, et knapt halvannet år etter, har de merket fullt ut at markedet oppfatter Ingenia som en rådgiver innen automasjon og ITB. Det er blitt mange oppdrag på denne tiden. -  Det neste året har vi som mål at enda flere potensielle kunder skal vite om, og benytte Ingenias automasjon- og ITB-tjenester. Vi ser allerede nå at behovet for å få flere ressurser inn i selskapet, og at vi kommer til å vokse innen 2-årsjubileet påsken 2020, sier Sebastian med et glimt i øyet. - Vi er bevisste på å ha fokus på kvalitet, og ønsker at kunder vi allerede har, fortsetter å bli med oss på nye prosjekter. Vi har også som mål å øke kundekretsen enten det er byggherrer, entreprenører eller eiendomsbesittere og andre. Her er markedet stort og vi må fortsette å forbedre oss slik at vi finner vår vei videre i bransjen.

Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev her Kontakt oss når du har noe aktuelt vi kan skrive om

Fagbrev som elektriker

Sebastian Klüwers reise frem til Ingenia har vært full av faglige utfordringer, og han forteller: - Jeg tok fagbrev som elektriker i 2006 hos Lefdal, før jeg begynte på høgskolen i Telemark samme året. Der gikk jeg Y-veien innen Informatikk og Automatisering og var ferdig med en Bachelor of science i 2009. Y-veien er en retning spesialdesign for personer med fagbrev. - Mens jeg studerte jobbet jeg også som elektriker i alle ferier og alle muligheter jeg hadde som serviceelektriker i et lite firma. Jeg jobbet også her til jeg begynte i min første automasjonsjobb. Høsten 2009 kom han til Johnson Controls og jobbet i serviceavdelingen, og hadde primært tilholdssted på rammeavtalene deres med Rikshospitalet og Radiumhospitalet. Her lærte han å holde en tett kundekontakt og testet/optimaliserte anlegg som var i drift. En spennende arbeidsplass, mener han, fordi han jobbet med nødstrømsaggregatet, laboratorier, isolatrom, osv. Arbeidsoppgaver var service på automatikkanleggene, prosjektering av ombygninger, programmering av undersentraler og SD-anlegg etc.

Programmerte DNBs Barcode

- I 2012 begynte jeg i Sauter Norge AS. Her fikk jeg virkelig lov til å utfolde meg og ble kjapt sendt på diverse oppdrag. Jeg opparbeidet meg en bred erfaring med mange forskjellige bygningstyper som DNBs Barcode i Oslo hvor jeg programmerte og tegnet hele SD-anlegget for alle de tre byggene til DNB. Dette anlegget vokste såpass at det tilslutt inneholdt over 1024 undersentraler sydd inn på ett SD-anlegg! I Sauter fikk jeg gjerne oppgaver hvor jeg måtte grave meg med i programmeringen og lære dette i dybden før vi fant løsninger for kunden. Det var også her jeg fikk en smakebit av hva ITB rollen faktisk betyr. Så tok han steget over til rådgiversiden i 2016, hos ÅF Engineering. I dette rådgivningsselskapet ble stigen bratt og erfaringene kom fort - Jeg fikk nå smake på å prosjektere større automasjonsanlegg fra start til slutt og ble kastet ut i rollen med ITB. Det var her jeg også fikk mine første rene ITB-jobber hvor jeg virkelig fikk erfare fra innsiden hvor spennende fagfeltet ITB faktisk er. Så kom 2018 og han fikk muligheten til lede/starte opp Ingenias satsning på Automasjon og ITB.

- Vi ser reultater

- Etter en kjapp tankeprosessens var det liten tvil om hvor jeg skulle gå videre. Her har jeg nå vært med på å etablere avdelingen og bygge opp området. Med stor backing fra alle eierne har vi begynt å se resultater. Avdelingen har i dag flere egne prosjekter og bistår i prosjekteringsteam satt sammen av Ingenia, med flere andre firmaer i de resterende rollene. Han forteller at Ingenia også ved internsertifisering har fått flere ansatte i andre avdelinger som tilbys å kunne jobbe med ITB. Avdelingen får også én ny ressurs som skal jobbe 100 prosent som automasjon- og ITB-rådgiver fra 1. oktober i år. - Ut fra interessen som vi merker i markedet, virker framtidsutsiktene veldig positive! kommenterer han. Blant oppgavene som er kommet til i løpet av det siste halvannet året er Undervisningsbygg Oslo KF, hvor Ingenia har fulgt opp byggefasen av Uranienborg skole. Ved Nordseter skole har Ingenia rammeavtale som ITB-rådgiver, Ingenia er også en del av prosjekteringsgruppe som ITB-rådgiver på Skøyenåsen skole. Askeveien barnehage i Oslo og Nittedal ungdomsskole og Jarenga barnehage på Jar i Bærum. Videre er det tegnet rammeavtale med Ringerike kommune på rådgivning innen automasjon, og en rammeavtale med Vestby kommune innen BL ITB. - Alt dette skal gå bra, sier han skråsikkert. - Ingenia har alltid vært kjent som en aktør som leverer etter avtale og prosjekterer kvalitet i sine prosjekte. Dette er også noe ITB-avdelingen lever opp til, runder han av med.

Kontakt oss når du har noe aktuelt vi kan skrive om Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev her

Verd å vite: ITBaktuelt.no er Norges eneste helt dedikerte magasin for ITB-kompetanse, Integrerte Tekniske Bygningsinstallasjoner

– Vi vet at brukerne har store forventninger til et nytt bygg

Glenn Stian Mæland, forretningsutvikler hos Carlo Gavazzi AS.[/caption]